2024-04-26 21:00

QPR - Leeds United

Inför QPR-Leeds
Lyndon Dykes sätter segermålet mot Preston. Nu ställs QPR mot chippens bästa (?) försvar

En viktig match i båda ändarna av Championship-tabellen på Loftus Road på fredag kväll. Hemmalaget QPR säkrar nytt kontrakt vid seger och gästande Leeds behöver vinna för att kunna ta en direktplats till PL utan att behöva förlita sig på övriga resultat

Lyndon Dykes gjorde matchens enda mål när QPR vann hemma mot Preston och tog ett rejält kliv mot ett nytt kontrakt, det var tolfte nollan för säsongen för Asmir Begovic. Vi ligger på 18:e plats i tabellen och har 4 poäng till Birmingham som nu är laget som ligger just under strecket.

QPR började matchen bäst men den första stora chansen fick Preston i 13:e minuten. Det var nog enda gången som våra backar var bortspelade men då svarade Begovic för en fantastisk reflexräddning med högerarmen. I 20 minuten kom vad som kom att bli matchens enda mål. Chris Willock slog ett inlägg från vänsterkanten som målvakten gick ut för att fånga. Han lyckades inte alls utan tappade ner bollen väldigt klantigt och vid bortre stolpen dök Dykes påpassligt upp och kunde stöta in bollen i nätet. Den släpphänta målvakten räddade ett skott från Willock och en nick från Dunne innan han drällde med en hörna men Jake Clarke-Salters avslut blockerades av en försvarare. Innan halvleken var slut hade Dykes näst intill ett friläge men han valde att avsluta tidigt och bollen gick ganska långt utanför målet. Preston hade ett par avslut som blockerades.

I andra halvlek var det Steve Cook som hade bästa chansen att göra mål i samband med en hörna efter 10 minuter men han fick snedträff och bollen gick utanför stolpen. R’s blev väldigt passiva sista 20 men Preston skapade egentligen ingen större farlighet.

Jag måste hylla backlinjen med Paal, Clarke-Salter, Cook och Dunne som gjorde en i stort sett felfri insats försvarsmässigt, med bra hjälp från Sam Field och Jack Colback

Det var en glad Marti Cifuentes efter matchen: “Det var en väldigt viktig match och vi ska vara stolta över resultatet och prestationen. Vi visste vilken betydelse matchen hade. Vi vet att jobbet inte är slutfört ännu men vi tog ett stort steg i rätt riktning. Jag är väldigt glad för Lyndon som fick göra ett viktigt mål. Etablerade spelare måste ta större ansvar i sådana här lägen och Asmir stod för en stor räddning. Cook gjorde en fantastisk match, Jack Colback spelade 95 minuter på en väldigt hög nivå och Jake Clarke-Salter gjorde också en fantastisk match, jag är väldigt nöjd med dem.  Det har varit ett lagarbete och jag är väldigt glad för alla, men vi har två matcher kvar och ska avsluta starkt.”

En viktig match för båda lagen på fredag och Cifuentes hoppas så klart att hans lag ska ta de poäng som krävs för att definitivt ha klarat ett nytt kontrakt: “Min inställning har alltid varit likadan, jag vill vinna, och det kommer aldrig att ändras. Vi har respekt för alla motståndare, men vi ska försöka ta de poäng vi behöver. Vi vill göra en bra sista hemmamatch för säsongen och klara kontraktet. Leeds är ett fantastiskt lag med mycket talang, vi vet att vi måste prestera på toppen av vår förmåga om vi ska ta 3 poäng”

Michael Frey, Rayan Kolli och Taylor Richards är inte tillgängliga, i övrigt är det full trupp

Motståndarna: Leeds United
Det är inte bara vid nedflyttningsstrecket det är tight. Även kampen om de två direktplatserna till PL är jämn och spännande. Leeds har motsvarat de höga förväntningarna och har, efter en lite trög start, legat bland de fyra första f från omgång 12. Bara 3 lag har gjort fler mål och inget lag har släppt in färre. I den senaste omgången blev det målkalas när dom vann borta mot Middlesbrough med 4-3 och dom ligger just nu på andra plats i tabellen med 90 poäng. Det är 4 poäng upp till Leicester och 1 poäng ner till Ipswich, som dock har en match tillgodo.

Manager för Leeds är tysken Daniel Farke som tog upp Norwich till PL 2 ggr och blev utsedd till “Årets manager” 2020/21, han spelar med en 4-2-3-1 uppställning.

Målvakten Illan Meslier har hållit nollan 19 ggr på 41 matcher (flest i ligan), vänsteryttern Crysencio Summerville ligger på delad 2:a plats i skytteligan med sina 19 mål och mittbackarna Joe Rodon och Ethan Ampadu håller minst lika hög klass som Cook och Clarke-Salter. På skadelistan står mittbacken Pascal Strujik, vänsteryttern Dan James och högerbacken Connor Roberts, dessutom är forwarden Patrick Bamford ett frågetecken

Inbördes möten
Det är klar fördel för Leeds om man ser till inbördes möten under 2000-talet. QPR har vunnit 5 matcher, Leeds 10, och 6 matcher har slutat oavgjort. Mötet på Elland Road i oktober vann Leeds med 1-0 efter ett mål i 9:e minuten. Asmir Begovic fick rött kort på tilläggstid men avstängningen hävdes efter att QPR valt att överklaga beslutet.

Matchens domare
Huvuddomare är rutinerade Darren Bond från Lancashire, assisterande domare är Ian Hussin och Wade Smith. Bond gör sin 11:e säsong i EFL och han fick också debutera i PL förra säsongen. Han har dömt 21 matcher och delat ut 92 gula och 3 röda kort. Avspark 21:00 och matchen visas på V Sport Fotboll och Viaplay, inte QPR+ den här gången.