Dagens Spel: Belgien levererar godset i Ryssland?
Lukaku har gjort många "high fives" de senaste åren - nytt läge i den sena EM-matchen!?

Dagens Spel: Belgien levererar godset i Ryssland?

Schweiziskt bolltrillande, dansk överlägsenhet och belgiska traditioner i Sankt Petersburg kan bli smidiga genvägar till oddsvinster. Dagens Spel går på djupet och analyserar fram EM-lördagens tre vassaste oddsdrag.

WALES-SCHWEIZ (kl. 15:00)

Under EM:s två inledningsdagar är det enbart en match utan hemmalag. Det är Wales-Schweiz på neutral plan i Baku, Azerbajdzjan. Ett kontroversiellt arrangörsval av UEFA. Wales behöver även göra den andra gruppmatchen i Baku innan de i match tre får komma till mer klassisk fotbollsmark i Rom. Där lär Wales EM-saga även avslutas. Laget ser ut som Grupp A:s svagaste på förhand.

Många minns Wales framfart i EM 2016 när de slog ut Belgien och nådde semifinal. Några nyckelspelare är kvar, men samtliga dessas karriärer är mer på nedåt- än uppåtgående. Mittfältarna Joe Allen och Aaron Ramsey har skadeplågade vårsäsonger bakom sig. Det är högst tveksamt om denna duo klarar 90 minuter mot Schweiz. En viss Gareth Bale uppges åtminstone någorlunda fullt redo. Bale är dock inte tillnärmelsevis samma maktfaktor som förr om åren. Han kan trots allt mycket väl bli Wales viktigaste EM-kort. Det säger mycket om Wales tunna återväxt.

Schweiz har större skäl att drömma stort om EM. Förbundskapten Petkovic har utvecklat landslaget successivt sedan han anställdes 2014. Schweiz prenumererar nästan på platser i EM och VM. Flera spelare har hängt med länge så det är ett sammansvetsat gäng. Laget hade en prestationsdipp år 2020 fast har kommit tillbaka väldigt starkt 2021. Det har blivit fem vinster på lika många landskamper. Motståndarna har inte varit så mycket att hänga i granen (blåbärsgäng förutom USA), men det intressanta är att Schweiz har en härlig vana att äga matchbilderna. Det är ett lag som alltid vill och kan ta den berömda "taktpinnen". Schweiz mittfält rymmer störst potential med Atalanta-spelaren Freuler samt den rutinerade duon Xhaka och Shaqiri som främsta namn.

Schweiz högkompetenta mittfält lär ta hand om klart mer bollinnehav än Wales profillösa motsvarighet. Det mest intressanta oddsspelet återfinns i spelformen "Totalt bollinnehav (%) för Schweiz". Spela fördelaktiga Över 59.5% Schweiz till oddset 1.80 (Unibet).

DANMARK-FINLAND (kl. 18:00)

Det nalkas fotbollsfest i Köpenhamn när det danska laget ska spela tre hemmamatcher inför relativ storpublik. Det blir 15 900 åskådare här mot Finland samt 25 000 mot Belgien och Ryssland.

Förväntningarna är naturligt nog högt ställda på det danska landslaget. Inte nog med att Danmark klarade sig igenom EM-kvalet i obesegrad stil. Framgångarna har radat upp sig på alla fronter. Danmark luggade urstarka England på poäng både hemma (0-0) och borta (1-0-vinst) i Nations League 2020. Det här årets EM-uppladdning har innehållit ytterligare nivåhöjning med enorma 4-0 i VM-kvalet mot Österrike. För några veckor sedan genrepade Danmark med 1-1 borta mot Tyskland. En aspekt som visar prov på Danmarks enorma EM-truppbredd är att Malmö FF-stjärnan Anders Christiansen - den bäste spelaren i Allsvenskan - ses som vanlig bänkreserv i detta Danmark.

Finland hade några lyckträffar i EM-kvalet 2019 och Nations League 2020. Den utvecklingen tycks ha stannat upp abrupt under 2021 som har varit ett plågsamt år. Ingen finsk vinst på fem försök. Det mest jobbiga är att prestationstrenden pekar neråt. Bottennappet kom i senaste EM-genrepet mot Estland som Finland förlorade med 0-1. Det var inte heller någon vidare insats i den håglösa 0-2-förlusten mot ett B-betonat Sverige. Nej, Finland lyckades knappt med något av värde i genrepsförsöken.

Den finska anfallsstjärnan Pukki var inte frisk nog att starta någon av  de nämnda genrepsmatcherna. Det blev blott ett anonymiserat och intetsägande 30-minutersinhopp för Pukki mot Estland. Pukki behöver starta här fast lär inte göra något väsen av sig. Han är en straffområdesspelare som här istället tvingas spendera mycket av matchtiden på att jaga dansk boll  omkring mittplanen.

Det här nordiska rivalmötet ser i själva verket ut som rena rama storebror mot lillebor. Det blir knappast något tätt och jämnt derby. Hur skulle det kunna bli det när Danmark faktiskt är bättre än Finland i precis alla lagdelar? Bordet är uppdukat för dansk storseger som liknar Italiens mot Turkiet. Vi lockas av spelalternativet Danmark med Asian handicap -1.5 till oddset 2.25 hos Unibet.

BELGIEN-RYSSLAND (kl. 21:00)

Lördagens EM-fest avrundas med kvällsunderhållning från Sankt Petersburg. Det är Rysslands hemmaplan och det största publikstödet blir förstås deras. För Belgien är det dock en rysk stad som bringar tillbaka extra goda minnen. Belgien säkrade VM-bronset 2018 i Sankt Petersburg via en vinst mot England. Belgien återvände sedan till Sankt Petersburg och mötte detta Ryssland i EM-kvalets näst sista match 2019. Det gick lekande lätt: 4-1-vinst till Belgien. Bröderna Hazard (Thorgan och Eden) svarade för tre av belgarnas fyra mål den dagen.

Det var emellertid 4-0-målskytten i den matchen - Lukaku - som var Belgiens konung under lagets fantastiska EM-kval. Lukaku fortsätter ösa in mål i såväl Inter som för Belgien och är en stekhet kandidat till EM:s bäste målskytt.

Belgien får dess värre avvara småskadade De Bruyne i EM-premiären, men Belgien är fortfarande sprängfyllt med anfallstalang i startelvan. Den mest intressante utöver kung Lukaku är prins Carrasco som var huvudaktör i Atletico Madrids La Liga-titel den gångna säsongen. Hans och Mertens närvaro i truppen gör att Eden Hazard förmodligen inte platsar i Belgiens EM-startelva.

Ryssland har med varierande framgångar försökt att generationsväxla landslaget de senaste åren. Det har omsatts många spelare in/ut i landslaget fast sällan med resultatet att pusselbitarna fallit på plats. Det är ett fattigdomsbevis att Zenits 32-årige Dzyuba fortfarande är nyckelspelare. Dzyuba gör gott om baljor i ligan år efter år fast han misslyckas konstant på Champions League-nivå med Zenit. Det verkar som att Dzyuba behöver lågt tempo för att kunna glänsa. Man behöver inte vara någon Einstein för att räkna ut vilket sorts tempo som väntar mot Belgien.

Ryssland drabbades av ett tydligt minusbesked så sent som dagen före denna öppningsmatch. Mittfältaren Mostovoy testades positivt för covid-19 och fick blixtlämna truppen. Han var individuellt sett en oviktig spelare. Ett upptäckt coronafall skapar dock extra försiktighet och oro inom truppen och kan fungera som ett kollektivt minus.

Belgien brukar leverera godset i Sankt Petersburg och visst bör det bli repris mot dagslägets mediokra Ryssland. Vi spelar gärna Belgiens fulltidodds till 1.85 hos Unibet.

Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Dagens Spel2021-06-12 04:25:00
Author

Fler artiklar om EM 2020