2021 tecken om EM 2020: Hur bra var egentligen gruppspelet?
Var gruppspelet i EM 2020 bra eller dåligt? Jag vet inte. När två tredjedelar av lagen går vidare blir som bekant de avgörande matcherna färre, insatserna lägre.
Men med det sänks också förväntningarna och jämfört med gruppspelet i Frankrike 2016 var det här nog något bättre.
På samma sätt som i den turneringen skulle jag dock säga att inramningen och det som hände på läktarna var det som var mest fängslande, snarare än det som faktiskt hände på planen.
Hur många gånger brände det verkligen till i det här gruppspelet?
Jag har identifierat sex matcher där insatserna var verkligt höga för båda lagen. Det gör att flera av de bättre matcherna räknas bort: Danmark-Belgien 1-2 (resultatet spelade i praktiken mindre roll för Belgien), England-Skottland 0-0 (båda lagen var trots allt nöjda med kryss), Tyskland-Portugal 4-2 (Portugal var trots underläge nöjda med att hålla nere siffrorna för målskillnadens skull) och Sverige-Polen 3-2 (Sverige var redan vidare till åttondelsfinal).
De sex matcherna var:
Skottland-Tjeckien 0-2
Gruppens två klara underdogs i en premiär där allt annat än seger skulle vara ett mycket problematiskt resultat för båda. En kvalitetsmässigt ojämn match som till slut inte blev så spännande heller. Men Patrick Schicks mål från 50 meter gör att vi åtminstone kan hämta en minnesvärd situation från matchen, som lär leva längre än till turneringens slut i minnet.
Wales-Turkiet 2-0
Turkiet, turneringens stora besvikelse, var inte närvarande i första halvlek. Här fanns åtminstone en del spänning ändå, Turkiet skapade flera kvitteringslägen innan Connor Roberts avgjorde på tilläggstid. Tyvärr handlade spänningen mest om att Wales var för dåliga för att fullt ut utnyttja turkarnas defensiva problem. Det enda minnesvärda vi hämtar här är Gareth Bales framspelning till Aaron Ramseys 1-0.
Danmark-Ryssland 4-1
Danmarks öde i den här turneringen är så klart helt speciellt. Från de fruktansvärda scenerna i premiären, en andra halvlek mot Finland som inte borde spelats, Christian Eriksens återhämtning och en känslosvallande andra match mot Belgien hamnade de, med all världens sympatier i ryggen, i en direkt avgörande match mot Ryssland.
Det blev en rys(s)are där Ryssland som hittills enda lag i turneringen lyckades neutralisera Danmarks offensiv i den första halvleken. Stanislav Tjertjesovs mannar såg sedan ut att vara borta efter en grov Roman Zubnin-bjudning, men kom tillbaka via en billig straff och en utebliven utvisning för Fjodor Kudrjasjov innan man till slut föll sönder efter Anders Christensens 3-1 med kvarten kvar. Joakim Mæhle satte sedan punkt med ett drömmål. En klassisk match.
De samtidiga händelserna i St. Petersburg, där en finsk poäng mot Belgien hade lett till att danskarna ändå åkt ur, adderade ytterligare spänning. Vi fick se belgiskt måljubel från danskarna på Parken när Romelu Lukaku i den andra matchen gjorde 1-0, det målet dömdes en minut senare bort, precis före ryssarnas straffspark, innan finnarna slutligen släppte in två mål sista kvarten.
Skottland-Kroatien 1-3
En på förhand rafflande match mellan två lag som hade en poäng vardera inför sista omgången. Skotsk offensiv impotens och kroatisk överlägsenhet gjorde dock att det inte blev något för historieböckerna. Men vi fick åtminstone ett drömmål från Luka Modric. Och Skottlands första mästerskapsmål på 23 år, signerat Callum McGregor.
Spanien-Slovakien 5-0
Också en match i sista omgången som var avgörande för båda lagen och visst fick vi från den här matchen med oss minnen som lär leva kvar ett tag. Tyvärr i form av en målvaktstavlor, hot och en icke-insats. Det här var främst matchen där Martin Dubravka opressad boxade in bollen i eget mål och där Alvaro Morata missade en straff och blev hotad och trakasserad efteråt. Slovakien var inte med i matchen över huvud taget och kunde förlorat med ännu större siffror.
Tyskland-Ungern 2-2
En holmgång mellan heroiska ungrare och ett sjövilt och (mentalt och taktiskt) obalanserat tyskt lag, typiskt för Joachim Löws sista tid som förbundskapten. Totalt ledde Ungern den här matchen i 71 minuter. Hade de vunnit hade de gått vidare och Tyskland hade slutat sist i Dödens grupp. Ungrarna hade ingen spelare som platsat i någon av de tre gruppmotståndarnas startelvor, men körde verkligen Grupp F ända in i kaklet och det var med minsta möjliga marginal som tyskarna hängde kvar i EM. Den skräckinjagande Leon Goretzkas 2-2 i 84:e fastställde slutresultatet och beseglade Ungerns öde. Vi fick också en ikonisk minut där Tyskland efter mycket slit fick in sin 1-1-kvittering för att bara se ut som statyer minuten senare när Ungern direkt på avspark spelade sig igenom motståndarna till Andras Schäfers 1-2.
Slutsatsen blir: Gruppspelet 2021 erbjöd två verkligt minnesvärda matcher med klara vinnare och förlorare: Danmark-Ryssland och Tyskland-Ungern. Vi hoppas på lite fler i slutspelet.
Nu blev det här betydligt längre än 2021 tecken, men det som behövde sägas behövde sägas.
* * *
Läs även:
• Spelschema för fotbolls-EM
• TV-tider för fotbolls-EM
* * *
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.