SvenskaFans Awards: Årets nyförvärv
Årets målvakt och årets nyförvärv, enligt SvenskaFans Premier League-redaktioner.

SvenskaFans Awards: Årets nyförvärv

Vi fortsätter att summera Premier League säsongen 2008/2009 genom att presentera den spelare som redaktionerna valt ut som årets nyförvärv.

Australiensaren Mark Schwarzer gick gratis från Middlesbrough till Fulham, där han i allra högsta grad bidrog till Fulhams fantastiska säsong. Schwarzer höll nollan hela tio gånger under säsongen. Vi tog ett snack med Erik Kruse på Fulhamredaktionen för att få hans reaktion över utmärkelsen:

Mark Schwarzer röstades fram till årets nyförvärv, förvånad?
- FFC Sweden hade en egen omröstning där alla våra läsare fick rösta fram vem som varit klubbens bästa nyförvärv - Mark Schwarzer vann.  I klubben avslutades precis omröstningen av årets spelare - Mark Schwarzer vann. Så jag kan väl inte säga att jag är så förvånad när nu Schwarzer röstas fram som årets nyförvärv av redaktionerna här på SvenskaFans.

Hur gick dina tankar när han värvades till Fulham?
- Vi har haft många bra målvakter i Fulham genom åren. Maik Taylor, Edwin Van Der Sar, Mark Crossley, Kasey Keller och Antti Niemi. Till säsongen stod vi dock med en skadad Niemi på nedgång och bakom honom orutinerade och oprövade målvakter. Hodgson gjorde en snabb scann och plockade åt sig Schwarzer som ville röra på sig efter elva år i Middlesbrough. Schwarzer har länge varit en av ligans mer erkända målvakter så värvningen bemöttes av positiva tongångar. Ord som stabil och rutinerad användes flitigt. En målvakt som uppfyllde alla kriterier vi behövde helt enkelt. Men att han skulle få för sig att göra en sån här rekordsäsong hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

Schwarzer fyller ju 37 i år - hur länge tror du han håller?
- Schwarzer har inte visat några som helst intentioner på att tappa i form och när man får sig ett sånt uppsving som han fått den här säsongen i den åldern blir suget att prestera och spela säkert ännu större. Jag skulle tro att Schwarzer står för oss i två säsonger till.

Till sist: hur ser du på nästa säsong? Ni gjorde ju många förändringar i somras och tog ett gigantiskt steg framåt. Vad tror du kommer att hända under sommaren?
- Roy Hodgson och Mo Fayed visade inför- och under förra säsongen att man har en strategi och man har jobbat stenhårt för att få den att fungera. Det var dock mer självklart vad som behövdes göras efter en så miserbal säsong. Nu gäller det att försiktigt bygga vidare på den strategin. Finslipa. Man har fått klubben i precis den riktning man vill - nu gäller det att inte gå in i väggen som exempelvis Portsmouth. Anledningen till att jag inte tror det kommer hända är att Fulham, till skillnad från sina föregående uppstickare, inte har några klara lysande profiler och stjärnor. Fulham har istället tagit sig dit dem är idag med ett tydligt lagspel och hårt arbete. 

Vår klarast lysande stjärna är vår norkse mittback Brede Hangeland - inte så sexigt, men jag klagar inte. Detta minskar riskerna att bli sönderköpta. En stor del av strategin är att ta in rätt spelare till klubben. Det är där Hodgson kommer få det tufft till den här säsongen - men jag är säker på att han klarar av även det här hindret. Fulham behöver hur som helst breddas och toppas på ett par av nyckelpositionerna, så som mittmittfältet och i backlinjen. Hodgson har ända sedan han kom varit noga med att ha två spelare på varje position, spelare som kan ersätta varandra och prestera lika bra, samtidigt som man köper att sitta på bänken ifall den andre presterar. Detta är något exempelvis Fredrik Stoor inte gjort, och nyligen värvades Stephen Kelly, vilket med största sannolikhet innebär att Stoor spelar i en annan klubb till nästa säsong. 

Hur som helst behövs det fyra - fem värvningar på rätt position för att jag ska tro på att Fulham kommer utvecklas även den här säsongen - speciellt med europaspel nalkandes. Till min stora glädje har också Hodgson kommenterat värvningsfronten med att vi kan förvänta oss ytterligare några förstärkningar, och jag litar på Hodgsons fingertoppskänsla. Det finns ju ingen anledning till att inte göra det.

Svenskafans.com2009-06-22 20:40:00
Author

Fler artiklar om England