2021 tecken om EM 2020: Chiellini och Alba – som en scen ur The Office

2021 tecken om EM 2020: Chiellini och Alba – som en scen ur The Office

Giorgio Chiellini boxades, nöp kind, skrattade och vann på något sätt en slantsingling. Jordi Alba såg ut att vilja sjunka genom jorden.

Kanske tyckte han att den gamle ”kompisen” var pinsam, den knasige killen man absolut inte vill hamna ensam med på festen: ”Å nej, han skämmer ut mig inför domarna och världens TV-tittare”.

Det kunde varit en scen ur The Office, David ”Chiellini” Brent och Tim ”Alba” Canterbury (Michael och Jim för de som föredrar den amerikanska varianten).

Vi kan i alla fall konstatera att Alba inte trivdes så bra i lagkaptensmötet inför straffläggningen i EM-semifinalen. Han trivdes inte bättre efter densamma.

Chiellini är antingen galen eller ett geni med precis rätt nivå av furbo. Troligen båda.

Chiellini vann straffläggningen utan att lägga en straff. Kan man med viss överdrift hävda.

Italien kom ut i den här turneringen som kor på ett kosläpp. Andrea Bocelli sjöng, publiken var tillbaka och Gli Azzurri mosade Turkiet. Det momentumet lever de på något sätt fortfarande på, trots att senare i turneringen knappast varit EM:s bästa lag.

Men det är en italiensk sommar, Un’estate Italiana. Det här rövarbandet, det här färggnistrande galleriet av personligheter och spelartyper, når nästan upp i nivå till min italienska favoritupplaga, den från EM 2012 med trion Pirlo, Cassano och Balotelli i sin bästa form.

Den gången krossades de av tiki-taka-Spanien i finalen. Igår besegrade de dem, anförda av den schweiziska armékniven Marco Verratti och amiral Federico Chiesa, mannen som efter 20 torftiga tagit målgesten tillbaka till topfotbollen.

Till slut blev dock Gianluigi Donnarumma matchvinnaren. Han stod inte emot samma bombardemang som kollega Francesco Toldo gjorde i semin mot Holland i EM 2000 (Italien vann efter att ha spelat med en man mindre i 86 minuter och Toldo räddade två straffar under ordinarie speltid). Donnarumma bjöd på två målchanser via våghalsiga utsparkar och de flesta av Spaniens missade chanser handlade mer om den egna skärpan än Donnarummas räddningar.

Men i straffläggningen nöp han Moratas svaga försök. Och därför står en vansinnigt skrattande Giorgio Chiellini på söndag i Wembleys spelargång, redo att ta sig an en EM-final på samma sätt som han tog sig an Jordi Alba.
 
* * * 
Läs även:
Spelschema för fotbolls-EM 
TV-tider för fotbolls-EM

* * * 
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2021-07-07 10:05:00
Author

Fler artiklar om EM 2020