2021 tecken om EM 2020: När fotbolls-EM börjar på Olympiastadion i Rom

2021 tecken om EM 2020: När fotbolls-EM börjar på Olympiastadion i Rom

Tänk att vi ska till Rom ikväll. Via TV-apparaten i alla fall. 31 år efter att Rudi Völler völl, Arne Hegerfors frågade om detta var det avgörande ögonblicket i VM 1990 och Andreas Brehme satte straffen – så är Stadio Olimpico en mästerskapsarena igen.

Italien-Turkiet. Blått mot rött, solsken som blir skymning som övergår till elljus. Publik.

I en nipprig värld som redan före pandemin sökte efter någon slags normalitet, något man kände igen sig i, är vi framme vid oasen. Fotbolls-EM 2020(1).

Håll fast vid mästerskapskänslan medan den finns. Fifa jobbar hårt: Ryssland, Qatar, utökning av VM till 48 lag. Nu har man anlitat Arsene Wenger för att utreda om VM ändå inte borde spelas vartannat år. Har man otur är Fifa skickligare i den ädla konsten att ge folk vad de inte vill ha, än vad de tolv europeiska storklubbarna var i våras.

Slut på gnället. Vi ska som sagt till Rom och en massa andra städer på vår gamla kontinent. Vi ska träffa de vanliga kompisarna. Engelsk ångest, Petkovic i åttondelsfinal, en belgisk gyllene generation, Pepe och Modric. Svenskt 4-4-2, Deschamps och Zjirkov.  

Vi får också nya bekantskaper. Nordmakedonien. Finland. Goran Pandev och Jere Uronen i ett EM.

Dessutom blir det kära återseenden. Holland, försvunna sedan sommaren för sju år sedan då Louis van Gaal gjorde det banbrytande (?) målvaktsbytet (Cillesen ut, Krul in) inför kvartsfinalstraffläggningen mot Costa Rica. Krul räddade två, men när det var dags för straffar igen i semin mot Argentina var bytena slut, Cillesen tog inget och Holland åkte ur. Nu är de tillbaka – tyvärr utan Cillesen som fick lämna corona-återbud.

Skottland är också på plats igen, 23 år efter VM i Frankrike. Nu ska de möta England på Wembley.

Och så Italien då. I mästerskap för första gången sedan Antonio Conte för fem år rusade längs sidlinjen, men faktiskt själv verkade vara med inne på planen med när Belgien och Spanien sprangs sönder.

Ikväll har de Roberto Mancini vid sidan istället. När fotbolls-EM börjar. På Olympiastadion i Rom.

!

!!!

* * * 
Läs även:
Spelschema för fotbolls-EM 
TV-tider för fotbolls-EM

* * * 
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.  

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2021-06-11 12:00:00
Author

Fler artiklar om EM 2020