Vad som har hänt sedan senast

Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade kring Port Vales framfart och kanske verkar det faktiskt vara en bra sak. Laget har nämligen nu fem raka segrar i ligan efter att de lyckades få stopp på poängtappen i och med 2-1 hemma mot Newport för några veckor sedan. Spelarna ser plötsligt ut som de spelare som var en poäng från Play off förra säsongen och nedflyttning verkar inte längre hota laget.

Under de senaste veckorna har undertecknad haft mer för sig än tidigare och på grund av det har inför- samt matchrapporter uteblivit. Framöver kommer det förmodligen att se liknande ut och på grund av detta kommer uppdateringen stanna vid ungefär ett inlägg per vecka där matcher och annat som hänt under den gånga veckan diskuteras.

Sedan det förra inlägget har Vale hunnit med att spela tre matcher. De vann, och imponerade, borta mot Crawley med 3-1, i fredags hemmaslog man Exeter City och under måndagen besegrades Harrogate i en match som definierades av stark vind och dåligt gräs. Som jag nämnde under de matchrapporter när laget fortfarande inte gjorde mål var att om de bara kunde börja göra just det så skulle resten lösa sig. Det kan låta självklart men faktum var att Vale, efter 1-1 mot Leyton Orient, gick mållösa från fem av sina sex efterkommande matcher, där de enda målen kom under de sista tio minuterna mot Cheltenham då laget redan låg under med 3-0. Förutom den just nämnda matchen har Darrell Clarke fått ordning på lagets defensiv och känslan var länge att så länge laget började sätta sina chanser så skulle poängen börja trilla in på kontot.

Matcherna mot Newport och Colchester, de första i segersviten, har jag redan skrivit om och jag kommer således att belysa de två senaste vinsterna, de mot Crawley och Exeter.

Matchen mot Crawley kom efter tre oerhört tunga poäng mot ett svagt Colchester som inte räckte till. Båda lagen kom till matchen med sviktande form och Vale precis ovanför Colchester i tabellen. Efter att de tre poängen hade bärgats och följt med hem till Staffordshire kändes avståndet nedåt mycket mer behagligt och inför matchen mot Crawley kändes det verkligen som om laget skulle lyckas hålla sig undan nedflyttning.

När matchen väl sparkades igång hyste det inga tvivel om vilket av de båda lagen som var mest sugna på att spela fotboll. Port Vale spelade så bra som man inte sett dem göra sedan i början av säsongen. Laget pressade högt och lyckosamt och skapade på så sätt flertalet bra chanser. Det skulle inte heller dröja särskilt länge innan en av dessa chanser resulterade i ett ledningsmål för bortalaget. I den 12:e minuten uppstod en tilltrasslad situation i Crawleys straffområde som efter en misslyckad rensning hamnade hos Tom Conlon vid straffområdeslinjen. På en touch slungade han in bollen i nätmaskorna nere vid den högra stolpens rot och 0-1 var ett faktum.

Efter det såg Vale ut mer som de gjort föregående månader och de få chanser som uppstod innan halvtid brändes. I stället kunde Crawley kvittera på stopptid i den första halvleken när Ashley Nadesan skarvade in ett inlägg som skruvades in från vänsterkanten.

Trots det sena målet i den första halvleken verkade inte Vale särskilt skakade. Laget kom ut till den andra och såg ut som de hade sett ut under den första halvleken. 1-2-målet lät sig dock väntas på ända till den 65:e spelminuten. Då var det Nathan Smith som, efter att Crawleyförsvaret misslyckats med att rensa undan ett inlägg slaget av Tom Conlon, lyckades skjuta bollen i mål halvt felvänd. Det sista målet var något av en deja vu. För bara några veckor sedan, borta mot Cheltenham, gjorde Scott Brown ett ödesdigert misstag när han sprang ut från sitt straffområde och missbedömde situationen å det grövsta. Den här gången var det Crawleys målvakt som kom ut till kanten av straffområdet för att hämta en långboll samtidigt som en försvarare skulle nicka hem bollen till densamme. Resultatet av det hela blev att försvararen nickade över sin egen målvakt och tillät den frenetiskt jagande David Worrall att rulla in bollen i ett öppet mål.

Seger nummer fyra i rad var den hemma mot Exeter. Exeter har fortfarande hopp om uppflyttning och kom till Vale Park hoppfulla om att ta med tre poäng hem. Vale fick dock en drömstart när Theo Robinson gjorde sitt första mål på ett halvår efter en retur från ett skott av David Worrall.
Matchen saknade riktigt farliga chanser och utöver ett par långskott från bland annat Devante Rodney saknades skärpan även i hemmalaget.

Bortalaget ska vi inte ens tala om, det annars så offensivt skickliga Exeter City hölls till endast två avslut på mål under hela matchen och Vales försvar såg starkare ut än någonsin.

I måndags kom så den femte segern i rad, borta mot Harrogate Town. Jag har själv inte sett matchen då jag inte hade möjlighet att se den live samt att Darrell Clarke ursäktade sig för hur tråkig matchen var flera gånger under intervjun direkt efter matchen. Det jag dock har kunnat förstå av matchen var att planen var dålig och att vinden ställde till problem. Det laget som hade vinden i ryggen var det som presterade bäst och i den första halvleken var det Harrogate, i den andra Vale.

Harrogate skapade sina chanser från fasta situationer, något som de gjort under hela säsongen. Brown tvingades bland annat göra en fantastisk räddning när en Harrogatespelare tilläts nicka bollen helt utan press från bara några meters avstånd.

Vales mål gjordes av Worrall och Guthrie. Det andra målet var inte bara Kurtis Guthries första i Valetröjan, utan faktiskt det första på 18 månader för den gamle skyttekungen. Förhoppningsvis kan målen från Robinson och Guthrie under helgen göra att deras formkurva kommer att peka uppåt och att de båda anfallarna kommer att göra fler mål innan säsongen är slut. På grund av att min tid att skriva rapporter hastigt har blivit mycket mer limiterad kommer i framtiden inte inför- och matchrapporter att publiceras i samband med varje match utan det kommer i början av varje vecka komma en rapport fylld med vad som hänt i och runt klubben under den gångna veckan. Nu ser vi först framemot en spännande tillställning på lördag mot uppflyttningshoppfulla Morecambe där Vale förhoppningsvis kan sno åt sig åtminstone en poäng, up the Vale!

Edvin Borg2021-04-07 20:54:30

Fler artiklar om Port Vale