EM-panelen: ”Kan ha skrämt bort mästerskapsspöket”

EM-panelen: ”Kan ha skrämt bort mästerskapsspöket”

Topp och flopp, EM-vinnare och premiäromgången i veckans panel.

Den här veckan börjar EM. Här är några röster inför turneringen.

EM-panelen består av:
Adam Fischer, Tyskland-red
Elliot Engelgren, Belgien-red 
Johan Stistrup, Italien-red

Äntligen är EM snart igång. Den här veckan spelas de första matcherna i mästerskapet. Vad är dina förväntningar på turneringen?

Adam: - För mig är mästerskapsmånader den ultimata tiden på ett fotbollsår, den nerven och det engagemang som ett mästerskap ger är helt unik och den brukar sällan finnas i klubblagsfotbollen. Med tanke på enorma besvikelsen när EM i fjol blev uppskjutet så känns det otroligt skönt och roligt att turneringen får dra igång, dock ett år för sent. Det känns verkligen som att en lång och plågsam väntan äntligen är över och jag hoppas att turneringen blir som ett mästerskap ska vara, med offensivt spel, spännande matcher och vackra mål.

Elliot: - Jag hoppas på en underhållande turnering där både Belgien och Sverige når långt och firar stora framgångar!

Johan: - Förväntningar är svårt att sätta när turneringen på något sätt känns lite rumphuggen då det inte spelas i ett enda land och man hunnit ladda upp till det. Mina förväntningar av turneringen är med andra ord ganska låga. Kommer vi någonsin få känslan av att det är EM? Det är trots allt publiken som gör festen. Kommer det bli någon?

Om du redan nu kan spå en topp och flopp (nation eller spelare) hur låter dina tankar?

Adam: - England och mästerskap brukar inte vara en bra kombination, men stärkta av fjärdeplatsen i VM 2018 så tror jag absolut att "Three Lions" kan ha skrämt bort mästerskapsspöket och därmed blir ett lag att räkna med. De har en stark trupp, förstärkta av Jude Bellingham och Jadon Sancho, två unga spelare som jag på förhand tror kan vara kandidater för turneringens genombrott. Turneringens flopp kommer i mitt fall tillfalla en spelare, och där tror jag på en skräll i form av Polens Robert Lewandowski. Polacken kommer från en alldeles lysande säsong i Bundesliga där han slagit målrekord med 41 ligamål. Men i mästerskap har han aldrig riktigt fått till det och med tanke på hans säsong i Bayern München så kommer han förväntas att bära sin nation till framgång. Jag undrar om han verkligen kommer leva upp till de förväntningarna, för ska Polen gå långt måste Lewandowski leverera.


Floppar Polens stora stjärna denna sommar?

Elliot: - Jag tror Tjeckien kommer överraska positivt. Får de till det så kan de nog iallafall nå en kvartsfinal. Sedan tror jag att Tyskland kommer floppa. Kombinationen av ett lite svagare lag än vanligt och en riktigt tuff grupp bådar inte gott.

Johan: - England är en av favoriterna då de i stort sett skulle få spela hemma hela tiden i London. Men de måste ta sig dit och troligtvis får de Tyskland i redan i åttondelen och ryker - på straffar såklart. Helt omöjligt att snacka topp eller flopp på spelare då det är så små marginaler som kommer avgöra men av någon anledning tror jag att Benzema kommer bli kungen av Europa...

Vilken nation tror du har störst chanser att ta hem mästerskapet? 

Adam: - För första gången på länge så finns det inte någon tydlig storfavorit, jag skulle säga att det finns runt sju-åtta länder med potentiell vinstchans. Men ska jag välja ett lag så blir det Frankrike, deras trupp känns som den absolut starkaste och de har dessutom två bra mästerskap i ryggen. Samtidigt brukar Frankrike sällan göra tre bra mästerskap i följd, men får de allt att stämma så blir Les Bleus svårslagna.

Elliot: - Det är svårt att se förbi Frankrike, speciellt nu när Benzema är med också, så jag måste nog ändå svara Frankrike.

Johan: - Som kanske antyds redan innan så tror jag Frankrike blåser hem det här - truppen är så pass mycket bättre än alla andras att i långa loppet så fäller det avgörandet, plus då en Karim...


Frankrike, en tydlig favorit bland panelmedlemmarna att ta hem mästerskapet.

Vad säger du om formatet, att EM spelas i flera olika länder?

Adam: - Formatet med elva värdstäder runt om i Europa tycker jag var otroligt dumt redan från början, det känns sportsligt orättvist att totalt nio av 24 lag får möjligheten att spela två eller tre gruppspelsmatcher på hemmaplan och kanske också en eller annan utslagsmatch. Med tanke på pandemin så tycker jag att formatet är helt förkastligt, och jag frågar mig varför UEFA inte valt att ändra till att ha endast en värdnation för att minska resor över Europa och därmed skydda spelare, ledare och supportrar från att utsätta sig för den smittorisk som resor innebär.

Elliot: - Personligen är jag inget större fan av det här formatet. Jag tycker att man tappar lite mästerskapskänsla när allt är så utspritt. 

Johan: - Jag gillade nog faktiskt idén när den kom men just nu känns det bara konstigt. Frågan är om det beror på pandemin eller att det helt enkelt bli könlöst utan att man får insupa en karaktär av ett land också. Det är ju fler komponenter än bara fotboll i det hela. Hur bygger man en fotbollsfeber i ett land? Nu går det i städer där en match i EM lätt kan missas i bruset av annat.

Slutligen. Vilken match följer du extra noggrant under premiäromgången?

Adam: - I premiäromgången så ser jag mest fram emot mötet mellan Frankrike och Tyskland. Lagen har mötts många gånger genom historien, nu senast i semifinalen 2016. Med tanke på att de möts redan i första matchen så kanske vi får en fingervisning om världsmästarna Frankrike lyckas behålla sin plats på Europafotbollens tron och om Tyskland lyckats hitta tillbaka efter ett rekordsvagt år.

Elliot: - Förutom Belgien och Sveriges matcher så är det nog Frankrike-Tyskland som jag ser fram emot allra mest.

Johan: - Italien kommer jag ha stenkoll på. En av favoriterna bakom Frankrike att ta hem klabbet och med tre heta matcher på Olympiastadion i Rom i gruppspelet kommer landet vara på tårna.

*** *** *** 

Läs även:
Spelschema för fotbolls-EM 
TV-tider för fotbolls-EM

* * * 
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Fredrik Wiberg2021-06-07 20:00:00

Fler artiklar om EM 2020