2021 tecken om EM 2020: Spanien är tillbaka

2021 tecken om EM 2020: Spanien är tillbaka

Spanien förlorade EM-semifinalen. Men Spanien är tillbaka. Här kommer en till text om EM-semifinalen.

Efter de tre raka mästerskapsgulden föll den spanska dynastin en sommareftermiddag i Salvador för sju år sedan. Spanien-Holland 1-5. Mästarna åkte ur i gruppspelet.

I EM 2016 kontrades de sönder i åttondelen av – just det – Italien. Antonio Contes disciplinerade och stjärnbefriade kontrings-Italien (ett helt annat Italien än dagens, men ändå inte, de satt ihop på samma klubblagssätt).

I Moskva två år senare passade de runt ett heroiskt hemmalag i 120 minuter och förlorade åttondelsfinalen på straffar.

Först den här veckan har de hämtat sig, med bara Jordi Alba, Sergio Busquets och Koke kvar av de som föll i Ryssland.

De hånades för ”sidledsfotbollen” i början av turneringen efter 0-0 mot Sverige och 1-1 mot Polen, men statistiken visade att inget lag skapade lika mycket målchanser och därefter var det proppen ur: Totalt tio mål mot Slovakien och Kroatien. I den senare matchen, liksom i kvartsfinalen mot Schweiz, hade de perioder av dålig koncentration och sjabbligt försvarsspel. Igår malde de på i 120 minuter i vad som kanske var turneringens bästa laginsats.

Luis Enriques variant av bollinnehavsfotbollen är mer effektiv än den som Spanien spelat under de senaste mästerskapen. Jag har inget statistiskt underlag som bevisar det, men jag skulle hävda att den går fortare, att den oftare går i djupled, att den oftare innehåller en längre passning och att den helt enkelt är jobbigare att spela emot.

Under mästaråren hade Spanien David Villa och Fernando Torres. De hade de inte igår mot Italien och det var väl därför de åkte ur. Men det hände något med Spanien i den här turneringen, något som gör att det känns möjligt att de snart kommer att ta tre mästerskapsguld igen.

18-årige Pedri såg fortsatt ut som Iniesta i semifinalen. Aymeric Laporte var en spegelvänd Leonardo Bonucci. Outtröttlige Dani Olmo var matchens bäste spelare – han utmanade de italienska backarna med samma lätthet som Leipzig-kollegan Emil Forsberg tog sig an de ukrainska. Evighetsmaskinen Sergio Busquets vacklade stundtals tidigt i matchen, men var för det mesta dominant. Jordi Alba var Jordi Alba.

Mikel Oyarzabal gick in från start, vilket säkert inte var spelmässigt fel – men jäklar vad han missade chanser. Ordinarie startmannen Alvaro Morata ersatte honom, gjorde det ingen annan spanjor kunde och tog matchen till förlängning.

Tyvärr var han som bekant mindre framgångsrik från elva meter. Spanien förlorade slantsinglingen, straffdramat och semifinalen. Men de går en ljus framtid till mötes.

Tydligen ska Unai Simon, Pau Torres, Oyarzabal, Eric Garcia, Olmo och Pedri nu åka till Tokyo och spela OS.

Vilket ur ett skade- och återhämtningsperspektiv låter helt vansinnigt. Ligasäsongerna startar någon vecka efter olympiska spelen.

Det låter också som att den nya spanska generationen har god chans att hämta sitt första guld rätt snart.
 
* * * 
Läs även:
Spelschema för fotbolls-EM 
TV-tider för fotbolls-EM

* * * 
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2021-07-07 10:42:00
Author

Fler artiklar om EM 2020