Lagbanner
Turf Moor, 2020-12-29 19:00

Burnley - Sheffield U
1 - 0

Burnley tog en viktig skalp i bottenstriden

Burnley tog en viktig skalp i bottenstriden

En 1-0 seger mot Sheffield United gör att The Clarets nu ligger fem poäng över nedflyttningszonen

Innan gårdagens match mot Sheffield United hade Burnley-managern Sean Dyche vunnit mot 52 utav de 54 lag han mött i ligasammanhang under sin tränarkarriär. Coventry och just gårdagens motståndare var de lag som han ännu inte besegrat. Tack vare en 1-0 seger signerad mittbacken Ben Mee som gjorde sitt första mål på Turf Moor på mer än sex år kan vi dock nu räkna föregående siffra till 53. 

Vinsten gjorde att The Clarets tog välbehövlig mark i bottenstriden och var nog en sista spik i kistan för motståndets chanser att stanna kvar i PL - Sheffield United har nu två inspelade poäng på 16 matcher, vilket är den sämsta starten någonsin på en PL-säsong. 

I startelvan välkomnade Burnley tillbaka yttermittfältaren Robbie Brady som missade matchen mot Leeds med skada. Det fanns dock ingen plats för Dwight McNeil som efter att ha deltagit i 71 PL-matcher i sträck nu missat de senaste två matcherna med ljumskebesvär. Anfallarna Matej Vydra och Jay Rodriguez missade också matchen på grund av skadebekymmer. 

Bara 50 sekunder in i matchen kombinerade Burnleys två friska anfallare, Chris Wood och Ashley Barnes, när Matt Lowton seglade in en fin crossboll på Woods panna som nickade ner till Barnes i straffområdet. Barnes fick ett en mot en läge mot målvakten och tvingade fram en fin räddning av Aaron Ramsdale. 

Sju minuter senare drabbades dock hemmalaget av ännu en skada när Charlie Taylor såg ut att dra baksidan efter en duell med en motståndarspelare. Taylor fick bytas ut och Erik Pieters flyttade ner på vänsterback medan Josh Benson kom in på yttermittfältet. 

Sheffield United som hade sina egna skadebekymmer på ett flertal spelare hade dessutom några timmar innan matchstart rapporterat att flera lagmedlemmar drabbats av covid, däribland två spelare i huvudtruppen och fem medlemmar i tränarstaben. De kunde därför bara ställa upp med sju spelare på bänken samtidigt som anfallaren Lys Mousset (återkommen från skada) startade sin första match för säsongen. 

När närmare halvtimmen var spelad var bortalaget när att ta ledningen. David McGoldricks inlägg blockades ut till en hörna och av den efterföljande fasta situationen stod Josh Brownhill på mållinjen för att blockera ett säkert mål från Rhyan Brewsters nick. 

Sheffield United-spelarna skrek på hands, men domaren Chris Kavanagh samt VAR-rummet höll inte med. Det var tydligt från repriserna att bollen träffat Brownhills övre arm/axel ovanför tröjärmen, vilket med de nya regeltillämpningarna inte räknas som hands.

Kort efter straffsituationen var det istället Burnley som gjorde mål. 

Först hade Wood tvingat fram en till räddning från Ramsdale när han nickade ett träffsäkert inlägg från Robbie Brady mot mål. Det blev hörna och denna gång kunde inte Ramsdale göra annat än att se Mees nick från Bradys hörna flyga in i målets bortre hörn. Ett fint mål av Mee och hans första mål sedan han avgjorde mot Crystal Palace i juli på bortaplan.

Brady som varit inblandad med mycket hittills var nära att efterfölja sin assist med ett mål när han sköt en frispark utanför straffområdet som precis flög över målramen. 


Biid: Mee och Brady firar målet som skulle visa sig vara matchavgörande.

Målet gjorde dock The Blades mer desperata i sina försök att kvittera och när andra halvleken inledde fann Burnley det svårt att hålla i bollen mot ett ettrigt motstånd. 

Redan sex minuter in i matchens andra halva fick den annars ostörda Nick Pope göra sitt första ingripande när han sträckte ut en stark arm för att rikta bort ett skott av McGoldrick. 

Räddningen kom att bli Uniteds närmaste målchans även fast distansskott från George Baldock och John Egan kunde ha hotat ledningen om de inte fallit utanför målramen.

För att stänga matchen skickade Dyche in defensiva innermittfältaren Dale Stephens istället för Barnes med tio minuter kvar att spela, vilket bidrog till att hemmalaget lyckades med att se ut vinsten utan större bekymmer. 

Detta var ingen match för den neutrala åskådaren, men en vinst är en vinst hur oattraktiv den än var. Det var särskilt viktigt för Burnley att ta dessa tre poäng med tanke på frustrationen från Leeds-matchen, det innebär att vi kan kliva in mot Fulham på söndag med högre moral och mindre press. 

Det är förstås beroende på om matchen mot Fulham ens blir av - The Cottagers har precis som Sheffield United drabbats av covid-utbrott i truppen och frågan är egentligen hur länge PL kan fortsätta i nuvarande situation - man rapporterade 18 positiva test i senaste testomgången, vilket var den högsta siffran sedan testerna startade i juni. 

Det som står klart är dock att det mycket sannolikt kommer vara så att Burnley har nya ägare innan veckoslutet då budgivaren ALK Capital sägs ha överkommit alla hinder som krävs för att ta över ägarskapet från Mike Garlick. Det skulle då innebära att vi har lite mer likvida medel att röra oss med i januari även fast det såklart inte kommer vara några kopiösa mängder. ALK:s ledare sägs vara ivrig att prata igenom mål för januarifönstret med Dyche, vilket enligt mig bådar gott. 

Mer om det senare i veckan, nu återstår det bara för mig att önska er ett gott nytt år - det kan väl inte bli mycket värre än 2020? 

UTC!

Jack Watson@WatsonJack19992020-12-30 12:45:00
Author

Fler artiklar om Burnley