Dagens Spel: Extremväder avgör i EM?
Rusk och plask! EM:s Österrike-Nordmakedonien riskerar att likna vattenpolo.

Dagens Spel: Extremväder avgör i EM?

Solsting och regnkaos! Avvikande väder kan bli avgörande för utgången i två av EM:s tre söndagsmatcher. Dagens Spel bidrar med matiga matchanalyser och starka speldrag.

England-Kroatien (kl. 15:00)

England är många spelbolagsodds EM-favorit. Det är i grunden lätt att förstå. Inte nog med att England kommer att spela alla gruppmatcher och flertalet eventuella slutspelsmatcher på Wemley. Nutidens England erbjuder en gyllene generation av offensivspelare. Kvintetten Foden, Sterling, Mount, Grealish och Kane kommer alla från Premier League-säsonger där de varit nyckelspelare. Snacka om en drömoffensiv!

Englands tänkbara akilleshäl är i försvarsspelet. Det finns framförallt tveksamheter kring hur Englands backlinje ska klara sig utan Manchester United-kuggen Maguire i EM-inledningen. Han har nyligen jobbat sig tillbaka från skada och börjat träna, men Kroatien-matchen kommer något för tidigt. Det finns dessutom stora tveksamheter kring balansmittfältaren Jordan Hendersons fitnesstatus. Den viktige centrale Liverpool-spindeln har rehabiliterat skada sedan februari månad. Det blev blott ett 44-minutersinhopp i den ena av de genrepsmatcherna. Hur ska Henderson klara nära 90 här?

Kroatien inleder EM med lägre förväntningar och kan rent av betecknas som bortglömda i förhandstipsen. De slog ut England i VM-semifinalen 2018 på vägen till det överraskande och aningen turliga silvret. Kroatien har bevarat halva startelvan sedan 2018 med backarna Vida och Vrsaljko samt mittfältarna Modric, Brozovic och Perisic fsom fortsatta startkort. Denna trygga grundstomme gör att Kroatien besitter en läcker samspelthet som få andra lag i EM kan matcha. I 0-1-genrepet mot Belgien visade Kroatien upp ett högklassigt passningsspel som kan replikeras med succé mot England.

Vädergudarna står därtill på Kroatiens sida. De engelska spelarna är vana vid brittiska halvöns milda till kyliga temperaturer som ofta tillåter ett konstant högt tempo. Denna söndag väntas det extraordinär värme. När matchen börjar klockan 14:00 lokal engelsk tid beräknas det vara 27-28 grader med sol. Ju längre matchen går, desto mer lär det soltåliga(re) Kroatien gynnas av villkoren.

Ett Unibet-specialspel sticker ut som högintressant. Det är "Totalt bollinnehav (%) för England" där linan är satt till 55.5%. Kroatiens samspelta passningsskicklighet och den utjämnande solvädersfaktorn bäddar för en jämnare bollinnehavsfördelning. Ja, det är inte otänkbart att Kroatien rent av kan erövra en majoritet av bollinnehavet. Lira på England Under 55.5% till 1.73! Den djärve som söker högre odds kan testa dubbelchansen X2 (delad pott eller kroatisk vinst) till smaskiga oddsbetalningen 2.38.

Österrike-Nordmakedonien (kl. 18:00)

Det är svårt att betona hur viktig den här matchen är för de båda lagen. För Österrike gäller det att försöka vinna första större turneringsmatchen på 30 år. För Nordmakedonien är det EM-debut och naturligt nog en sällan skådad laddning för att skapa nutidshistoria.

Tittar man trupp för trupp så är det inget snack om att Österrike har favören. Det är en rad inflytelserika Bundesliga-spelare som företräder det österrikiska landslaget. Backarna Dragovic och Hinteregger, mittfältarna Laimer, Sabitzer och Alaba samt Stuttgart-fenomenet Kalajdzic har på pappret strålande förutsättningar att göra EM-debuten tung för det mer anonyma Nordmakedonien.

Nordmakedonien förtjänar ett styrkebetyg för hur de har utvecklats de senaste åren. Den omåttligt populäre och älskade förbundskaptenen Angelovski får ofta ut maximalt av en tunn spelartrupp. VM-kvalsegern borta mot självaste Tyskland med 2-1 i våras är ett bevis så gott som något för fortsatta framsteg.

Båda lagen kommer hursomhelst inte att kunna spela den här matchen som vanligt. Den neutrala spelplatsen Bukarest har besök av regnmoln den här helgen. Inte några mellanmjölkiga sådana. Enligt senaste rapporterna väntas det regna kraftigt fyra-fem timmar innan matchen och lite till under matchen. Det kommer tveklöst leda till en synnerligen tungsprungen, svårspelad gräsplan. Fotbollen kommer stundtals att påminna mest om vattenpolo.

Extrema väderförhållanden brukar ibland kunna missgynna förhandsfavoriter. Det kan göra Nordmakedoniens skrällodds smått intressanta. Vi fastnar dock allra mest för ett läckert specialspel: Totalt antal avslut (av båda lagen) Under 24.5 stycken avslut till 1.72 hos Unibet. Om bollen plaskar runt på planen kommer det att bli färre fullbordade anfall och färre anfallsavslut. Fynda oddset!

Nederländerna-Ukraina (kl. 21:00)

Nederländerna kan stöttas av hemmapubliken i Amsterdam, eller kanske inte? Med det nederländska landslagets historik så kan hemmapubliken nästan lika gärna bli en börda om saker och ting går emot. Den nederländska publikens tålamod är redan inför turneringen rekordlågt med förbundskaptenen Frank de Boer. Han tog över i september 2020 och har inte riktigt fått till helheten.

Nederländerna besitter ett överflöd av individuell talang fast får sällan ihop laget. En av utmaningarna är att välja spelsystem mellan 4-3-3 eller 3-5-2. Det lutar åt ett tveksamt 3-5-2 i premiären. På mittbackssidan saknas en del kompetens. Både långtidsskadade van Dijk (missar hela EM) och den mer färskt/milt skadade de Ligt (tillbaka nästa match) lämnar tomrum inför Ukraina-uppgiften.

Om Nederländerna handlar om individerna så är det mycket mer betoning på laget i forne storspelaren Andriy Shevchenkos Ukraina. Det har inte varit något spikrak väg mot toppen senaste åren, men Ukraina har återkommande luggat storlag på poäng. De övertygade stort mot Portugal i EM-kvalet, de skrällvann mot Spanien i Nations League och klarade 1-1 mot Frankrike i årets VM-kval.

Ukraina trivs med att ligga defensivt i positioner och ställa om i kontringsspel. En spelarprofil att hålla särskild koll på är mittfältaren/anfallaren Malinovskyi som kommer hit efter en supersäsong. Han stod för 8 mål och 12 målpass på 36 ligamatcher för Atalanta den gångna säsongen. En annan spelare som givetvis kommer att vara nyttig i EM är Manchester City-spelaren Zinchenko. Observera att Zinchenko som mest är ytterback i Manchester City brukar spela som tvåvägsspelare på mittfältet för Ukraina.

Det finns gott om spelvärde att hämta på det vältrimmade och spännande Ukraina som kan kontra bort Nederländerna i premiären. Vi vänder gärna blickarna emot Asian handicap-linan +1 till oddset 1.79 (Unibet). Det ger insatsen åter om Nederländerna vinner med ett måls marginal. Om matchen blir oavgjord eller Ukraina vinner så cashar vi in full vinst, d.v.s. insatsen gånger 1.79.
 
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Dagens Spel2021-06-13 05:40:00
Author

Fler artiklar om EM 2020