2021 tecken om EM 2020: De senaste sex EM-finalerna – rankade

Jag har sett sex EM-finaler. Här rankar jag dem.

1. Frankrike-Italien 1-1 (2-1 efter golden goal), EM 2000
Den bästa turneringen hade också den bästa finalen. Zinedine Zidanes Frankrike mot Francesco Tottis Italien. Marco Delvecchio såg länge ut att ha avgjort med sitt 1-0 i 55:e minuten (efter en fantastisk Totti-klack). Men Frankrikes förbundskapten Roger Lemerre ville annat med sina tre klassiska byten. Sylvain Wiltord, David Trezeguet och Robert Pires kom in. I den 94:e minuten, i matchens sista anfall, nickade Trezeguet ned bollen till Wiltord som gjorde 1-1. Och i förlängningen serverade sedan Pires Trezeguet, som satte punkt för EM med sitt golden goal. E-Types EM fick sin Campione, i form av ett av de bästa lag vi sett.

2. Grekland-Portugal 1-0, EM 2004
Grekland hade vunnit med 1-0 mot Frankrike i kvartsfinalen. De hade vunnit med 1-0 mot Tjeckien i semifinalen (på silver goal!). Och naturligtvis vann Otto Rehhagels defensivspecialister även finalen med 1-0. Luis Figo och Rui Costa – resterna av Portugals ”gyllene generation” fick aldrig sin stora titel när Angelos Charisteas tystade 62865 åskådare på Estadio da Luz i Lissabon. Hans hörn-nick var Greklands enda avslut på mål i matchen. En 19-årig Cristiano Ronaldo grät. Kapten Theodoros Zagorakis jublade däremot och lyfte bucklan. Lagkaptenen blev dessutom utsedd till turneringens spelare.

3. Portugal-Frankrike 0-0 (1-0 efter förlängning), EM 2016
Det finns likheter mellan den här matchen och 2004 års final, som vi kommer att se nedan. Ett favorittippat hemmalag mot en defensiv outsider. Portugal hade bara vunnit en match efter ordinarie tid på vägen fram till finalen, semifinalen mot Wales där Cristiano Ronaldo gjorde två mål. Superstjärnan var den som skulle kunna hota detta starka franska lag och när han tvingades utgå skadad tidigt i matchen kändes det kört för Portugal. Didier Deschamps Frankrike ångade på och André-Pierre Gignac drömmer nog fortfarande mardrömmar om sin stolpträff i 90:e minuten. Ronaldo, på kryckor, manade maniskt på sina lagkamrater från sidlinjen som en extra förbundskapten och till slut blev en av hans lagkamrater en mycket oväntad matchvinnare. Inhopparen Eder, anfallare i Lille, gjorde bara ett tävlingsmål för det portugisiska landslaget. Det målet, ett lågt skott från 21 meter i den 109:e minuten, avgjorde en EM-final.

4. Spanien-Tyskland 1-0, EM 2008
Spaniens segerstaplande började i Alperna den här sommaren. Och även om spelare som Busquets och Pique ännu inte fanns med så vill jag nog hävda att 2008 års upplaga var den bästa av vad som var ett av världens bästa landslag någonsin. Finalsegern var så tydlig en 1-0-seger kan vara. Fernando Torres avgjorde i första halvlek, framspelad av turneringens bäste spelare Xavi. Tyskarna, i det första av sju mästerskap med Joachim Löw som huvudtränare, var aldrig i närheten av en kvittering.

5. Tyskland-Tjeckien 1-1 (2-1 efter golden goal), EM 1996
Kanske är det på grund av att det pratats så mycket om semifinalen Tyskland-England i sommar, men min känsla är att den matchen i minnet lite grand överskuggar den här finalen. Det var en hemsk final att bevittna för en ung påg som absolut inte gillade det tyska landslaget. Men det var en väldigt tysk match. Turneringens skräll Tjeckien, med en ytterst långhårig Karel Poborsky, tog ledningen på straff och såg ut att kunna upprepa Tjeckoslovakiens finalseger mot Västtyskland 20 år tidigare. En 28-årig Udinese-anfallare som bara gjort en handfull landskamper ville annat. Oliver Bierhoff hoppade in i den 69:e minuten och nickade in 1-1 i den 73:e. I förlängningen sköt han sedan in avgörandet, mästerskapshistoriens första golden goal, med god hjälp av ett inte så handfast ingripande av tjeckernas målvakt Kouba.

6. Spanien-Italien 4-0, EM 2012
Spänning blev det inte så mycket av när detta klassiska spanska lag tog sin tredje raka mästerskapstitel. Italienarna, med briljanta trion Pirlo, Cassano och Balotelli i full form, hade imponerat mot Tyskland i semifinalen. Men de fick Chiellini skadad tidigt i matchen och var i 2-0-underläge i paus, bland annat efter att Jordi Alba från vänsterbacksposition rusat rakt igenom den italienska backlinjen och serverats ett friläge av Xavi. Tränare Cesare Prandelli agerade kvickt och Thiago Motta kom in i lagets sista byte med mer än en halvtimme kvar. Naturligtvis (det var en sådan dag) skadade han sig strax efteråt och med en man mindre kunde detta klassiska spanska lag dra ifrån till en historisk segermarginal. Aldrig tidigare hade en VM- eller EM-final vunnits med fyra måls marginal. Vi kan kasta in 32 afrikanska mästerskapsfinaler också och hittar bara en så stor seger (Egypten-Etiopien 4-0 1957). Copa America? Där har det hänt en gång: Brasilien-Paraguay 7-0 1947. Det säger ganska mycket om hur unikt bra Spanien var och hur fel det blev för Italien den här gången.