2021 tecken om EM 2020: Copa America-finalen – Messis triumf och Neymars tårar

2021 tecken om EM 2020: Copa America-finalen – Messis triumf och Neymars tårar

Vi sticker emellan med en rapport från en annan kontinent och en annan final.

Det är bra för Europas toppklubbar att EM och Copa America spelas samtidigt. Det är dåligt för oss som vill titta på båda turneringarna. Att hinna med att följa Copa America ordentligt blir smått omöjligt när man redan kombinerar jobb med att se alla matcher i EM.

Men nattens final mellan Brasilien och Argentina såg jag åtminstone till att se.

Kontrasten mot den ganska öppna och ”snälla” fotbollen som varit i årets EM var tvär. Superclasicon på Maracana, där några tusen åskådare fått komma in i vad som annars varit ett helt publikfritt mästerskap, var en chansfattig holmgång – sönderryckt av avblåsningar och domargnäll. Styrd och vunnen av ett destruktivt Argentina som tog sin första titel på 28 år via en näst intill prickfri defensiv insats.

Symbolen för den får bli den bloddrypande strumpa som Argentinas högerback Gonzalo Montiels sprang runt med under slutminuterna.

Viktigast av allt var så klart att Lionel Messi slutligen fick vinna sin första titel med landslaget.

Efter förlusten i finalen mot Chile i extraturneringen 2016 – Argentinas tredje finalförlust på lika många år (VM 2014, Copa America 2015 var de andra två), var det svårt att se någon ljusning i sikte för Messi. Ett dysfunktionellt Argentina, med individuellt sett allt sämre spelare bakom forwardslinjen, föll samman i VM 2018. I Copan 2019 föll de efter en heroisk insats mot ett mer slipat och smart Brasilien i semifinalen. Jag minns att jag undrade hur Messi orkade fortsätta försöka, med all press och all kritik han ständigt utsatts för när han förlorat med landslaget.

Men Lionel Messis glöd falnade inte. Inatt kunde Maradona titta ned från sin himmel och se de himmelsblå ta sin första titel sedan spelarna hette Batistuta, Redondo och Simeone. Utsedd till turneringens bäste spelare blev – Lionel Messi. Han var inblandad, med mål, assist eller andraassist, i alla tolv mål Argentina gjorde i Copa America utom ett: Nattens.  

Avgörandet kom på vad som var en av fyra riktiga målchanser i matchen. Rodrigo de Paul, som överlag gjorde en storartad insats på mitten, frispelade Angel di Maria med en 50 meters-pass (med viss hjälp av brassarnas vänsterback Renan Lodi dåliga rensningsförsök). Di Maria tog lugnt ned bollen i straffområdet och chippade den över Ederson.

Av de övriga lägena var två stycken brasilianska kvitteringschanser: Neymar hittade Richarlison i boxen i början av andra halvleken och Gabriel ”Gabigol” Barbosa sköt ett ursinnigt volleyskott i slutminuterna. Båda gångerna stod målvakt Emiliano Martinez i vägen.

Matchens sista målchans fick Messi själv, men efter fint samarbete med de Paul fick han inte alls till sin dribbling när han försökte gå runt Ederson för ett snyggt avgörande mål.

Den situationen var också talande för det som hände på Maracana – det här var helt enkelt inte en match för offensiv briljans. Det var en match för vinnare och vinnarna idag var Argentina och Lionel Messi. Och förbundskapten Lionel Scaloni, som gjort en järnhård defensivenhet av det argentinska landslaget.

Förlorare var Neymar, som fortfarande inte tagit någon titel med Brasilien. För två år sedan, när de körde över Peru i finalen på samma arena, var han inte med på grund av skada. Och skadad blev han ju som bekant även i VM 2014, före 1-7-haveriet mot Tyskland 45 mil söderut i Belo Horizonte.

En förtvivlad Neymar sjönk ihop, hans tårar föll tunga till marken i Rio-natten, samtidigt som Messi hissades i luften av sina lagkamrater. Brasilien hade förlorat en final på Maracana för första gången sedan ”Maracanazo”, mot Uruguay i VM 1950.

I VM 2022 kommer den stora grejen inte längre att vara frågan om Messi slutligen ska vinna något med landslaget. Inatt skickade han över det oket till Neymar.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2021-07-11 14:50:19
Author

Fler artiklar om EM 2020