Whaddon Road, 2021-03-06 16:00

Cheltenham - Port Vale
3 - 2

Cheltenham Town 3-2 Port Vale

Ett ödesdigert misstag signerat Scott Brown avgjorde tyvärr matchen borta mot Cheltenham alltför tidigt och nu börjar det brinna i knutarna för Vale. Trots två sena mål som hjälpte till att snygga till siffrorna är hotet om nedflyttning till och mer verkligt än för en vecka sedan.

På förhand hade ingen tippat Port Vale som segrare men faktum var att Cheltenham inte såg ut som ett lag med sju segrar på sina nio senaste matcher. Precis som de senaste matcherna var Vale med i början och det såg inte ut som om de borde ligga så pass pyrt till i ligan som de gör, men det är otroligt hur mycket en svag tiominutersperiod kan förstöra i fotboll. För det var precis så det var, ännu en gång. Det började med Browns misstag som ledde till 1-0-målet och efter det var matchen förlorad.

Efter elva minuter kom matchens första chans och den föll till hemmalaget. Callum Wright sköt efter ett inlägg av Chris Hussey lågt till vänster men Brown var snabb den gången och lyckades rädda. Returen var det Cheltenhams Sam Smith som var först på och den lyckades han missa från bara några meters avstånd när han prickade stolpen.

Tre minuter senare var det sedan dags. Matty Blair skickade planlöst upp bollen i luften med riktning mot mål. Bollen studsade en gång ett par meter innan straffområdet och Brown som hade varit tidig ut från sitt mål var vid det tillfället nästan framme vid bollen. Här börjar Brown tveka på om han ska nicka undan bollen eller vänta in den i sin famn. Kort senare upptäcker han att Alfie May kommer rusande för att nå först på bollen och när han väl upptäcker detta är det för sent. May når först på bollen och kan efter att ha rundat Vales målvakt rulla in bollen i nät till 1-0.

Fyra minuter efter det kom nästa bakslag. Hussey letade sig ned till Vales kortlinje och slog därifrån ett inlägg mot den bortre stolpen. Duellen som sker till följd av inlägget vinner Blair mot Crookes och bollen dimper ned framför May i straffområdet som trycker bollen i ribban. Efter att bollen tar i ribban studsar den olyckligt i ryggen på Scott Brown för att sedan retligt nog studsa in i mål.

Med 22 minuter spelade lyckas Devante Rodney göra sin försvarare och får in ett inlägg mot mitten av mål. Väl därinne verkar Guthrie ha ett bra läge men Conlon slänger sig in framför för att nicka bollen över ribban. Närmre än så kom inte Vale i den första halvleken.

Andra halvlek innehöll, som de allra flesta matcher för tillfället, inte särskilt mycket underhållning. Med kvarten kvar hade Cheltenham en hörna som de spelade igång kort. Bollen hamnade hos Callum Wright vid kanten av straffområdet och därifrån slog han ett inlägg mot den bortre delen av detsamma. Hemmalagets Ben Tozer var den som nådde högst på inlägget och han nickade ned bollen till Liam Sercombe som kom rusande och tryckte till i höjd med straffpunkten. Sercombe fick ingen ren träff men den här gången var detta bara bra. Felträffen gav bollen en bana fram till mål som gjorde att den färdades högt upp i luften för att sedan dyka ned precis under ribban, otagbar för Scott Brown i målet.

Sista tio minuterna verkade Cheltenham vara färdiga och det gav Vale en chans att komma tillbaka in i matchen. Med sju minuter kvar att spela slog Rodney ett inlägg utmed marken och på sin egen retur gjorde Will Swan sitt första mål för klubben. Två minuter senare kunde Alex Hurst göra detsamma, på retur av Theo Robinson som missat från 12 meter på ett lågt inlägg av Will Swan.

Trots de sista tio minuterna ser det inte bra ut för Vale. Will Swan var pigg när han kom in och det skulle förvåna mig om han inte startade mot Oldham på tisdag, speciellt med tanke på hur de andra anfallarna ser ut för tillfället. Jag behöver knappast understryka vikten av en seger på tisdag men i händelse av ytterligare en förlust kan vale komma att vara två poäng från 23:e plats som för tillfället innehavs av Southend.