Colchester Community Stadium, 2021-03-20 16:00

Colchester - Port Vale
0 - 1

Colchester United 0-1 Port Vale

Port Vale tog under lördagseftermiddagen en andra seger i rad efter 0-1 borta mot Colchester. Helt plötsligt känns det som om laget distanserat sig mot de lag i botten av tabellen och nedflyttning till non league hotar med ens inte alls på samma sätt.

Nu har äntligen laget börjat göra mål. Och eftersom försvaret håller samma nivå som innan under Clarke vinner laget matcherna på grund av detta. Matchen som spelades på JobServe Community Stadium i lördags var på papperet en oerhört viktig sådan. Vid händelse av förlust hade Vale stannat på 38 poäng, samma till antalet som Barrow på 22:a plats, medan Colchester skulle ha legat på 42 poäng efter 37 omgångar. Nu var det istället Vale som knep alla tre poäng och kunde återvända till Burslem med en känsla av att ha givit sig själva lite andrum. Med det sagt är säsongen långt ifrån slut och kontraktet är långt ifrån säkrat. Av de nio matcher Vale har kvar är några av dem mot Barrow och Grimsby.

Vale gick ut på planen och visade tidigt vilka det var som bestämde. Den höga pressen från de senaste matcherna höll i sig och även om båda lagen hade svårt att lyckas hålla i bollen och på det sättet skapa ordentliga målchanser var Vale det klart bättre laget. Till skillnad från de tidigare matcherna kom däremot Vales farligaste anfall från vänsterkanten den här gången, mycket på grund av motståndarnas högerback som inte verkade ha fått lära sig hur man som ytterback spelar försvarsspel.

Detta resulterade i den 19:e minuten i att Tom Conlon slog en bra passning över Colchesters högerback i djupet för Devante Rodney att löpa på. Rodney fick ordning på bollen med sin första touch och med den andra smekte han upp bollen, i det bortre högra krysset, från den vänstra delen av straffområdet. Ytterligare ett finns mål till hans samling den här säsongen och hade det inte varit för Tom Conlon så hade nog Rodney haft samtliga mål i topp 5.

Bara fem minuter efter målet fick Vale sin bästa chans i matchen, när bollen återigen hamnade hos Rodney som var på väg framåt. Rodney gjorde till synes enkelt bort den stackars högerbacken än en gång och efter att ha drivit bollen några meter utmed den förlängda mållinjen spelade han den snett inåt bakåt till Robinson. Vales anfallare stod inte mer än två meter från målet och allt han behövde göra var att sätta foten på bollen så skulle den gå in, verkade det som i alla fall. För Theo Robinson satte visserligen foten på bollen, men den fart bollen hade haft på vägen in till honom försvann när den vidrörde Robinsons fot. Resultatet av detta blev ett lamt skott som Colchesters målvakt kunde rädda utan några som helst problem.

Det skulle dröja ända till den 66:e minuten innan vi fick se ytterligare en chans. Den här gången var det Conlon som fick bollen långt in i straffområdet efter ett misslyckat skottförsök av Robinson. Vinkeln var dålig men Vales kapten lyckades ändå få iväg ett hårt skott som tvingade Shamal George i Colchesters bur att flaxa till och göra en högklassig räddning.

Efter den chansen hände inte särskilt mycket mer. Rodney hade ett skott i stolpen och Brown gjorde en bra räddning på en nick med inte långt kvar att spela men det kändes aldrig riktigt spännande. Colchester försökte visserligen att forcera fram en kvittering framåt slutet men det kändes aldrig riktigt farligt.

Nu har alltså Port Vale vunnit två matcher i rad och saker och ting verkar helt plötsligt vara frid och fröjd, men så är inte fallet. Det är fortfarande 27 poäng kvar att spela om och nedflyttning är endast nio poäng bort. Laget har en del matcher var mot några av lagen som huserar på den nedre halvan av tabellen kvar och de matcherna kommer att vara oerhört viktiga. Nästa match är på lördag borta mot Crawley som trots förlust senast har vunnit tre av sina fem senaste, med andra ord kommer det krävas ytterligare en gedigen insats från the Valiants om alla tre poäng ska följa med hem till Vale Park.

Edvin Borg2021-03-24 16:23:58

Fler artiklar om Port Vale