Lagbanner
MUWomen’s Barmy Army: Mästare!

MUWomen’s Barmy Army: Mästare!

Vad gjorde du söndagen den 12 maj? Jag gissar att du önskar att du var på ett sommarvarmt Wembley och såg Manchester Uniteds damlag spela FA-cupfinal – det önskar vi nog alla. Historia är skriven, ett nytt steg mot toppen är taget. Efter en säsong som kantats av snedsteg i ligaspelet tog laget sig hela vägen till final i FA-cupen – väl där körde man över Tottenham och skrev in sig i klubbens redan tjocka historiebok.

Det finns dagar att minnas, och så finns det dagar att MINNAS. Söndagen den 12 maj 2024 är en sådan i versaler, en historisk dag i Manchester Uniteds historia. I sommarvärmen i London klev Manchester Uniteds damlag ut på Wembley inför 76 082 åskådare för att spela sin andra raka FA-cupfinal – nu skulle första titel med till Manchester.
För motståndet stod Tottenham, ett lag på frammarsch men ett lag United ändå måste ses som klara favoriter mot. Efter en svajig – och faktiskt ganska svag – ligasäsong fanns frågetecken om hur United skulle hantera favoritskapet och allt vad en final innebär. Men särskilt oroliga behövde vi aldrig bli, det fanns till och med tid mot slutet där allting kunde insupas, känslorna kunde landa och explodera och hela eftermiddagen blev ren och skär njutning.
Manchester United vann FA-cupfinalen 2024 på Wembley med 4-0 mot Tottenham och spelade hem damlagets första titel. Magiskt.

För mer eller mindre exakt sex år sedan fick Manchester United sin ansökan om att starta upp ett damlag i Championship beviljad, därefter har allting gått fort. Första säsongen, 2018/2019, gav seger i näst högsta serien och uppflyttning till Women’s Super League. År för år har steg mot att bli en maktfaktor tagits, tre raka fjärdeplatser följdes förra säsongen av en andraplats och final i FA-cupen. Den gången drog Chelsea det längsta strået på båda håll, men denna säsong lyckades United för första gången någonsin besegra Chelsea och på nytt ta sig till final i denna så ärofyllda och historiska cup.
Namnet Manchester United kommer med förväntningar och press, segrar och titlar ligger någonstans i klubbens DNA. Som supporter blir man lätt girig och kan tycka att sex år är lång tid att vänta. Men om vi tänker att det för sex år sedan inte fanns något damlag i klubben har det gått fort. Första titeln är bärgad, FA-cuppokalen kommer få sin rättmätiga plats bland klubbens tidigare framgångar – segern visar att Manchester United är så mycket mer än herrlaget. Manchester Uniteds damlag är vinnare, de skriver historia och kommer ha sin självklara plats bland klubbens stoltaste ögonblick.



Vägen fram till finalen startade hemma mot Newcastle, fortsatte borta mot Southampton och Brighton innan platsen på Wembley säkrades genom hemmasegern mot Chelsea. Även om ligasäsongen inte blivit vad vi hoppats och United halkat en bra bit från en titelstrid var matchen och segern mot Chelsea ny mark som bröts. För första gången besegrades de senaste säsongernas giganter i engelsk fotboll, och för första gången skulle United kliva in till en titelmatch som favoriter.
Tränare Marc Skinner betonade vikten av att inte underskatta Tottenham och att segermolnen mot Chelsea skulle hållas på alldeles lagom höjd. Spelarna som tog United till final fick fortsatt förtroende – bara Jayde Riviere kom i in startelvan efter en tids skadefrånvaro. Annars var det en startelva som andades tyngd och löpstyrka. Segern skulle nödvändigtvis inte komma tack vare teknisk briljans, den skulle komma genom hårt jobb och mentalitet.
Ett recept och en taktik som visade sig lyckosam, och sånär gav utdelning direkt. United kontrollerade matchbilden men hittade inte de klara målchanserna i öppet spel under första halvlek. Istället var det tyngden på fasta situationer – Katie Zelems högerfot och Rachel Williams och Millie Turners huvudspel i straffområdet – som flera gånger var på väg att ge United taktpinnen även på resultattavlan.
En final är alltid en final och ofta är det något utöver det vanliga som krävs, tur då att United har en spelare som Ella Toone som är utrustad med en x-faktor. Just innan pausvilan hittade United fram centralt i plan och Toone fick driva boll över stora ytor från mittplan. En liten vrickning i sidled utanför straffområdet och ett skott så bra som ett skott kan bli, United i förarsätet på alla önskade sätt.

Tio minuter in i andra halvlek gav så äntligen en fast situation utdelning. Katie Zelem lyfte in en perfekt frispark mot bortre delen av straffområdet och Rachel Williams – spelar ingen roll hur många motståndare som finns mellan henne och bollen, hennes panna har någon form av dragningskraft – dubblerade elegant ledningen. Av bara farten snappade Lucía García upp en svag målvaktspassning och satte trean i öppen kasse.
Därifrån var matchen mer eller mindre avgjord. Tottenham lyckades visserligen få en boll i United-ribban men Lucía García punkterade med all tydlighet finalen när hon skickade in 4-0 med kvarten kvar. Istället för en gastkramande avslutning kunde Marc Skinner göra alla sina fem byten i lugn och ro och låta så många som möjligt beträda planen i denna historia match.
Slutsignalen ljöd, Tottenham-halvan på läktarna hade tunnats ut och den röda halvan jublade, viftade med flaggor och kunde känna delaktighet i det alla jobbat för under dessa sex år.
Jag är så glad. Det var en tuff match, vi krigade hela vägen och förtjänade vinsten. Det har varit en jobbig säsong men vi förtjänade detta, sa en lycklig Lucía García efter segerjublet.



För första gången på tolv år bröts det monopol Arsenal, Chelsea och Manchester City haft i FA-cupen. Att United klarade av att gå ut och faktiskt köra över sina motståndare är oerhört imponerande. Den senaste tiden har allt fokus legat på denna match, på denna chans till titel, att då både mentalt och praktiskt klara av att prestera på det sätt man gör är starkt. Manchester United har tagit sig till en ny nivå, man är vinnare. Den första titeln är den svårast brukar det ju heta, framtiden ser alltså ljus ut.
Alla som varit delaktiga i denna FA-cuptriumf går till historien. Alla förtjänar ett omnämnande. Lucía García – som är de stora matchernas spelare – gjorde mål både i semin och finalen, likaså Rachel Williams som blivit Uniteds speciella målskytt. Men det finns fyra spelare som förtjänar att lyftas lite extra här; Millie Turner, Katie Zelem, Ella Toone och Leah Galton.
De tre förstnämnda är fostrade i Uniteds ungdomsakademi, och alla fyra har varit med från första sekund på denna nu sex år långa resa. De var viktiga spelare i Championship och nu klev alla ut på Wembley som startspelare – Katie Zelem som kapten. Ella Toone bubblade av känslor efteråt: Underbart, vilken dag! Förra säsongen var ett smakprov på hur det är att spela final på Wembley för din klubb, det gjorde oss mer hungriga att faktiskt vinna nu.
I Manchester Uniteds herrlag finns en stolt historia – som vi kanske pratar för lite om egentligen – av att alltid ha någon spelare som kommit fram genom de egna leden i matchtruppen. Lika stolta kan vi vara över att detta arv även återfinns i damlaget, och extra glad blir man av att se spelare som gjorde valet att lämna större – där och då – lag för att vara en del av United-resan. Att se dem, tillsammans med alla lagkamrater och ledare, kliva upp för trapporna på Wembley, få guldmedaljer om halsen och se Katie Zelem lyfta pokalen mot himlen värmer i hjärtat.
Allting som inte fungerat under säsongen, alla förluster och den missade titelstriden bleknar – de utvärderar vi och tar tag i en annan gång. Söndagen den 12 maj 2024 och säsongen 2023/2024 kommer jag minnas med glädje.
Manchester United är mästare!

Till sist…

… i förberedelserna inför FA-cupfinalen kom Tottenham på besök till Leigh Sports Village i ligaspelet, 2-2 slutade matchen efter en sen Maya Le Tissier-kvittering. I matchen efter tränade Ella Toone på distansskott när hon sköt in matchens enda mål mot Leicester, men mot Liverpool gick United tomhänta och förlorade med 1-0. En förlust som ser ut att placera United på femteplats i WSL – lägsta placeringen sedan laget bildades – men det kan vi kanske leva med när det sedan blev 4-0 och FA-cuptitel.

… alltså, tak som läcker är ju inte bra och behöver ses över. Men måste man göra det när herrlaget spelar en – mer eller mindre – betydelselös match och damerna samtidigt spelar FA-cupfinal? Avram Glazer var visserligen på plats på Wembley, men så klart skulle Sir Jim Ratcliffe också varit där. Talk-the-talk om satsning på damlaget, då får man faktiskt walk-the-walk också.

… Leah Galton tvingades kliva av finalen tidigt i andra halvlek och fick fira segern på kryckor, vi håller tummarna för att det inte är allt för allvarligt. Några som fått kasta sina kryckor för ett tag sedan och kunde springa in på plan och fira var Gabby George och Emma Watson. En sommar och sedan har vi två hungriga spelare som blir som nyförvärv för andra sommaren i rad.

… det stör mig fortfarande att David de Gea inte fick ett bättre avsked från United efter alla år och allt han gjort för klubben. Men min respekt för honom bara stiger när han på sociala medier delar med sig av att han sitter bänkad framför FA-cupfinalen och när han gratulerar laget till vinsten. Jag kan inte komma på någon herrspelare som – åtminstone utåt – visat samma stöd för klubbens damlag. Det kan tyckas futtigt att dela något i sociala medier, men han gör det, har återkommande gjort det – det betyder faktiskt något.

… inte bara seniorlaget har vunnit en titel, även ungdomslagen går som tåget. U21 har vunnit både National-titeln och Northern-titeln. U16 tog hem PGA Cup – det ser onekligen bra ut för framtiden. Grattis till alla involverade!

… endast en match av säsongen 23/24 återstår, och inte vilken som helst. Lördagen 18 maj går WSL i mål och United tar emot Chelsea på Old Trafford. United har chansen att hindra Chelsea från en ny ligatitel, vilket då skulle ge titeln till Manchester City. Aja, man kan inte få allt här i världen – nu avslutar vi på topp och vinner på Old Trafford, kanske att taket behöver en titt även då.  

Månadens spelare: Ella Toone



Månadens mål: Ella Toones 1-0 mot Tottenham i FA-cupfinalen. Ett mål som väljer sig själv, dels är det ju hur snyggt som helst – Toone driver bollen från mittplan och skruvar sedan upp den från distans i krysset. Men framförallt är det ledningsmålet i FA-cupfinalen som bäddar för Uniteds damlags första titel, och det görs av en som varit med på hela resan.

Manchester Uniteds damlag har bjudit på en del stora stunder genom åren, men förmodligen är detta den största av de alla. Vad säger ni om FA-cuptiteln, dela med er i kommentarsfältet!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2024-05-14 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham