2020-07-15 21:15

Arsenal - Liverpool
2 - 1

Arsenal - Liverpool 2-1 (2-1)

Slarv på egen planhalva gjorde att Liverpool fick inkassera sin tredje förlust för säsongen när Arsenal gick vinnande ur mötet på Emirates med 2-1.

Stadion: Emirates Stadium

Två förändringar från hemmakrysset mot Sean Dyches Burnley. Neco Williams får stryka på foten till förmån för Trent Alexander-Arnold och Curtis Jones utgår för Alex Oxlade-Chamberlain

Mané - Firmino - Salah
      Oxlade-Chamberlain - Fabinho - Wijnaldum
Robertson - van Dijk © - Gomez - Alexander-Arnold
                                   Alisson

På bänken sitter Adrian, Lovren, Keita, Minamino, Shaqiri, Origi, Jones, Elliott och Williams.

Skador & avstängningar: Henderson, Matip, Milner

Matchen börjar något avvaktande och trevande. Liverpool är det bollförande laget men lyckas inte skapa någonting av värde förrän Bobby Firmino är en stolpe ifrån ett ge Liverpool ledningen. Detta efter att brassen varit högt uppe och stressat hemmalagets reservslips Emiliano Martinez

Mål: Ett riktig drömanfall signerat Roberto Firmino och Andy Robertson ligger bakom Sadio Manés 1-0-mål. Skotten tar sin sedvanliga löpning ned mot kortlinjen, spelas fram av Firmino och skickar in bollen snett inåt bakåt till Mané. Liverpoolledning efter tjugo minuter på matchuret.

Mål: 1-1 och det är en jättegroda från annars så självsäkre Virgil van Dijk som stressas av Reis Nelson och slår en bakåtpassning rakt i gapet på Alexandre Lacazette som rundar en överraskad Alisson och rullar in kvitteringen.

Mål: 2-1 Gunners och än en gång är det nonchalans i bortalaget som ligger bakom. Den här gången är det Alisson Becker som misslyckas med en lite för vågad passning. Den förlupna bollen snappas upp och ligger sedan illa kvickt i nätet bakom den våghalsiga LFC-keepern. 44 minuter spelade.

Bra första tio från Liverpools sida. Man får in mycket folk i straffområdet och är i havet av fötter och ben nära att knö in en kvittering bakom Martinez. Minuten senare sätter Alexander-Arnold Mo Salah i ett föredömligt läge framför hemmamålet. Egyptiern nås av inspelet, drar en försvarare och skjuter över.

Timmen passerad och Jürgen Klopp förbereder sina första byten för matchen. Takumi Minamino och Naby Keïta ser ut att vara på väg in. Ut går Roberto Firmino och Alex Oxlade-Chamberlain.

Piggt inhopp från Keïta så här långt. Guineanen droppar bak i banan, hämtar boll i backlinjen och flyter liksom fram genom mittplan för att sedan fördela bollen vidare på den sista tredjedelen.

Mané är nära en sen kvittering när han i den 85:e minuten nås av en fantastisk löpboll från Robertson och starkt tar sig in framför sin markering. Avslutet lämnar dock en hel del att önska och bollen rullar någon halvannan meter utanför hemmamålvaktens första stolpe.

Sammanfattning

Liverpool sjabblade bort poängrekordet när nonchalansen (arrogansen) lyste igenom vid två tillfällen för mycket.

De engelska mästarna inledde den ganska ljumma öppningen med stort bollinnehav. Gästerna hade dock svårt att komma till några riktigt farliga målchanser mot ett Arsenalförsvar som hade skärpt till sig efter ett par minst sagt tragikomiska och poängkostande insatser. Den första chansen skulle falla efter tolv minuters spel och då av en ren tillfällighet sedan Roberto Firmino dröjt sig kvar i Gunners straffområde och täkt Martinez utspark till en stolpträff. Reds kom dock in i matchen och när klockan tickat upp till 20 minuter spelade blixtrade man till med en riktig upprullning till anfall. Firmino till Robertson till Mané. Instick, snett inåt bakåt och nätrassel. Markeringsmiss i Arsenalförsvaret, Liverpoolledning och allt kändes ungefär som vanligt. Liverpool pre uppehållet skulle förmodligen ha växlat upp ytterligare och avslutat första 45 med minst en dubblerad ledning. Men Liverpool efter uppehållet (kanske framför allt efter säkrandet av den första ligatiteln sedan 1990) har inte varit ett lag som dödat matcher, istället har man blivit loja och släppt in sina motståndare i de samma. Precis detta gav man sken av även ikväll och båda Arsenals mål kan spåras till ren lojhet på egen planhalva, i det egna straffområdet till och med.

Liverpool föll på eget grepp ikväll. Arsenal gjorde ingen speciellt bra match och fick vändningen praktiskt taget skänkt till sig från ett Reds som av de senaste insatserna att döma bestämt sig för att ge blanka fan i att gå efter Man Citys poängrekord från 2017-18. En tråkig avslutning på en annars så fantastisk säsong, om du frågar undertecknad.

Spelaromdömen

Alisson Becker bjöd på Arsenals 2-1-mål. Fick ingen riktig chans att revanschera sig därefter.

Trent Alexander-Arnold var ett gediget Salah-avsliut ifrån en assist. Hyfsad defensivt. Varnad. Joe Gomez var klart bäst i en annars svag backlinje. Kunde inte gjort speciellt mycket på något av målen. Virgil van Dijk stod för ett okaraktäristiskt grovt misstag när han praktiskt taget gav bollen till Lacazette som inte gjorde några misstag framför Alisson. Andy Robertson stod för en högkalibrig assist till Manés 1-0. Gedigen insats från sin vänsterkant.

Fabinho gjorde en bra första halvlek med en hel del bollvinster på mittplan. Svalnade efter paus. Gini Wijnaldum och Alex Oxlade-Chamberlain stod båda för ganska anonyma insatser. Något som börjar bli en oroväckande trend för den sistnämnde.

Mo Salah kunde ha varit lite kyligare framför mål när han i den andra halvleken satte sig själv i ett gyllene läge framför Martinez. Roberto Firmino var en av regissörerna bakom Manés mål. Fick inte mycket mer uträttat därefter. Sadio Mané pangade in Reds ledningsmål såg pigg ut i första. Fejdade ut efter pausvilan.

Matchens bäste Liverpoolspelare enligt liverpoolsweden.se: Joe Gomez

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-07-15 23:52:00