Where Have All The Scots Gone?
Will we see them again?
Nu till helgen och nästa onsdag avgörs många VM kval grupper om vilka lag som får vara med i nästa års VM i Sydafrika. Sverige åker till Köpenhamn för att möta danskarna i en super viktig match och på onsdag kan deras öde avgöras hemma mot Albanien. England åker till Ukraina men för deras del är det lugnt eftersom de redan har kvalat tack vare sina 8 vinster från 8 matcher. Jag läste att de tillhör favoriterna för att vinna nästa års mästerskap men….som alla vet, det har vi hört innan ha ha.
När det gäller de andra lagen från de brittiska öarna är det mesta redan kört. Wales som är i samma grupp som Tyskland och Ryssland har ingen chans att nå slutspelet och avslutar kvalet med 2 borta matcher mot Finland och Liechtenstein. Nordirland som har haft ett framgångsrikt kval, har en liten chans att nå andra plats men det krävs en vinst borta mot Tjeckien och att de andra resultaten går deras väg. Irland däremot har en realistisk chans att nå andra platsen om de kan ta 3 poäng från sina två hemmamatcher mot Italien (som bör vinna gruppen) och Montenegro. När det gäller Skottland är det redan färdigspelat. Skottland hamnade i en grupp men endast 5 lag och medan Holland (som vann alla sina matcher) vann gruppen, var det Norge som till slut fick den eftertraktade andraplatsen.
Jag kollade Skottlands laguppställning mot Holland för en månad sedan och insåg åter hur fotboll har förändrats. Förr kunde man alla spelarnas namn och klubbadress (de flesta spelade för engelska lag) men nu är det i stort sätt endast Darren Fletcher i Man U som är namnkunnig. Jag måste erkänna att jag blev paff när jag såg f.d. Stoke underbarnet Kris Commons (nuvarande Derby Co.) namn i Skottlands trupp. Jag vet att han är född i trakten av Nottingham och Commons är inget skotskt efternamn så hur kan han representera Skottland? (vem vet, kanske hans mormors kusins kompis gillar whiskey) Lika överraskad blev jag när jag såg att f.d. Stoke spelaren Martin Paterson (nuvarande Burnley) har spelat alla VM kvalmatcher för Nordirland trots att han är född och uppväxt ett stenkast från Britannia Stadium (Stokes hemmaarena)
Förr var det annorlunda, nästan alla lag i England hade minst en skotte i laget och vilka spelare de var. Vad hade Leeds varit utan Billy Bremner, Eddie Gray, Joe Jordan, Gordon McQueen och Peter Lorimer, Manchester United utan Denis Law och Lou Macari och Liverpool utan Kenny Dalglish och Graeme Souness? När Nottingham Forest vann ligan 1978 hade de Kenny Burns, John Robertson och inte minst Archie Gemmill i sitt lag. När Aston Villa vann Europacupen 1982 fanns det 3 skottar på start X1´n och en på bänken; Allan Evans, Des Bremner, Ken McNaught och Andy Blair. Ännu mer märkligt var ett dessa spelare representerade sitt land sammanlagt endast 5 gånger. (så gott om skottar i engelsk fotboll fanns det). Ber man en WBA supporter att ta ut en drömelva kan jag garantera att minst 3 skottar är med; Asa Hartford, Bobby Hope och Willie Johnston. Fråga en gammal Evertonian vem som är den bästa spelaren han har sett spela för The Toffees och många skulle svara The Golden Vision dvs. skotten Alex Young. Young spelade för Everton (som vann både ligan och FA cupen) mellan 1960 – 68 (precis innan min tid) men jag har hört hans namn många gånger och när jag träffade en äldre Everton supporter för ett antal år sedan frågade jag om just Young. Mannen fick gåshud och t.o.m. tårar i ögonen när han försökte förklara mannens storhet. Hur många gånger spelade denna man för Skottland? Endast två.
Även de skotska tränarna har satt sin prägel på engelsk fotboll. Skotten Matt Busby tränade Man U från 1945-69 (han överlevde flygkraschen i Munchen) och tog de till sin första Europacup titel. Bill Shankly är och kommer alltid att vara en legend i Liverpool. Tommy Docherty och Dave Mackay är två till som har smakat på framgång i England. Jag vet att Sir Alex finns kvar men vem är det efter honom?
Frågan är förstås var alla dessa skotska fotbollspelare är nuförtiden? Givetvis är ett svar att engelska lag letar lite längre än förbi Hadrianus muren (gränsen mellan England och Skottland) för att lösa sina problem. Skottar nu kommer i andra hand när det gäller nyförvärv. Sedan samtidigt som engelska lag satsade på utländska spelare gjorde skotska lag likadant. Jag kommer ihåg att jag såg ett ”Old-firm” derby under Henke Larssons tid i Celtic och det fanns knappast en skotte på plan. Men det finns kanske hopp på ett konstigt sätt, nuförtiden finns det mindre pengar i den skotska ligan, (Scottish Premier League) vissa lag har svåra finansiella problem mycket p.g.a. sämre TV bolagsavtal osv. Så tack vare detta måste de skotska klubbarna satsa på sina egna. Nuförtiden har de flesta lag mest skottar i sin trupp (undantag är Hearts som har en utländsk ägare).
Every cloud has a silver lining är ett engelskt uttryck som kan betyda att snart kan vi se sevärda skottar både i deras eget landslag och också i den engelska Premier Ligan.
Let´s hope so.