Dagens Spel: Hemmagynnade tyskar gör succépremiär?
Borta bra, men hemma bäst. Är det dags för tysk EM-magi hemma på Allianz Arena?

Dagens Spel: Hemmagynnade tyskar gör succépremiär?

Flera lag nämns som EM-guldfavoriter fast Tyskland har trots klara fördelar blivit bortglömt i snacket. Vi går på djupet och synar tisdagens två läckra EM-matcher. Se analyserna och speltipsen nedan.

Ungern-Portugal (kl. 18:00)

Publikmatch med stort "P" på Puskas Arena! Ungern är den första och enda EM-arrangören som i gruppspelet släpper på hela 100% av arenakapaciteten. Det betyder mäktiga 65 000 på läktarna. Det går inte att föreställa sig bättre läktarstämning än en fullsatt arena i en EM-premiär just efter ett coronaår. Räkna med ungerskt rekord i publiktryck.

Ungern behöver all hjälp de kan få från den "tolfte spelaren" för det finns stora frågetecken kring de ordinarie elva. Ungern lyckades egentligen inte alls i EM-kvalet där man kom fyra i en grupp där Kroatien, Wales och Slovakien hamnade högre upp. Det blev ändå en EM-plats tack vare framgångar i Nations League. Ungern vann i avgörande platoff mot svaga Bulgarien och sårbara Island.

En av Ungerns bästa spelare i tidigare EM-kval och Nations League Szoboszlai kommer dock inte vara med sina lagkamrater och dela EM-glädjen. Red Bull Leipzig-spelaren förlorade kampen mot skadeproblem veckorna inför EM. Det gör att ett redan ursprungligen EM-tveksamt Ungern går in i turneringen utan en av få spelare som hade kunnat göra extraordinär, matchavgörande skillnad.

Portugal har allt man kan önska av en EM-medaljkandidat. Man har en av fotbollsvärldens bäste förbundskaptener i Fernando Santos som har lett sig lag till titlar i EM och Nations League. Spelartruppen härbärgerar världsspelare i alla lagdelar, inklusive superstjärnor som Bruno Fernandes och Cristiano Ronaldo. På kollektiv nivå är Portugal ett av de mest taktiskt flexibla lagen.

Det Portugal som förr byggde på lågt försvarsspel (exempelvis vid EM-guldet i början av Santos sejour) har på senare år även utvecklat ett högt presspel som kan framkalla betydligt fler heta kontringar. Ett exempel på framgångsrikt presspel syntes i 4-1-vinsten mot VM-tvåan Kroatien i Nations League 2020. Portugals aggressiva presspel fick Kroatien att se ut som ett blåbärsgäng.

Ungerns tolv spelare lär inte räcka mot detta Portugal som kommer att mönstra elva spelare med full kapacitet att gå hela vägen i EM. Portugals resa mot de ädla medaljerna börjar i premiären. Spela Portugal-tvåan till 1.47 hos Unibet!

Frankrike-Tyskland (kl. 21:00)

Två ytterligare heta medaljkandidater gör EM-entré på tisdagskvällen i denna ljuvliga match. Notera att den officiella namnordningen på lagen inte avslöjar den viktiga detaljen om hemmalaget. Tyskland står listat som "bortalag" fast är i högsta grad på välkänd hemmamark med hemmastöd mot Frankrike.

Den tyska truppen har skaffat sig optimala EM-förberedelser med först ett ordentligt träningsläger i Österrike där man var spelmässigt bättre än Danmark i 1-1-match och därefter pulveriserade Lettland med 7-1 i genrepet. Sedan åkte Tyskland vidare till deras permanenta EM-bas som är ett skrytbygge med perfekta levnadsmässiga och sportsliga villkor för att vara på topp under EM. "Högvkarteret" ligger i München och relativt nära Allianz Arena där samtliga Tysklands tre EM-gruppmatcher genomförs. Det är extra välbekanta kvarter för de åtta truppspelare som till vardags spelar för Bayern München och har Allianz Arena som ordinarie hemmaarena även i klubbmiljön. Det går helt enkelt inte att skapa en mer hemmatrygg miljö än de tyska spelarna får i detta EM.

Det är med viss förvåning som Tyskland har blivit lite bortglömt i många förhandstips till guldet. Laget nämns i parenteser, men det är betydligt fler experttyckare som lyfter fram konkurrenterna Belgien, England och Frankrike. Detta trots att Tyskland vid närmare analys som vanligt bär med sig många guldingredienser. En stor komparativ fördelar är redan indikerad och stavas Bayern München. Möjligheten att ha många spelare som är samspelta från ett klubblag ger ett stort försprång mot EM-konkurrenterna. Bayern München-stommen spetsas med Champions League-titelvinnare som Rüdiger, Werner och Havertz från Chelsea, Gosens från Atalanta, comebackande Hümmels från Dortmund, Gündogan från Manchester City, med flera. Rena rama All Star-laget!

Frankrike är likt Tyskland sprängfyllt med superba spelare. Det häftigaste med det aktuella Frankrike är tillskottet Benzema som efter några års landslagsfrånvaro har välkomnats in i värmen igen. Benzema har omgående sett ut som en given startspelare bredvid Griezmann och Mbappé, en trio som kommer sätta skräck i motståndarförsvaren under EM. Lägger man till hyllade Kanté och Pogba på mittfältet samt sedvanlig franskstark backlinje så är det svårt att hitta några akilleshälar.

Det franska laget har emellertid haft en något mer strulig EM-uppladdning. Det handlar framförallt om det beryktade interna bråket mellan Mbappé och Giroud som helt klart inte är bästa vänner. Bristen på gruppgemenskap är knappast unik för detta franska lag. Det har varit som en dålig följetong i många år. Frankrike har nästan alltid sylvassa spelare men sammansvetsningen är sisådär. En övrig aspekt är att Mbappé individuellt sett inte sett lika överlägsen de senaste åren som han gjorde kring exempelvis VM i Ryssland 2018. Han är fortsatt Frankrikes kanske viktigaste spelare, men antalet direkt matchavgörande aktioner är färre än förr. Mbappé var med och förlorade ligatiteln till Lille i Frankrike och har gjort noll mål i tre VM-kvallandskamper för landslaget 2021.

Frankrike och Tyskland må vara styrkemässigt närmast oskiljaktiga, men en uppenbar faktor särskiljer här. Tysklands solklara hemmafördel hemma på Allianz Arena kan bli tungan på vågen. Strålande läge för spel på spelalternativet "Pengarna tillbaka vid oavgjort" till oddset 2.00 hos Unibet.

Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Dagens Spel2021-06-15 02:45:00
Author

Fler artiklar om EM 2020