2021 tecken om EM 2020: Frank de Boer svettades som om det var år 2000

2021 tecken om EM 2020: Frank de Boer svettades som om det var år 2000

Vi börjar med ett av mina klaraste minnen från EM 2000. Hemmapremiär för Holland inför 50000 på Amsterdam Arena. Allting är orange, utom Poborsky och Nedved och nio andra tjecker.

Detta till trots krampar det för de brandgula. Det står 0-0 i slutminuterna. Då kliver han fram. Frank de Boer. Matchens enda mål från straffpunkten i 89:e minuten.

Mycket var annorlunda idag, 21 år senare, när Holland begick EM-premiär på samma stadion, nu med trevligare namnet Johan Cruyff Arena. Men Frank de Boer var där och allting var orange, även om åskådarantalet av kända skäl var väsentligt lägre.

Jämfört med 2000 fungerade spelet betydligt bättre för Holland idag, tills man blev så bländade av sin egen insats att läskigt samspelta duon Jaremtjuk-Jarmolenko tilläts göra två snygga mål och göra en i princip inräknad seger till 2-2-drama.

Min vän Charkuteristen skickade ett meddelande. ”Om det blir straffläggning, kommer Frank de Boer och Andrej Sjevsjenko lägga varsin då?” Jag upplyste om att det ännu inte kan bli straffläggning i gruppspel. Men idén är säkert en som Gianni Infantino skulle finna uppfriskande (skvallra inte för honom).



Den i tränarrollen ständigt ifrågasatte de Boer svettades. Kanske tänkte han på EM-semifinalen mot Italien på samma stadion, då han brände två straffar.

Men dagens slut blev lika gott för honom som det i den där matchen mot Tjeckien. Passande nog var det den hyperaktive ytterspringaren Denzel Dumfries som såg till att avgöra – han hade kunnat göra både ett och två fler mål idag.

Om han var dagens bäste högerman kan man debattera. Österrikes Stefan Lainer var också vass och hans mål mot Nordmakedonien, det högt tagna volleyavslutet, var snyggare än Dumfries vältajmade nick.

Ukraina var tillbakapressat, naivt i passningsspelet på egen tredjedel och kunde (borde) släppt in fler mål, men visade också frejdighet och kvalitet när man väl anföll. Och bäst på plan var nog faktiskt målvakt Heorhij Busjtsjan.

Summering: Grupp D bjöd på två trevliga öppningsmatcher och blir spännande att följa framöver.

* * * 
Läs även:
Spelschema för fotbolls-EM 
TV-tider för fotbolls-EM

* * * 
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.  

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2021-06-14 01:43:00
Author

Fler artiklar om EM 2020