2021-11-20 18:45

Sparta Rotterdam - FC Twente
0 - 1

Vetlanda förtjänade poäng mot VSK

Vetlanda gjorde en bra hemmamatch mot Västerås, men gästernas hörnskytte avgjorde till seger i andra halvlek.

Det tog bara några minuter innan Simon Folkesson trampade i genom och satte dit 0-1 i Sapa Arena. Vetlandas kvittering kom dock snabbt, när brodern Robin Folkesson hittade Joakim Andersson i en väldigt fri yta mitt i planen och Joakim gjorde 1-1. Den frejdiga starten på matchen ledde sedan fram till 1-2 när Jacob Bucht fick en yta i högerinnerposition, men ytterligare en ganska snabb kvittering kom när Martin Landström gjorde en bra prestation och satte Pontus Vilén i avslutsläge. Vilén gjorde 2-2 efter 15 minuters spel.

Därefter lugnade det ner sig en aning i halvleken, men det var gästerna VSK som förde det mesta av spelet och hade långa stunder av bollinnehav. VSK kom dock inte till så mycket klara målchanser i spelet, utan det som skapades var egentligen hörnor. Mycket tack vare ett bra försvarsspel i VBK, som inte lät VSK komma till särskilt mycket trots övertaget i bollinnhavet och de långa anfallen. Vetlandas anfall var betydligt kortare och vissa stunder hade laget svårt att ens komma över mittlinjen. För många bolltapp på mitten av planen gjorde att anfallen sällan blev särskilt väl underbyggda.

Några fina intentioner fanns i VBK före paus, tänker till exempel på Martin Landströms initiativ från vänsterkanten men avslutet strax utanför. Halvleken slutade 2-2, men det var övertag för VSK.

Bättre offensiv i andra halvlek

Efter pausen gestaltade sig matchen annorlunda, när VBK började hålla i bollen mer och fick till längre anfall. Det gav tidigt i halvleken 3-2 när Patrik Johansson sköt strax utanför straffområdet - men kvitteringen kom snabbt när VSK till slut fick utdelning på en hörna. Det kändes ändå som att VBK i det här skedet var det bättre laget och efter 57 minuter kom också 4-3 när Philip Lennartsson höll sig kvar i straffområdet efter en hörna och satte dit bollen i mål. I det här läget tog Västerås mer intensiva skridskoåkningar för att protestera mot domaren än vad de gorde i sitt anfallsspel och det gav ändå hopp om att VBK skulle kunna ta över, men återigen fick vi se en snabb kvittering efter ett fint mål där Jonas Nilsson avslutade på volley.

VBK dock fortsatt det laget med mest boll och längre anfall, men utan någon riktig spets. VSK fick på nytt lite övertag när Philip Lennartsson blev utvisad efter att en anfallare åkt in i honom, men lika snabbt drog Patrik Sjöström på sig en utvisning. Det var dock i spel tio mot tio som VSK tog ledningen. Målet kom på en hörnretur som studsade konstigt på vägen fram till Philip Svensk och gästerna i ledningen med kvarten kvar att spela. Vetlanda fick direkt en bra kvitteringschans när Viktor Törner fick öppet mål på bortre stolpen men ingen träff på bollen.

Sista kvarten fick tyvärr inte Vetlanda till någon riktig press och istället kunde VSK slå ifrån sig och även döda mycket tid genom långa avbrott och gnäll på domarna i varje sekvens. Tyvärr tog VBK inga riktigt bra beslut i slutet och kändes mest stressade och istället för en kvittering kom 4-6 på övertid när VSK gjorde ytterligare ett hörnmål.

Helt okej match

En bitter förlust, för Vetlanda var inte sämre än Västerås för dagen, men gästernas hörnskytte avgjorde i en match där de svenska mästarna knappast imponerade. VBK saknade tyngden i anfallsspelet i den andra halvleken och med endast en renodlad anfallare i matchtruppen fanns det få alternativ framåt. En bra defensiv insats i matchen och överlag en bra genomförd hemmamatch mot ett lag som Västerås, men det räckte inte till poäng denna gång.

Vetlandas två bästa spelare i matchen var i mitt tycke Philip Lennartsson och Martin Landström, den sistnämnde fick mycket förtroende i det offensiva spelet och var inblandad i mycket av det Vetlanda skapade. Nu väntar närmast returmatch mot VSK på söndag kl 15.00.