ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 12

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 12

Lördagspanelen kämpar oförtrutet på och idag får Nigges frågor svar av Pelle, Dan och AC. Come on you Blues!

I fyra av de fem kommande matcherna så möter vi de fyra lag som nu ligger i botten av tabellen. Bättre chans än så får vi nog inte för att hänga på i jakten efter play off. Finns det en rimlig chans att ta sig dit med den jojo-form vi besitter för närvarande? Och: ska vi gå upp med det här laget?

Pelle: En ständigt återkommande fråga, det här. Och mitt standardsvar är…att så länge det är poängmässigt möjligt, så är det möjligt. Det svaret gäller fortfarande. Det finns en del saker som indikerar att vi kan vara med i racet om en play-off plats. Men det finns tyvärr fortfarande saker som inte kommer att kunna lösas under den här säsongen. Skulle vi ta oss till play-off, så kan ju allt hända. Sämre lag än ITFC har ju lyckats i kvalsammanhang. Men helt ärligt så har jag mycket svårt att se att det här kommer sluta i succé.

Dan: Alltså jag är väldigt kluven till alla aspekter i den här frågan. Chansen finns fortfarande, men vi måste komma bort från jojo-insatserna och få ihop nån sorts konsekvent form, för det lär krävas lite drygt 20 poäng på de 11 sista matcherna, kanske upp till 23 poäng. Och då måste vi ju sätta minst 6 eller 7 vinster, och hur det ska gå till, vet jag inte riktigt. Men, med tanke på det lite klenare motståndet kan man tänka sig att det inte vore så svårt, men samtidigt är nästan alla av våra motståndare inblandade i en nedflyttningsstrid, och med tanke på att motivation ofta slår klass, så kanske det inte ser lika bra ut, om vi nu kan räkna oss till klasslagen, vill säga. För egentligen bör vi gå upp med det lag vi har. Tänker vi fans i alla fall, som ser att det finns ganska bra spelare i laget, men kanske har vi också haft lite för blå ögon och idealiserat de våra lite för mycket. Men, frågan är vad som är bäst – att gå upp eller inte? Gå upp och riskera antingen en rejäl omstuvning i laget och kanske ändå bara bli bottenlag? Eller ligga kvar och satsa på ännu ett år av uppbyggnad, men med en kanske vettigare ledning? Fast, då är nog ändå det första alternativet det vi ska satsa på, för det ger oss ännu större möjligheter framåt.

AC: Ja det blir ju inte mer ”nu eller aldrig” än så här och jag vill tro att det fortfarande finns en liten chans att vi slutar topp sex. Å andra sidan är jag inte helt säker på att vi lyckas kämpa ner två av de andra tre lagen som kommer sluta på kvalplats... Om vi ska gå upp med det här laget, tja oavsett om vi spelar i League One eller the Championship nästa säsong kan vi nog räkna med en hel del förändringar i truppen. Vi har flertalet spelare som inte håller på den här nivån, och således inte i the Championship, och vi behöver dessutom banta truppen betydligt så flertalet, eller kanske till och med en majoritet, av spelarna med utgående kontrakt kommer inte spela med oss 21/22. Det kommer bli en mycket intressant sommar.
 
Andre Dozzell, jag blir inte klok på karln. Han kan slå en formidabel passning emellanåt, men utöver det tycker jag inte att det händer så mycket. Är jag orättvis i min syn på hans prestationer? Hur tycker du att han sköter sig och får Ipswich ut maximalt av hans fotbollskunnande?

AC: Tyvärr är nog inte rollen helt optimal och han har varit väldigt ojämn och blandar och ger. Lite frustrerande då man vet och/eller hoppas att det finns en riktigt fin lirare där. Frågan är om han eventuellt hämmas av sitt namn och man jämför honom kanske omedvetet med farsgubben, vilket inte är helt enkelt då förväntningarna automatiskt skruvas upp. Han har ju dessutom varit stjärna i många U-landslag och har väl inte riktigt levt upp till hypen. Hoppas han får fortsatt förtroende, även efter den här säsongen, och växer med uppgiften.

Pelle: Jag delar den ståndpunkten…och har varit lite inne på det i tidigare lördagspaneler. Dozzel bidrar med för lite offensivt och är samtidigt inte tillräckligt bra i defensiven ….och ska jag vara riktigt jävla gubbgnällig så anser jag att Dozzell är en tämligen överskattad spelare. Man måste kunna så mycket mer än att bara emellanåt slå bra passningar för att vara betydelsefull. Vi supportrar sätter ofta våra egna spelare på piedestal och kanske att vi har blivit lite förblindade i det här fallet (framförallt med tanke på att Andre är Jasons son). Dozzell kan fortfarande bli en duktig spelare på en lite högre nivå än League One, men för detta behöver han bli mer mångsidig, men samtidigt även ännu bättre på sina spetskompetensområden. Som det är nu symboliserar han bara det icke-energiska, det ineffektiva och det taffliga som vi har fått se under merparten av denna säsong.

Dan: Jag tycker trots allt att han sköter sig ganska bra. Men kanske har Lambert använt honom i en lite för djup roll. Jag hade hellre sett honom i en mer offensiv position, där han kunde vara med och skapa mer farligheter och styra det offensiva spelet på ett annat sätt. För defensivt är det helt enkelt inte samma klass på honom. Men kanske om han får spela ihop med Downes som defensiv polare, kanske han kan få mer utrymme att röra sig längre upp i banan. Han har ingalunda överpresterat i år, men jag tycker ändå att han har presterat bra mycket bättre än många andra. Så, om Cook lyckas få honom längre upp i banan och fokusera mer på det offensiva spelet, tror jag att vi kan få mycket glädje av honom; och som sagt, gärna bredvid en riktigt tjurig bollvinnare och tufft spelande medspelare, som Downes när han är som bäst.
 
Paul Cook verkar vara en härlig karaktär, men det har inte blivit någon omedelbar effekt av hans ankomst. Tror du att det kan komma att lossna nu när han haft en hel vecka på träningsanläggningen med grabbarna eller kommer det att behövas mer tid än så?

Dan: Jag hoppas verkligen att det lossnar nu, men är väl tveksam till om det gör det. Jag tror att vi måste ge honom ett bra tag till att få ordning på det här gänget. Men förhoppningsvis har han fått till tillräckligt mycket för att vi ska kunna se åtminstone lite skillnad redan i dag. Det viktigaste han kan göra är säkert att ingjuta mod och självförtroende bland spelarna och välja ut en elva som fungerar så bra som möjligt ihop. Då kan det möjligen räcka tillräckligt långt. Men, vi får se…

AC: Egentligen behövs nog mer tid för även om han haft tid på sig att förmedla sina idéer är det ju en annan sak att omsätta dessa i praktiken. Nu är ju tid en bristvara och matchandet intensivt så förhoppningsvis lyckas vi ändå. Många spelare spelar troligtvis för sin framtid i klubben vilket borde fungera som ytterligare tändvätska.

Pelle: Tveksam till det, då han i sin spelfilosofi är lite för lik Lambert. Och samtidigt är han inte heller speciellt villig att göra avsteg från denna spelfilosofi. Materialet som Cook har till förfogande är ju samma som vår förre tränare hade. Vi har fortfarande inte de ytterbackarna som man behöver för att spela 4-2-3-1, våra mittbackar är fortfarande inte tillräckligt bra med boll på fötterna, vi har inte heller tyngden och ”nasty:nessen” på mittfältet och våra yttrar är synnerligen ineffektiva. Jag tror att det blir svårt att få till någonting, förrän först efter att Cook fått en möjlighet att under sommaren plocka in de spelare han anser sig behöva.

Niklas Nygårds2021-03-27 11:45:00
Author

Fler artiklar om Ipswich