Vale Park, 2021-03-09 20:00

Port Vale - Oldham
0 - 0

Port Vale 0-0 Oldham Athletic

Måltorkan fortsätter för Port Vale. Den här gången saknades inte chanserna men skärpan framför mål var alltjämt obefintlig. Det här var en match som Vale både behövde och borde ha vunnit. Nu kommer det sig som så att de flesta lag som är inblandade i nedflyttningsstriden tappade poäng i tisdags men det är en klen tröst efter en match som denna.

David Worrall var tillbaka i startelvan och det syntes. De senaste matcherna har Vale inte skapat mer än ett fåtal ordentliga chanser men redan under den första halvleken skapade Worrall fyra bra möjligheter för sina lagkamrater. Oldham försökte ihärdigt att spela igång bollen kort på insparkar, något som Vale tog till vara på och satte en hög press. Pressen avslöjade Oldhams okunskap av att just bygga ett spel från målvakt och den resulterade i flera heta chanser, samtliga alltså brända. För Oldham var det egentligen bara två spelare som imponerade och det var den före matchen så uppmärksammade Dylan Bahamboula och mittbacken Carl Piergianni städade upp längst bak för the Latics.

Vales första möjlighet kom efter sexton minuters spel när Will Swan nådde högst på ett inlägg från Worrall, men nicken var på tok för tam och Oldhams målvakt Ian Lawlor behövde inte anstränga sig nämnvärt för att skopa upp bollen i sin famn.

Lite drygt tio minuter senare lyckades Worrall dribbla av sin ytterback och slog ett högt inlägg mot den bortre stolpen. Förutom Kurtis Guthrie väntade där även två Oldhamförsvarare, men det var ändå Vales nummer 14 som nådde högst och kunde sätta sin panna mot bollen. Nicken fick tyvärr inte den riktning Guthire säkert önskade med sitt försök utan fick se bollen sväva bara några centimeter fel sida om stolpen.

Minuten senare skickade en smart skarv av Guthrie iväg Worrall utmed högerkanten än en gång och den här gången tog han bollen med sig in i straffområdet för att sedan slå ett hårt och lågt inlägg mellan försvaret och målvakten. På den första stolpen kom Will Swan löpande men han slängde sig inte för att nå fram till bollen. På den bortre kom Rodney men han var en aning för långt bak för att han en chans att nå den och bollen rullade således ut till inkast för Oldham.

Efter 38 minuter vare det istället dags för Worrall att avsluta ett anfall. Adam Crookes slog från sin vänsterkant ett inlägg mot den bortre stolpen. Där dök Worrall upp och vann sin nickduell men hans nick studsade utanför, till vänster om målburen.
I den 45:e minuten vann Vale bollen på offensiv planhalva ytterligare en gång och Tom Conlon kunde föra bollen framåt rättvänd mot Oldhams försvar. Han har med sig både Swan och kanske framförallt Rodney i bra positioner men väljer att skjuta själv. Skottet var lågt och träffade insidan av den högra stolpen och rullade retligt nära mållinjen utmed densamma och senare ut till en inspark.

Andra halvlek han knappt dra igång innan David Worrall ännu en gång slog ett inlägg, den här gången mot nyinbytte David Amoo, vars skott blockeras. Returen tar han själv och ett misslyckat skott blir nästan en perfekt passning till Guthrie men målvakten Lawlor nådde först och kunde avvärja situationen.

Med knappa kvarten kvar hade Vale fått en hörna. Tom Conlon smeker in ett inlägg som blir aningen för högt och långt, men innan bollen når ut över sidlinjen når Leon Legge upp den och skickar in ytterligare ett inlägg som även det blir lite för långt. Bollen hamnar hur som helst till sist återigen hos Tom Conlonsom i sin tur trycker till på halvvolley. Skottet räddades av Lawlor och returen skickades över av en alltför bakåtlutad Amoo.

Med 87 minuter på klockan stack Oldham upp med sin farligaste chans för kvällen när Alfie McCalmont avancerar med bollen från egen planhalva och med ett avslut från 30 meter tvingar Scott Brown att göra en imponerande räddning för att hålla ställningen vid 0-0.

Därefter kom Vale till ytterligare en halvchans men någon riktig anstormning kom aldrig. Även om Vale visade att de var ett bättre lag än Oldham så är den bristande kvaliteten och skärpan i avsluten oroande. Just den här kvällen var det inte någon av de andra nedflyttningskonkurrenterna som tog tre poäng men det behöver man inte säga att Vale är tvungna att vinna, och det snart. Nästa match spelas på lördag hemma mot ett formtoppat Bolton Wanderers. Förra gången dessa lag möttes minns vi naturligtvis och hoppas att Vale kan göra minst lika många mål som den gången, för då borde alla tre poäng stanna i Burslem.

Edvin Borg2021-03-11 14:16:11

Fler artiklar om Port Vale