2021 tecken om EM 2020: Love's got the World in Motion

2021 tecken om EM 2020: Love's got the World in Motion

En blonderad Gazza-kopia i Phil Foden, Jack Grealish med pannbandet och heart-upon-his-sleeve-Henderson.

När straffläggningen verkade närmade sig och jag såg 90-talsauran hos spelarna ett dominant England satte in så började också min känsla av att det skulle gå som vanligt stärkas. Mot en omutlig Kasper Schmeichel skulle de missa straffar.

Sedan fick de plötsligt en billig sådan, i förtid, efter att Raheem Sterling gjort bort Joakim Mæhle i slutet av den första förlängningskvarten. Harry Kane, som ska vara världens bästa straffskytt, tog två djupa andetag, sprang fram – och sköt en dålig straff.

Schmeichel räddade, allt var som vanligt, nerverna hade till slut tagit överhanden, England skulle åka ur igen.

Men repliken var blixtsnabb.

I den sommarljumma park på kontinenten där jag följde EM-semifinalen såg jag inte hur Kane slog in sin egen retur. Danskarna skickade ölglasen i luften, allt blev vansinnigt, men efter någon sekund hörde jag hur de rödvita tystnade och den lilla minoriteten engelsmän på plats började vråla.

Harry Kane hade slagit in 2-1 och redan där, med 16 minuter kvar, kändes det som att han också slutligen slagit sönder finalförbannelsen och att England skulle gå till sin första final sedan 1966.

Om inte ens en missad nervstraff kunde hindra dem från att ta ledningen, vad skulle då stoppa dem?

Danskarna gick på knäna och forceringen oroade aldrig särskilt. För många spetsspelare var utbytta, engelsmännen var för solida.

”Oklart om det går att vinna med Jordan Pickford, skrev min vän Ekonomen i ett SMS efter att Mikkel Damsgaard skickat in sin frispark (frågan är hur sent Pickford såg den bollen dock). Ekonomen tillade snabbt att Englands målvakt visserligen nyss slagit Gordon Banks hållen nolla-rekord.

Grejen är att det här engelska laget är så försvarsstarkt att de kan vinna EM utan att ordentligt testa Pickford. De har hittills fått knappt fyra förväntade mål (xG) emot sig i hela turneringen. Bortsett från Damsgaards konstavslut släppte de knappt till något mot den danska offensiv som öst på med chanser tidigare i EM.

Hur som helst. Gazzafrisyren, Grealish, Henderson, Pickford och Kane är i EM-final.

Tror du på det du läser just nu? Jag vet inte om jag tror på vad jag skriver, för på något irrationellt sätt känns det efter alla dessa år som att detta var något som aldrig skulle kunna hända – till och med den här gången, trots att så mycket talade för dem nu.

Orkar de ladda om och bryta ännu en barriär på söndag? Vem vet. Men det spelar inte så stor roll för dem ikväll. De festar som om det var 1966 och de har förtjänat det.

* * * 
Läs även:
Spelschema för fotbolls-EM 
TV-tider för fotbolls-EM

* * * 
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.  

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2021-07-08 01:39:00
Author

Fler artiklar om EM 2020