Dagens Spel: Alla är vita och röda
Danmarks Damsgaard har slagit igenom i EM - kan han erövra England på Wembley?

Dagens Spel: Alla är vita och röda

Onsdagskvällens semifinal avgör vilket landslag som får representera de vita och röda flaggfärgerna i EM-finalen mot Italien. Dagens Spel tar fräck ställning för ett gyllene oddsval. Läs vidare!

England-Danmark (kl. 21:00)

Den engelska patriotismen spirar i takt med landslagets EM-framfart. Det började i lagom takt med ett medelmåttigt gruppspel. England har sedan växlat upp ordentligt med 2-0 mot Tyskland och 4-0 mot Ukraina. Segern mot tyskarna bekräftade Englands defensiva täthet medan segern mot Ukraina bevisade att det även gick att få anfallsmässig islossning. Det verkar upplagt för en drömfinal mellan England-Italien på söndag.

Som analytiker gäller det dock att inte fösas med i enskilda matcher och enstaka händelser. Varje match lever sitt eget liv och det gäller förstås även Englands framsteg på vägen fram till semifinalen. Hur presterade egentligen Tyskland respektive Ukraina i dessa starka engelska resultat? Inget vidare, ärligt talat. Tyskland kom inte nära den höga kvalitet som de visade mot Portugal i gruppspelet. Ukraina var ännu mer övertydligt: de var tillsynes helt uttömda efter ett fysiskt krävande EM där 120 minuter mot Sverige fortfarande satt i benen. Ukraina hade helt enkelt ingen bensin kvar i tanken.

Det är inte svagt av England att dra nytta av motståndarnas akilleshälar - det gjorde England med besked och övertygande. Fast det är viktigt att inte överföra framförallt den ukrainska insatsen på någon form av mall att England är världens bästa landslag. För det är det verkligen inte. Det var alldeles för många och långa stunder i gruppspelet där England visade på tok för tydliga bräckligheter. Oförmågan att göra det oväntade och det som avvek från mönstret som syntes i alla tre gruppmatcher kan absolut komma tillbaka och bita England i svansen när Danmark bjuder upp till riktig dans.

Det danska fotbollsundret har förvisso gynnats av en möjligen lättare EM-lottningsväg än Englands. Danmark har emellertid tagit de lotter de har fått och gjort det Mycket Väl Godkänt oftare än inte. Danmarks gruppspel var definitivt väldigt starkt där tre poäng absolut var i underkant. Laget borde ha fått åtminstone en poäng från chockmatchen mot Finalnd och rent av tre från den mot Belgien. Den retroaktiva utdelningen med 4-1 på Ryssland och sedan 4-0 mot Wales i åttondelsfinalen blev väldigt logiska följder.

Danmark är inte någon framgångsbluff, utan de har tagit sig välförtjänt till semifinalen genom att både ha ett starkt försvarsspel, ett passningsskickligt mittfältsspel och ett vasst anfallsspel. Det fanns stora farhågor om att frånvaron av en naturlig stjärnmålspottare kunde bli lagets fall. Dessa orosmoln har emellertid successivt skingrats genom att faktiskt såväl succémannen Dolberg (tre mål på två senaste) som tilltänkta förstavalet Poulsen (piggt inhopp senast) är i zonen för tillfället. Förbundskapten Hjulman har angenäma problem att välja mellan Dolberg eller Poulsen.

En spelare som är mer eller mindre garanterad startplats i match efter match är Eriksens ersättare Damsgaard. Sicken underbar lirare! Den 21-årige Damsgaard var inte tilltänkt som startspelare, men oj vad självklar han har blivit under turneringens gång och efter Finland-matchen. Hans bollbehandling och teknik är utöver det vanliga och det finns även speluppfattning och skottförmåga. Snacka om att vara komplett redan vid 21 års ålder. För den breda engelska fotbollspubliken är Sampdoria-spelaren fortfarande relativt okänd, men ikväll kan det smälla till ordentligt i tabloiderna. Det skulle inte förvåna om en supermatch av Damsgaard leder till att vi får se honom i Premier League framöver.

Spelbolagen erbjuder England som tydlig favorit. England har förstås störst procentuell chans, men ett högkompetent Danmark med Damsgaard plus 6900 bortafans (så många biljetter specialtilldelades till danska fans) har större skrällmöjligheter än de ojämna oddsen indikerar. Vi förordar spel på fräcka oddsalternativet "Lag som går vidare" Danmark till 3.30 hos Unibet.

Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Dagens Spel2021-07-07 12:30:07
Author

Fler artiklar om EM 2020