Lagbanner
Många frågetecken inför premiären
Yengi måste steppa upp i Bishops frånvaro.

Många frågetecken inför premiären

Knackiga resultat, ett lag som inte ser samspelt ut och hål i truppen som behöver fyllas. Ändå är det helt tyst kring övergångar. Saker behöver hända de kommande dagarna.

Inte alls redo. Försäsongen började så lovande, med ett par starka nyförvärv och spelare som kom tillbaka efter semestern i överraskande bra form. Senaste veckorna har det sett allt sämre ut. Tom McIntyre och nye Jacob Farrell har gått sönder och Colby Bishop måste operera hjärtat. Plötsligt finns bara två mittbackar tillgängliga varav en spelade väldigt sporadiskt förra säsongen. På innermittfältet, som alltjämt behöver stärkas, saknades Marlon Pack i sista träningsmatchen i väntan på barn nummer tre. Alex Robertson tros skriva på för Cardiff i nästa vecka och Tino Anjorin är det tyst om. Kusini Yengi, som har en väldigt hög högstanivå, har inte hittat formen än. På alltihop får vi läsa Charlton-fans sågningar av Will Norris, som kom med i årets lag den gångna säsongen. När den normalt väldigt stabile målvakten ger bort två mål och inte lyckas med passningsspelet kan man förlora även mot Charlton. Ljusglimten från de tidigare träningsmatcherna Josh Murphy klev av efter en smäll på foten före paus. Tjo.

“We weren't at it”. John Mousinho har tvingat säga samma sak efter tre svaga insatser på raken. Två gånger 0-2 i två 60-minutersmatcher mot Wycombe följdes upp av en bra och en dålig halvlek mot Milton Keynes. Charlton var bättre i genrepet som slutade 2-0. Är det brist på konkurrens som gör att spelarna inte taggar till? Vi vet ju att Norris, Conor Shaughnessy, Jordan Williams, Connor Ogilvie, Pack, Paddy Lane, Murphy, Sammy Silvera och Yengi startar i premiären, men borde inte övriga spelare ge sig själva chansen? Positivt ändå att Owen Moxon och Tom Lowery spelat bra, men det är knappast så att Leeds darrar. De ser snarare möjligheter att utnyttja bristen på samspel i det som ska vara Portsmouths ryggrad.

Leeds ja, de slog Valencia i sitt genrep. Det är rimligt att deras fans tänker i termer av hur mycket de vinner med på lördag istället för att oroa sig över att det kanske inte blir tre poäng.

Vän av ordning påpekar att det inte är borta mot Leeds som poängen ska tas och att saker kommer bli bättre med Pack, McIntyre, Bishop och Regan Poole åter, men låt oss ändå notera att laget inte är bättre än det som avslutade förra säsongen. Bättre än det som inledde den kan jag sträcka mig till, för Moxon, McIntyre och Callum Lång som värvades i januari hade tagit plats i premiärelvan, och sommarvärvningarna Williams, Silvera och Murphy likaså. Vi väntar dock alltjämt på spelare av klassen Robertson/Anjorin och gärna någon som är etablerad på den här nivån.

Det är otroligt tyst på värvningsfronten. Normalt sett får vi något namn några dagar innan övergången är klar vilket tyder på att inget är på gång nu. Mousinho har inte gett upp Robertson men nu ska han tydligen läkarundersökas i Cardiff imorgon eller på tisdag. Det ser ut som att den båten har seglat och jag undrar om det utforskas något längre ner på önskelistan. Man väntar på att saker ska börja röra på sig, men det är ont om tid nu. Smart strategi om man vill hitta fynd, mindre smart om man vill vara redo för vad som troligen blir säsongens svåraste match.

Jag är inte orolig för Norris. Jag tror att en förklaring till hans tafatthet ligger i att det inte finns ett samspelt mittbackspar framför. Williams har inte kommit igång ännu och fick dessutom spela mittback mot Charlton. Inte idealiskt, och det säger en hel del om hur mycket Mousinho tror att Ryley Towler klarar den här nivån just nu. Det är en knepig situation. McIntyre missar några veckor och Poole kanske är i matchform om någon månad. Båda två är utmärkta mittbackar, men det behövs en etablerad mittback nu. Mest naturligt är nog att Ogilvie flyttar in bredvid Shaughnessy. Eftersom den sistnämnda spelat oftast som vänstermittback har de byggt upp ett bra partnerskap på planen.

Pack är fullständigt nödvändig på innermittfältet. Kanske funkar det med någon av Lowery och Moxon ett tag, men ingen av dem är på den nivån som Robertson och Anjorin är på. Inte än. En skadefri Lowery kan säkert nå dit och Moxon har kvaliteter som är intressanta på den här nivån. Kreativ, stark och bra i duellspelet offensivt och defensivt, samt ett bra ryck med boll. Vi ska dock komma ihåg att förra säsongen var hans första i division tre.

Yengi måste steppa upp i Bishops frånvaro. Elias Sørensen är ett intressant nyförvärv, men saknar erfarenhet av spel på den här nivån. Yengi får leda linjen och behöver snabbt lära sig att utnyttja mindre tid och mindre ytor. Han försvinner oroväckande ofta ur matcherna alltjämt. När kan är som bäst får motståndarförsvaret det svettigt.

För den som inte sett Portsmouth under Mousinho kan vi säga att laget gillar att spela sig igenom lagdelarna och förlitar sig på bra passningsfötter hos målvakt och mittbackar, men man är inte rädda för att söka längre passningar. Eftersom laget hade i snitt nästan 60 procent bollinnehav förra säsongen såg vi inte mycket kontringsspel, men när man kontrade gick det fort. Det blir mer av den varan den här säsongen. Här spelar Moxon en viktig roll med sina ryck och Pack med sina svepande passningar. Murphy, Lane, Lang och Yengi kommer väl till sin rätt mot oordnade försvar.

Minus: Laget är inte samspelt och truppen är inte färdigt. Plus: Spelarna kommer att prestera mycket närmare sitt max på ett fullsatt Elland Road och det bör inte vara några problem med tändningen på övriga arenor. Det är något annat än Cheltenham i den här divisionen.

Det är svårt att sia om startelvan i detta skede. Det blir förhoppningsvis inte Williams bredvid Shaughnessy, utan kanske Ogilvie istället med Swanson som vänsterback. Om det inte kommer in någon matchtränad mittback räknar jag med följande 4-3-3-uppställning från vänster: Norris - Swanson, Ogilvie, Shaughnessy, Williams - Pack, Moxon, Lowery - Murphy, Yengi, Lane.

David Gunnarsson Lorentzen2024-08-04 21:09:24
Author

Fler artiklar om Portsmouth