2021 tecken om EM 2020: Tur att andra halvlek fanns

Det här såg ut ungefär som de två andra bortamatcher som Sverige spelat mot Spanien på senare år. I EM-kvalen till 2008 och 2020 var man utspelade och 0-3-förlorade. Skillnaden idag: Det blev poäng.

Det berodde på tre saker: 1) En del tur. 2) Robin Olsens räddningar. 3) En mycket bra defensiv i andra halvlek.

Det osäkra och räddhågsna försvaret från första 45 blev efter paus en väl avvägd cynism.

Första halvlek var, om vi hårdrar, panik. Andra halvlek var kontroll. Fram till att tröttheten tog över och spanjorerna blev desperata under slutminuterna. Under 40 minuter före det hade hemmalaget faktiskt ingenting framåt.

Det känns bra. Hade intrycket från den här matchen bara varit det som skedde under första halvlek hade poängen inte räckt för att väga upp känslan av ett Sverige som hamnat fel defensivt, där mittbacksproblematiken gjort skillnaden mot VM 2018-laget för stor för att stora drömmar ska kunna drömmas.

Nu finns det ändå lite skäl att hoppas på en ny fin sommar. Och det vi såg ifrån St Petersburg tidigare ikväll ger inte direkt någon skrämselhicka inför fortsättningen av grupp E.

Polen var faktiskt provocerande dåliga. Slovakien krigade till sig tre poäng på ett ärligt sätt, men insatsen borde faktiskt inte räckt till det.

En anonym Lewandowski vandrade i ett vakuum i 90 minuter samtidigt som hans lag efter det snöpliga 0-1-målet checkade ut från första halvlek. När man sedan väl tryckte på gaspedalen efter paus tog Krychowiak sitt andra gula. Därefter släppte man in 1-2 på en fast situation och körde fast igen. Irriterande då det hela tiden på något sätt var underliggande att det fanns kvaliteter puttrandes under ytan, som vida översteg Slovakiens.

Även om Slovakien efter detta kommer att vara mycket nöjda med en poäng mot Blågult så ska Sverige ha goda möjligheter att ta tre poäng på fredag. I så fall kan vi fira helg med en fot i åttondelsfinal.

Till sist. Pedri! Jäklar! Får man lov att kalla honom för ”den nye Iniesta”? 18-åringen kan bli EM-kung redan i år.