Dagens Spel: Italiens kedja trumfar Turkiet?
Lagmaskinen Italien går in i EM med en imponerande bredd. Kan Turkiet matcha det?

Dagens Spel: Italiens kedja trumfar Turkiet?

Spets är vackert, men är det inte bredden som avgör fotbollsmatcher? Vi går på djupet och analyserar fram de bästa oddsdragen i EM-premiären.

EM 2020 börjar äntligen 11:e juni 2021. Sällan har "den som väntar på något gott" varit mer sant... Två av EM-kvalets främsta plusgäng möts. Italien gick rent med tio kvalvinster, 37-10 i målskillnad och 65% i genomsnittligt bollinnehav. Turkiet samlade fyra av sex möjliga poäng mot Frankrike och blev grupptvåa, blott två poäng bakom Mbappé & co.

I officiella spelprogram och oddslistor står Turkiets lagnamn före Italiens, men Italien är det verkliga och egentliga hemmalaget. Matchen avgörs på Stadio Olimpico i Rom inför upp till 16 000 åskådare. Turkiet hoppades in i det sista på att få skicka bortafans, men Italien klargjorde någon dag inför matchen att inga fans från utanför Schengen-området får något tillträde. Det blir således en fullkomlig italiensk läktardominans.

Efter det prickfria EM-kvalet så har Italien fortsatt att plocka poäng och vinna på löpande band. Italien har vunnit de åtta senaste landskamperna med sammanlagda målskillnaden 25-0, inklusive 4-0 mot Tjeckien i genrepet. Italienarna käkade upp Tjeckien genom att spela ett hypereffektivt högt presspel.

Det är svårt att ringa in tydliga svagheter hos Mancinis lag. Målvaktsposten innehas av väggen Donnarumma som framför har sig samspelta veteranmittbackarna Bonucci/Chiellini. Vidare kommer ett mittfält styrt av Champions League-vinnaren Jorginho. Slutligen återstår anfallet som en kronjuvel med sylvassa Immobile, Insigne och Berardi som förmodade starters.

Italien har några smärre skadeproblem som stör på marginalen. Pellegrini och Sensi har fått kasta in sina EM-handdukar. Den viktigare mittfältaren Verratti missade uppvärmningsmatcherna och inleder troligen EM på bänken. Premiärens mittfältsplatser bredvid Jorginho lär initialt tas upp av Barella och Locatelli. Inte pjåkigt, trots allt.

Turkiet rockar en glänsande trio spelare från franska mästarlaget Lille i deras förväntade startelva. Främsta strålkastarljuset faller på Burak Yilmaz som trots sina 35 år fortsätter att ösa in mål. Backen Zeki Celik tillika gjort en läcker säsong medan mittfältaren Yusuf Yazici är de två övriga Lille-representanterna.

Med andra profiler som Leicesters Soyuncu och Milans Calhanoglu så målas Turkiet upp som potentiellt skrällgäng. Vi vill inte såga den hypotesen helt på förhand, men det är läge att peka på en bortglömd faktor som många förhandsanalyser tycks missa att nämna. Turkiets EM-öde lär inte avgöras av deras fyra-fem främsta spetsspelare (som nästan alla förhandstexter riktar in sig på). Nyckeln blir snarare hur Turkiets komplementsspelare klarar sig.

Ett fotbollslag fungerar som en kedja. Likt kedjor så är ett lag sällan mycket starkare än sin svagaste länk. Turkiet behöver inte enbart topprestationer av spelare 1-5. De behöver ännu mer att spelare 6-11 (och 12-16) matchar eller överträffar motståndarnas motsvarigheter. Turkiets akilleshäl kan bli målvaktsposten (Cakir), vänsterbacksplatsen (Meras), den ena mittbacksplatsen (skadeförföljd Demiral eller Kabak) samt ena yttermittfältsplatsen (Karaman).

Italien har bättre bredd på alla planens positioner plus ett välfungerande kollektivt presspel som kan bli övermäktigt det spetsiga fast breddtunna Turkiet. Vi är övertygade om att det fäller avgörandet. Italien-vinsten kan spelas rakt av till det godkända oddset 1.55 hos Unibet. För dig som söker något högre odds så erbjuder Unibet specialspelet "Totalt antal skott på mål av Italien" där Över 5.5 italienska skott kan spelas till 1.95. 

Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Dagens Spel2021-06-11 01:00:00
Author

Fler artiklar om EM 2020