Vale Park, 2021-03-16 20:00

Port Vale - Newport County
2 - 1

Port Vale 2-1 Newport County

Port Vales försvar var återigen stabilt men under tisdagskvällen fick de hjälp från de offensiva spelare som för en gångs skull kunde ta vara på några av de chanser som vaskades fram. Segern var en efterlängtad sådan och nu när Darrell Clarke har vunnit sin första match med Port Vale kan det förhoppningsvis ge laget det självförtroende som krävs för att klara sig kvar i League two.

Det blev ingen införrapport då undertecknad helt enkelt inte hade tid att skriva ihop en sådan, och kanske var det bäst så. För första gången sedan den 30 januari kunde Vale se till att samtliga poäng stannade i Burslem. Det var kanske inte på grund av att införrapporten uteblev till just den här matchen, men det skulle ju kunna finnas ett samband också. Därför kommer jag istället att vädra mina tankar inför matchen, om än kortfattat, nedan.

Inför matchen fanns en känsla av hopplöshet. Vale verkade inte kunna göra mål om så målet skulle varit dubbelt så stort medan motståndarna alltid lyckades peta in ett eller två mål för att stjäla poängen.

Skadeläget i truppen var inför matchen oklart och det var för mig en stor anledning till varför Vale skulle få det svårt att börja vinna matcher. Nog för att
David Worrall senaste veckan har varit tillbaka i spel, men det kändes ändå som om det var något framåt som saknades, han kan inte göra allt på egen hand. Med tanke på de båda lagens form inför matchen förväntade jag mig en förlust, kanske till och med en genomklappning eftersom det var ett tag sedan vi såg en sådan. Men som tur var hade jag fel den här gången.

Vale började matchen starkt och spelade ut hela sitt register med snabba omställningar och hög press. Newport såg ut att ha kommit till Vale Park och trott att de skulle kunna spela på halvfart och ändå få med sig tre poäng hem till Wales (det var de nog inte ensamma om att tro). Men hemmalaget skulle få utdelning för sin fina start den här kvällen.

I den 12:e minuten landade en rensning från Newport ute hos Zach Mills någon meter in på egen planhalva. Mills kontrollerade bollen och slog den sedan några meter utmed sidlinjen till Manny Oyeleke som i sin tur förlängde med en passning i samma riktning mot David Worrall. Worrall släppte bollen mellan sina ben och kunde å så sätt frigöra sig från den tajta markering han ständigt var under från Newports vänsterback. Vales högerspringare tog med sin första touch med sig bollen nedför kanten och med den andra slog han in ett inlägg utmed marken mot Tom Conlon som mötte bollen vid straffpunkten. På en touch smekte Conlon in bollen i målvakten Nick Townsends högra hörn och 1-0 var ett faktum. Mer kontrollerat avslut av en Valespelare under säsongen 2020/21 får man leta efter.

Sex minuter senare kom nästa farliga läge för Port Vale, en frispark situerad precis utanför straffområdet, någon meter till vänster om mitten. Worrall och Conlon stod över bollen och det blev den sistnämnde som sköt. Skottet var riktat mot det hörn Townsend stod i, men på grund av att han redan hade börjat tjuva lite åt sitt höger var Newports målvakt tvungen att sträcka på sig rejält för att kunna styra bollen ut till hörna via ribban.

Resten av den första halvleken flög förbi utan några riktiga helchanser men Vale förblev det bättre laget. The Valiants pressade högt och lyckosamt och vann på det viset bollen högt upp i banan flertalet gånger. Trots den övertygande insatsen som det ändå var fick inte hemmalaget in bollen på någon av de chanser man kanske borde fått det. I halvtid var ställningen således 1-0 till Vale och känslan inför den andra halvleken var bra.

Det föll sig dock som så många gånger förut efter att Vale har gjort en bra första halvlek och det var Newport som var det starkare laget i den andra halvleken. Bortalaget kom direkt ut med en helt annan frenesi än i den första och Vale kunde inte matcha den. Med andra ord stank det verkligen 1-2 som slutresultat.

I halvtid bytte Newport in Luke Gambin och Jake Scrimshaw, vilket skulle visa sig inte helt oviktigt för matchbilden. Tre minuter in i den andra halvleken fick nämnde Gambin ett av sina skott blockerat av Leon Legge. Bollen styrdes upp i luften och från straffområdeslinjen, på volley, dunkade Ryan Taylor bollen i ribban, möjligtvis med hjälp av en fingertopp från Scott Brown. Vid det här laget var det tydligt att Newport skulle göra mål om inte Vale skärpte sig snart.

Tyvärr var inte det något spelarna verkade känna av nere på planen för sju minuter senare var det dags. En enkel passning till en anfallare vänd med ryggen mot mål studsade in i straffområdet och först att nå till bollen var nyss inbytte Scrimshaw. Ett märkligt och lite oturligt mål att släppa in kan tyckas, men det var inte den första chansen Newport hade vaskat fram under den tio minuter gamla andrahalvleken.

Resten av halvleken fortsatte som den började och Vale såg ut att gå samma öde till mötes som mot Bolton, men så hände något alldeles mirakulöst och oförutsägbart med kvarten kvar. En läng boll från försvaret skarvades av Legge vidare ut till David Worrall i den högra delen av straffområdet. Worrall slog med sin första touch ett lågt inlägg mot den första stolpen, ett inlägg som möttes av Nathan Smith. Mittbackens skott blockerades men den här gången var styrningen en godartad sådan för Vale. Bollen hamnade nämligen hos Devante Rodney som, eftersom målvakten slängt sig när Smith hade försökt styra bollen i nät var ut position, inte hade några problem med att rulla in sitt elfte mål för säsongen.

Efter målet bytte Clarke in Brisley och Vale avslutade således matchen med fem försvarare på planen. Efter att ha rett ut även de sista femton minuterna plus tillägg var Clarke första seger som huvudtränare för Port Vale ett faktum. Insatsen är inte mindre imponerande på grund av det faktum att Newport kom till matchen med tre raka segrar i ryggen och en riktigt bra chans på direktuppflyttning.

Imorgon lördag väntar Colchester borta och det är en oerhört viktig sexpoängare i bottenstriden. Vi kanske inte ska jämföra den med hemmamatchen mot Chesterfield 2018, då Ben Whitfield avgjorde i matchens slutskede, men viktig är den. För tillfället är det åtta poäng ned till Southend på 23:e plats och en seger mot Colchester skulle verkligen ge laget en skjuts uppåt i tabellen. Hoppas nu att segern i tisdags kan markera starten för utbrytningen från nedflyttningsstriden.