Vale Park, 2021-03-13 16:00

Port Vale - Bolton

Inför Port Vale - Bolton Wanderers

I eftermiddag ställs Port Vale mot formstarka Bolton hemma på Vale Park. I tisdags var David Worrall tillbaka i startelvan och offensiven såg med ens mycket bättre ut, även om skärpan var nästintill obefintlig från lagets anfallare. Dagens motståndare har inte förlorat en enda match på de senaste sex, och har heller inte misslyckats med att göra mål i någon av dem. Med andra ord måste Vale hitta målet, annars kan det bli smärtsamt att se på.

När dessa båda lag möttes förra gången var läget inför matchen ett helt annat. Bolton hade en osäker form och Vale hade ännu inte hunnit in i den svaga formkurva som senare skulle leda till att John Askey sparkades och att laget drogs in i en nedflyttningsstrid. För övrigt var det bland de galnaste matcher jag sett Vale spela. Port Vale tog ledningen med 0-2 redan efter nio minuter och i halvtid stod det 1-3 efter att Tom Conlon satt en straff på stopptid i den första halvleken. Direkt i den andra halvleken gjorde Montano Vales fjärde och minuter senare gjorde Worrall det femte. När domaren blåste av spektaklet stod det 3-6 på resultattavlan och vale åkte alltså hem med samtliga poäng i bagaget.

Bolton Wanderers
Som nämnt ovan har Bolton en alldeles glimrande formkurva. Faktum är att laget endast tappat poäng i två av de senaste tio matcherna, och de båda poängtappen var oavgjorda matcher mot Morecambe och Bradford. Vales motståndare för dagen har alltså bäst form inför den här matchen medan Vale går in i den 35:e omgången med en av de sämsta i ligan.

Bolton har flertalet, för oss League two-konnässörer, välkända ansikten. En av dessa spelare är anfallaren Eoin Doyle. Doyle gjorde hela 26 mål på bara 28 matcher förra säsongen när han hjälpte Swindon att ta klivet upp till League one. I somras köpte Bolton loss 33-åringen och han har efter en trög start nu hittat formen och står efter 31 spelade matcher på 14 mål. En annan farlig offensiv spelare är Antoni Sarcevic som kom från Plymouth i somras. Den offensive mittfältaren är med sina sju fullträffar lagets tredje bästa målskytt, efter nyss nämnda Doyle och den forne Blackpoolspelaren Nathan Delfouenso. Vi ska heller inte missa att nämna försvararen Ricardo Santos som nyligen utsågs till hela ligans bästa spelare under månaden februari. Det kan inte understrykas nog att det kommer bli en tuff eftermiddag för the Valiants.

Port Vale
Förra matchen var David Worrall tillbaka på planen och vi fick med ens se ett Vale som skapade chanser igen. De allra flesta kom från Worralls högerkant och om han är i samma slag även i eftermiddag kommer Boltons Declan John få det tufft. När det kommer till de andra spelare om åter infann sig på planen i tisdags efter skadefrånvaro är det mer osäkert. David Amoo byttes in i halvtid och Darrell Clarke har sagt att han inte kommer att riskera något då han inte är tillbaka till 100%. Detsamma gäller med Manny Oyeleke som även han byttes in mot Oldham. Cristian Montano är aningen längre från matchform och högerbacken James Gibbons kan vi nog nästan räkna bort för resten av säsongen.

Laget presterade senast på en nivå offensivt som jag inte sett på väldigt länge. Mycket av det var på grund av Worralls återkomst och förhoppningsvis kan han leverera på ett liknande sätt även idag. Luke Joyce var bättre än på länge och laget verkade trivas i 4-4-2. Med det, och det aktuella skadeläget i åtanke skulle jag ha formerat laget i en 4-4-2-uppställning även idag.