Dagens Spel: Jannes vinnarskalle hetast i Sevilla?
Janne Anderssons vinnarskalle väger mer än spanska spelares flashiga La Liga-meriter?

Dagens Spel: Jannes vinnarskalle hetast i Sevilla?

Skottar fäller pressa(n)de tjecker, Polen tar hem mittfältsdueller mot Slovakien och Sverige demonstrerar vinnarskalle är mot Spanien...? Dagens Spel bjuder på EM-måndagens bästa analyser och spel.

Skottland-Tjeckien (kl. 15:00)

Det skotska landslaget har längtat länge efter turneringssommar och här får de till och med möjlighet att inleda inför hemmafansen. Det kommer att vara maxladdning från minut 1 till 90. Frågan är om kvaliteten är lika stor som viljan att prestera. Skottlands genrepsinsats mot Luxemburg var inte direkt glänsande. Skottland fick spela med en man mer från minut 34 fast vann "bara" med 1-0.

Fotbollstränaren/TV-experten Mourinho är känd för att ta ställning och det har han gjort även i frågan om Skottlands EM-äventyr. Mourinho tippar Skottland vidare. Det är lätt att förstå synvinkeln. Flera av nyckelspelarna kommer från väldigt starka klubblagssäsonger i världens bästa engelska Premier League. Det John McGinn gjort i Aston Villa, det Scott McTominay gjort i Manchester United och det Andy Robertson gjort i Liverpool skvallrar om duglig högstaförmåga.

Tjeckien brukar rankas högre än Skottland. Tjeckien sågs också som förhandsfavorit när lagen möttes i Nations League 2020. Det blev två jämna matcher där Skottland hade marginalerna med sig - 2-1 borta och 1-0 hemma till skotsk favör. Dessa besvikelser har senare följts av en rad andra bräckliga resultat. Mest oroväckande var nästgenrepet mot Italien där Tjeckien blev fullkomligt överkört. Tjeckien försökte i vanlig ordning spela med högt presspel, men Italien svarade med samma mynt fast utförde det ungefär fyra gånger så bra. Slutsifforna skrevs 0-4.

Om det är något som talar för Tjeckien så är det truppens sammansvetsning och gemensamma fotbollskultur. Nästan alla spelare i elvan antingen sitt nuvarande eller förflutna i de två Prag-klubbarna Slavia Prag och Sparta Prag. Det är två gyllene guldmynt som attraherar mer än andra spelare: nuvarande West Ham-spelarna Coufal och Soucek som fram tills 2020 representerade Slavia Prag. Genom landslaget återförenas duon med bland andra fortsatta Slavia Prag-spelarna Boril och Masopust. Det är alltid en fördel att ha med många spelare i en startelva som spelat ihop i klubbmiljöer.

Det bästa spelvärdet i denna på förhand jämna batalj finns i specialalternativet "Utförda fouls handikapp". Ett övertaggat Skottland kan lätt låta känslorna spilla över i orsakade frisparkar mot Tjeckien. Speldraget är Skottland med plushandikappet +2.5 utförda fouls till 1.85 (Unibet), d.v.s. att Skottland ska orsaka fler frisparkar eller åtminstone någorlunda jämbördigt (en eller två färre) än vad Tjeckien orsakar.

Polen-Slovakien (kl.18:00)

Sveriges gruppkollegor Polen och Slovakien sparkar igång gruppen på neutral plan i ryska Sankt Petersburg. Det är två lag som är högst medvetna om att ett eventuellt kryss kan första chanserna. Både Spanien och Sverige kommer med all sannolikhet bli svårare motståndare än här. Det gäller verkligen att samla den första trepoängaren direkt för att hålla avancemangshoppet vid störst liv.

Polens tränare Paulo Sousa sade på presskonferensen inför att måndagen blir en av hans största dagar i tränarkarriären. Han meddelade även att han var säker på åtminstone nio-tio startspelare där det alltså bara var en eller två öppna platser kvar att bestämma.

Det har dock varit en mer oroande polsk uppladdning än Sousa ger sken av. Huvudrubrikerna har handlat om att anfallarna Milik och Piatek fått ge upp EM på grund av skador. Det kryllar inte av lämpliga anfallsalternativ till givne superstjärnan Lewandowski. Den anonyme Swierczok förväntas vara andraanfallaren här. Vidare har polske backen Bednarek dragits med en småskadestrul och han är in i det sista 50/50% att starta. Dawidowicz eller Piatkowski står redo att starta om Bednarek skulle behöva bänkas.

Polen kan hursomhelst räkna in en stomme av riktigt intressanta spelare. Lewandowski som sedan tidigare är nämnd kan inte överskattas i betydelse. Det kan vara hela Europas vassaste målskytt. Därutöver noteras mittfältarna Krychowiak och Zielinski som två riktigt fina profiler.

Slovakien har det värre ställt med profiltätheten. Att IFK Göteborgs småfloppsvärvning Hamsik alltjämt anses vara en nyckelspelare säger egentligen ganska mycket om hur ont om stjärnor det är. Hamsik är själv ett stort frågetecken till start i premiären då han inte kunde spela i varken nästgenrepet eller genrepet. Det är ungefär 55/45% om Hamsik startar eller inte. Haraslin kanske ersätter. Slovakien får i övrigt hålla tummarna att den högkapable målvakten Dubravka och den meriterade backen Skriniar gör sina livs insatser. Det behövs för att kompensera lagets tunna bredd i övrigt.

Polens mer kompetenta mittfält (särskilt om Hamsik inte är startredo) gör att det rödvita laget borde ta hand om mest boll här. Unibets odds på "Mest bollinnehav" för Polen är finfina 1.80. Det kan mycket väl vara hela EM-måndagens enskilt bästa oddsdrag.

Spanien-Sverige (kl. 21:00)

Glödhet premiär - i dubbel bemärkelse. Det är alltid väldigt varmt i Sevilla under sommartid och väderleksrapporterna säger att det kommer att bli kvava 31 grader när den här matcher kickar igång. Lyckligtvis räddas Sverige lite av att det är en kvällsmatch där solen inte står högt. Det finns också tillräckligt mycket fysiologisk knowhow i den svenska staben för att kunna preparera kropparna.

Det är även värt att understryka unika EM2020-faktorn fem tillåtna byten. Det går numera att byta ut nästan halva startelvan med fräscha inhoppare i andra halvleken. Det är förstås extra bra när man som Sverige har flera jämbördiga spelaralternativ på framförallt vänsterbacksplatsen (Augustinsson och Bengtsson), mittfältet (diverse kombinationer) och anfallet (fyra jämnstarka alternativ).

Spanien klagar inte heller på möjligheten att byta runt då de också har bredden som ett signum. Att ledargestalten Busquets fallit bort med covid-19 behöver inte betyda speciellt mycket för laget. Spanien kommer att vara världsklass hela vägen från målvakt till backlinje, mittfält och anfall. En sidofaktor som möjligen kan bekymra är att coronaproblemen vände förberedelserna upp och ner. Spanien fick ett ovälkommet avbrott på ett par dagar utan kollektiv träning när alla isolerade sig. Det ledde även till att Spanien tog det sensationella beslutet att vaccinera sig så sent som i fredags. Erfarenheter från "lagvaccineringar" i bland annat NHL-hockeyn gör gällande att det nästan alltid är en eller ett par spelare som drabbas av biverkningar (feber eller annat) nära efter vaccinsprutan. Är spanjorernas kroppar fullt redo för att ge 100% i EM-premiären blott tre dagar efter vaccinering?

Sportsligt bör Spanien förstås vara flera huvuden högre än Sverige, men fotboll handlar om mer än teoretiska beräkningar och Expected Goals. Det handlar bland annat om att kunna vara bäst när det gäller. Sveriges trupp är starkare nu än när laget nådde topp-8 i VM 2018, en turnering där det väldigt uppskrivna Spanien floppade och åkte ur åttondelsfinalen efter en vinst på fyra matcher. Förringa inte betydelsen av den bevisade vinnarskalle som såväl Janne Andersson som spelargruppen bär med sig till EM. Sverige minns hur man lyckas och älskar läget att ha allt att vinna.

Den våghalsige kastar en blick mot Sveriges höga odds som vinnare eller dubbelchans X2. Vi väljer att ringa in spelet Sverige med Asian handicap +1.5 till generösa oddset 1.75 (Unibet). Detta specialalternativ innebär full vinst om Sverige plockar poäng eller Spanien vinner med exakt ett måls marginal.

Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Dagens Spel2021-06-14 06:40:00
Author

Fler artiklar om EM 2020