2021 tecken om EM 2020: Herzlichen Glückwunsch an Österreich

Österrike. Ett landslag jag alltid ogillade under uppväxten. 0-1-förlusterna (Andreas Herzog gånger två) i kvalet till VM 1998 var svårsmälta. Och värre blev det när de kvitterade (Toni Polster) mot mina favoriter Kamerun i 93:e minuten i samma mästerskaps gruppspel.

Sedan gick åren. De dök upp i EM 2008, men det var uppenbart att de aldrig kvalat in om de inte varit hemmalag.

De 1-4-klädde av Erik Hamréns Sverige i det hemska EM-kvalet 2015, men väl i turneringen kunde de inte leva upp till hajpen.

Först idag fick jag en positiv bild av Das Team. Trots den fruktansvärda matchdräkten.

Det hade ingen enkel uppgift idag. Stor press att vinna, bagaget med misslyckandet 2016 och en motståndare i sitt lands största match någonsin. Dessutom, att döma av TV-ljudet, underläge på läktarna i Bukarest.

1-0-målet är EM:s snyggaste hittills, med Marcel Sabitzers inlägg och den akrobatiska volleyn av Stefan Lainer.

Nordmakedonien hade börjat bra, men hamnade i brygga efter målet, med österrikiska bålgetingar framme så fort man fick bollen och mot kvaliteten hos spelare som Sabitzer, David Alaba och Xaver Schlager.

En olycklig Daniel Bachmann bjöd makedonerna på kvitteringen och de kom in i matchen igen under en period – tills Franco Foda gav Alaba direktiv att kliva fram i banan från sin centrala mittbacksposition. Då tog det tre minuter innan stjärnan såg till att ligga bakom avgörandet. Att Marko Arnautovic fick komma in och göra 3-1 och sedan fira i något rent bisarrt utbrott av ilska, höjde underhållningsvärdet.

Nordmakedonien gjorde inte bort sig och kommer att bli jobbiga för både Holland och Ukraina. Men segern var rättvis.

Det var väl sedan länge skrivet i stjärnorna att Goran Pandev skulle bli makedonernas första mästerskapsmålskytt (min vän Ekonomen påtalade också att 37-åringen är landets yngsta EM-målskytt genom tiderna…)

Däremot var det inte skrivet i stjärnorna att Das Team slutligen skulle ta sin första mästerskapsseger sedan 1990. Men nu gjorde de det. Grattis Österrike!