SvenskaFans Awards: Årets spelare
Steven Gerrard - årets spelare!

SvenskaFans Awards: Årets spelare

Nu återstår bara tre kategorier i summeringen av Premier League säsongen 2008/2009. Årets match, årets mål samt årets spelare. Vi betar av den sistnämnda kategorin först.

Utan större konkurrens vann Steven Gerrard omröstningen när Premier League-redaktionerna på SvenskaFans.com skulle utse årets bästa spelare. Vi snackade med Liverpoolredaktionens Mattias Herner som inte direkt var förvånad över utmärkelsen.

Steven Gerrard vann omröstningen med över 60 procent av rösterna. Kommentar?
- 16 mål på 31 ligamatcher och 23 mål på 41 matcher inräknat även Champions League är ett facit som en renodlad anfallare inte hade behövt skämmas för. Lägg till tio assist i dessa två turneringar och det är, om man bara hade tillgång till dessa siffror utan att ha sett någon match, inte svårt att sluta sig till att Steven Gerrard i sin roll i ”hålet” bakom Fernando Torres eller Dirk Kuyt har haft en väldigt produktiv säsong. 

4 av 10 mål av Liverpool den här säsongen var direkt signerade Gerrards fötter och ingen annan enskild spelare i Premier League är på gott och ont så viktig för sitt lag som Liverpools lagkapten. Detta är troligen förklaringen till att han valdes av Englandsportalens redaktioner.

Gerrard fyllde 29 för några veckor sedan. För några år sedan var han på väg till Chelsea. Hur är känslan nu? Blir han Liverpool trogen eller tror du att han vill testa vingarna i någon annan liga?
- Ligacupen, FA-cupen, UEFA-cupen och Champions League, men så länge Gerrard saknar en Premier Leaguetitel tror jag han har väldigt svårt att lämna Liverpool. Samtidigt är jag ganska säker på att han skulle vilja testa sina vingar söderut och gissningsvis skulle han då söka sig till La Liga. Att han skulle välja ett annat lag i England ter sig ytterst osannolikt.

Hur ser silly season ut i Liverpool? Vad tror du och hoppas du kommer att hända under sommaren?
- Förutsatt att befintlig trupp behålls, så önskade jag mig en ytterback, en yttermittfältare och en anfallare. I och med köpet av Glen Johnson kan jag bocka av ytterbacken, där Johnsons offensiva kvalitéer bra kommer att komplettera Alvaro Arbeloas mer stabila och säkra defensiv. I yttermittfältaren efterlyser jag lite av samma komplement, det vill säga inte ännu en hårt arbetande tvåvägsspelare utan snarare en kreatör som är skicklig på att arbeta fram lägen till inspel och även kan slå vettiga inlägg. En ny anfallare ser jag som den svåraste nöten att knäcka eftersom vederbörande kommer att gå in som tvåa efter Torres och även om spanjoren inte finns på planen kan få stå tillbaka för Kuyt. Var hittar man en pålitlig målskytt som accepterar att nöta bänk?

Alla diskussioner om en yttermittfältare och anfallare blir dock plötsligt väldigt futtiga om turerna kring Xabi Alonso och Javier Mascherano får sämsta möjliga utgång. I så fall måste Rafael Benítez börja om med sitt lagbygge och om inga mirakel sker – Xavi och Essien känner att det vore kul att testa några säsonger på Merseyside – på värvningsmarknaden ser jag utsikterna till framgång nästa säsong minska rejält. Rent spontant ser jag ingen annan lösning än att dra ner Gerrard centralt på mittfältet igen och att hitta en stående forwardspartner till Torres.

Sedan hoppas jag ju alltid att någon spelare som redan finns i truppen ska blomma ut till ett ”nyförvärv” till nästa säsong likt Yossi Benayoun blev under andra halvan 2008/09. Fast, det är svårt att komma på någon spelare i Liverpool som de senaste åren inte har fallit i någon av kategorierna ”klass direkt” eller ”fortsatt kass”. Ryan Babel, Lucas Leiva och även David N’Gog, trots sina 20 år, hör till en grupp som kommer ha svårt att överleva sommaren 2010 om de inte presterar kommande säsong.

Till sist: om du fick välja EN spelare som gör att Liverpool tar det där sista steget mot att bli ligamästare igen, vem skulle du då ta?
- Det ospännande och inte helt oväntade svaret är Leo Messi, i synnerhet om vi tappar någon på mitten och Gerrard måste släppa rollen som släpande forward. Samtidigt skulle behovet av en världsklasslirare på ett centralt mittfält utan Alonso vara ännu större och då väljer jag en spelare som jag nämnde här ovanför, nämligen Xavi.

Svenskafans.com2009-06-30 14:02:00
Author

Fler artiklar om England