Lagbanner

Inför: Manchester United - Fulham

En eonlång säsong går slutligen i mål, och visst känns det väl härligt att få göra det på Old Trafford? Manchester United tar emot Fulham i en match av ”akademisk” karaktär, men nog finns det saker att se fram emot för det! Sammankalla det sista lilla PL-pirret för säsongen och häng med!

Manchester United
Champions league är säkrat, en titel är bärgad och medvinden i seglen är därmed ganska rejäl inför nästa säsong. United har uträttat det mesta man satte ut för att göra inför säsongen, och på många fronter mer än vad vi hade kunnat hoppas på. 

Spikrakt har vägen däremot inte alltid varit, och en del av det kan tillskrivas de många, ganska stora, skador som truppen fått på nyckelspelare. När säsongen nu ska avgöras saknas ju sedan länge Donny van de Beek, Lisandro Martinez och Marcel Sabitzer, och dessa fick i torsdags dessutom anslutning av Antony med en bråkande hälsena och Luke Shaw med en smärtande rygg. 

Min startelva
(4-2-3-1) De Gea – Dalot, Maguire, Lindelöf, Malacia – McTominay, Fred – Pellistri, Sancho, Garnacho – Elanga 

En ständig påminnelse om att detta är min elva. Jag tror inte alls Ten Hag kommer ställa upp såhär. Men för mig handlar en sista match på säsongen mycket mer om att ge speltid till de som möjligtvis aldrig kommer spela för klubben igen, än att ge den till sådana som garanterat kommer få chanser framöver ändå. 

I fallande ordning är det mer till och med mindre sannolikt att såväl Maguire, McTominay, Elanga och De Gea (ganska stort sannolikhetshopp mellan de två förstnämnda och de två sistnämnda) gör sina sista matcher i klubben. Då bör dessa spela. 

Vi ska dessutom kunna slå Fulham även med ett starkt roterat lag, med reservation för att mycket i säsongens är ganska kaotiskt.


Fulham
Om United inte har speciellt mycket att spela för är det ingenting mot Fulham. Man är ett av blott en handfull lag i ligan vara tabellposition inte kan förändras, och är förmodligen det laget i den sitsen som har den allra mest intetsägande positionen. 

Enda motivationskraften The Cottagers kanske har (förutom att det ju faktiskt är en Premier League-match) är lagens historia under säsongen. I hyllningarna av Garnacho efter den första matchen, och -hyllningarna från den första och kapskpjstatfer  efter den andra är Stt Fulham gör två väldigt bra matcher mot Utd och har fått med sig noll poäng och ett cuputtåg. Revansch bör sannerligen vilja utkrävas. 

Saknas för att göra detta gör lagkapten Tim Ream, ständiga frågetecknet Layvin Kurzawa samt framförallt såväl Dan James som Andreas Pereira, så ingen möjlighet för Old Trafford att få hälsa på dessa gamla bekantskaper alltså.

Trolig startelva:
(4-2-3-1) Leno - Tete, Adarabioyo, Diop, Robertson – Palhinha, Reed – Solomon, Cairney, Willian – Mitrovic
(Men hur i hela världen ska man veta?!)

Tre tankar inför matchen

1, Vilka gör sin sista match?
Slutet på säsongen är alltid ett naturligt farväl till många spelare. Att lagkapten Maguire gör sin sista match i den röda tröjan på Old Trafford är nog troligt, men det är flera spelare som riskerar att lämna klubben. Egna produkterna McTominay och Elanga har inte fått så mycket speltid som de vill, och har kanske inte tillräckligt starka förmågor för att vara med på Ten Hags långsiktiga återtåg med United. Fred och David de Gea har kontrakt som snart löper ut, och även om de kontrakten mest troligt kommer förnyas över någon säsong är inget säkert. På det är det dessutom en mängd spelare, kanske mest noterbart Phil Jones, som kommer lämna utan att ha möjlighet att vara på planen. För klubbens och spelarnas bästa är det bara hålla tummarna för att det blir en trevlig dag att ta farväl på, och att de får den uppskattning de förtjänar för åren de gett klubben.

2, Hur värdesätts den?
Ten Hag har i intervjuer varit väldigt tydlig med att det är fullt fokus på att ta tredjeplatsen. Och det är rimligt att göra det – prispengarna för Premier League fördelas utefter placering och det är en ganska rejäl bonus som väntar för United om man skulle hålla Newcastle bakom sig. Ten Hags mentalitet att United skall vinna varje match har sannerligen blivit tydlig under säsongen, många gånger på bekostnad av trupprotation. Men det är en sak att ha den mentaliteten själv, det är en annan att förmedla den till en spelartrupp som lär vara helt slutkörd, ganska nöjda med säsongen och som vet vad som väntar nästa vecka. United har som sagt allt i egna händer, och vi får se både hur Ten Hag formerar laget och hur det laget väljer att tackla säsongens näst sista uppgift. Det är mer ovisst än vanligt. 

3, Taktiska justeringar inför..?
Det finns inte många gemensamma nämnare mellan Fulhams sätt att spela och Manchester Citys, så det är inget direkt naturligt tillfälle att prova grejer inför nästa veckas FA cup-final. Men det kan vara värt att hålla utkik på om Ten Hag har identifierat några saker han vill prova på ändå, kanske framförallt i det egna spelet. Jag skulle till exempel inte bli helt förvånad om United väljer att inte äga så mycket boll för att istället fokusera på hur man agerar för att vinna boll och vad man gör när man vinner den högt upp i banan. Just detta återerövringsspel är något man varit väldigt lyckosam med under säsongen, så nu gäller det att finslipa detaljerna inför den kanske största utmaningen som komma skall. 

Vad? Manchester United - Fulham, sista omgången i Premier League. 
Var? Old Trafford, Viaplay och V Sport Premium
När? 17:30, 28:e maj. 
Hur? 1-0 (Garnacho) 

GGMU

Tim Norinder Jonsson2023-05-28 09:54:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham