I hatten tack vare mannen med hatten

Tack vare två straffmål av Colby Bishop stod Portsmouths nummer på en boll i hatten inför tredje rundan. Milton Keynes besegrades med 3-2 och i nästa runda väntar Tottenham.

Portsmouth 3 - 2 Milton Keynes

Pompey (3-4-1-2): Griffiths; Morrison, Raggett, Robertson (k); Swanson (Koroma 81), Mingi (Tunnicliffe 81), Pack, Hume (Ogilvie 59); Hackett; Bishop, Curtis
Mål: Hackett 22, Bishop 35 (straff), 48 (straff)
Övriga avbytare: Oluwayemi, Quarm, Dockerill, Payce, Mottoh, Pigott

MK Dons (4-2-3-1): Cumming; Watson (Lawrence 82), Tucker, O’Hora (k), Harvie; McEachran (Grant 46), Johnson (Robson 71); Burns (Barry 69), Devoy, Holland; Eisa (Grigg 82)
Mål: Burns 19, Eisa 61
Gula kort: McEachran, Lawrence
Övriga avbytare: Ravizzoli, Jules, Oyegoke, Dennis

Domare: Sunny Gill

Publik: 8056 (203 gästande)

Äntligen FA-cuphelg igen! När så många andra var upptagna med att se på VM-fotboll försökte jag smyga in lite klassisk fotboll istället. Visst är FA-cupen världens äldsta nu aktiva fotbollsturnering? Fredagen bjöd på inga matcher alls, medan det på lördagen och söndagen bjöds på desto mer. King’s Lynn mot Stevenage verkade intressant ett tag innan bortalaget snabbt gick upp i en tremålsledning. Efter detta försökte jag simultant skala fyra kilo potatis medan jag lyssnade på Pompeys match och höll viss koll på Forest Green mot Alvechurch.

Pompey dominerade stort mot Milton Keynes och borde varit utom synhåll när en genomskärare från Dawson Devoy frispelade Darragh Burns till 0-1. Den ledningen höll sig i tre minuter tills Jay Mingi gav Reeco Hackett fritt fram för ett tidigt skruvat avslut innanför vänstra stolpen. Fler hemmamål låg i luften innan Mingi fixade straff som Colby Bishop förvaltade till 2-1. Det borde blivit åtminstone ett mål till för hemmalaget innan paus.

Tre minuter in på andra halvlek fixade Bishop en av de billigaste straffarna för säsongen. Var det kontakt överhuvudtaget, trodde han det var kontakt eller filmade han? Oklart, men straffen satte han stenhårt högt i mitten av målet i varje fall. Mannen med den magiska hatten är alltjämt hundraprocentig från straffpunkten med fem fullträffar. Ungefär samtidigt skruvade Jed Abbey in en snygg frispark till 1-1 för Alvechurch.

Segern såg redan klar ut för Portsmouth. Frågan var hur mycket man skulle dra ifrån med när Mo Eisa tilläts peta in 3-2 från nära håll och istället för ett bekvämt avancemang blev det en nervös lyssning. Ett så långt effektivt bortalag tog över allt samtidigt som hemmalaget inte riktigt verkade orka fullfölja matchen. Flera bra lägen skapades, men det var bara vid ett tillfälle som Josh Griffiths behövde rädda. Kort och gott var det inte någon imponerande sista halvtimme av Portsmouth och mycket hade att göra med att Mingi tröttnade och att Denver Hume byttes ut. 3-5-2 funkade bra stundtals, men med långsamma mittbackar ställs höga krav på de dynamiska kantspelarna och Mingi. Särskilt när Owen Dale och Dane Scarlett inte är med, denna gång på order av sina klubbar.

Därefter följde Dag & Red mot Gillingham som jag faktiskt fick delar av släkten att titta på. Jag menade att det var bra för kontrasten inför Argentina - Mexico. Jag påtalade att även de här spelarna har fotboll som yrke även om det är svårt att tro ibland. Man undrar vart man själv hamnar på spektrumet Gillingham - Argentina i sin egen yrkesutövning. En annan kontrast var förstås rullandet efter varje tackling i VM-matchen, förutom vid motlägg då spelarna inser att de inte kan få frispark. Man ser vad de tål på riktigt där.

Inte jättemånga överraskningar under lördagen. Stockport fixade omspel mot Charlton inför drygt 3000 på The Valley. Paul Cooks Chesterfield bortaslog Wimbledon och Grimsby gjorde detsamma med Cambridge. Söndagen bjöd på en bortaseger för Boreham Wood med Pompey-killen Nathan Ashmore mellan stolparna. De klassiskt enorma mittbackarna Will Evans och David Stephens gjorde målen som skickade Joey Barton ut ur en turnering igen. Ebbsfleet stod emot bra mot Fleetwood innan man förlorade med matchens enda mål och Newport tvingade Derby att jobba hårt för att vända underläge till seger.

Det blir Tottenham i nästa runda för Pompey. Behöver nog gå in med starkaste laget där.