Lagbanner

Sommarfönstret 2021: högerbacksskiften under fönstrets sista dag

Artikeln sammanställer rykten och klara övergångar till och från Portsmouth.

Sammanställning

Transferfönstrets sista dag blev händelsefattigt och dramatiskt. Kvart i tolv svensk tid stod Portsmouth med en högerback sedan Callum Johnson lånats ut i fredags i hopp om att frigöra medel för att värva en offensiv pjäs och igår kväll lånades även Haji Mnoga ut efter att ha skrivit på för tre nya år med Portsmouth. Kieron Freeman var just då ende högerback medan lånet av hans tänkta konkurrent Mahlon Romeo drog ut på tiden. Med minuter kvar av fönstret blev det dock klart och i slutändan kändes det lite som att en förväntad hemmaseger slutade med ett kryss efter underläge och sen kvittering. Varför? Jo, de fem första matcherna har visat på ett behov av en anfallare som kan göra saker på egen hand. Ellis Harrison kan det, men är ganska ofarlig framför mål. John Marquis är bra i presspelet och kan göra mål, men är lätt att plocka bort om han inte får bra understöd. Gassan Ahadme och George Hirst har väldigt lite erfarenhet av seniorspel, men har båda visat glimtar av att kunna göra saker med bollen. Förhoppningen som Danny Cowley hade var att någon skulle värva Harrison och frigöra medel. Harrison är efter Marquis en av klubbens bäst betalda spelare och det visade sig att de erbjudanden som han fick, bland annat från Plymouth, inte var tillräckligt attraktiva. Därmed står Cowleys med en trupp full av kapabla spelare, men en uppsättning anfallare som inte riktigt passar in. Bra jobbat ändå, att lyckas skifta ut 19 spelare och få in 14 nya, och med det höja kvaliteten avsevärt. Så här är läget i truppen:

Målvakter

Gavin Bazunu är Irlands etta och för närvarande klar etta i Portsmouth. Hans passningsspel är utmärkt och han agerar ofta som en libero. Alex Bass har å sin sida en riktig slägga till högerfot. Båda två är säkra alternativ för ett topplag i League 1 och klart bättre med fötterna än fjolårsettan Craig MacGillivray. Minus: det saknas en tredjemålvakt.

Försvarare

Mahlon Romeo skapar alternativet att spela med en trebackslinje då han är bekväm både som högermittback och vingback. Kieron Freeman lär dock bli den som spelar vingback i ett sådant system. Det är svårt att se en bättre högerback i divisionen än Freeman. På vänsterkanten är Lee Brown ohotad trots värvningen av Connor Ogilvie. Brown är starkare offensivt och faktiskt näst bäste målskytt sedan Cowleys tog över med sina tre baljor. Det är dock oklart om Lee from Football kan spela vingback.

Mittbacksparet Clark Robertson och Sean Raggett har inlett mycket starkt och den förstnämnde bidrar mycket i anfallsspelet med progressiva passningar. Paul Downing är en acceptabel backup nu när han får spela på det sättet han behärskar. Ogilvie är annars ett bra alternativ och kan vikariera för Robertson som har haft problem med skador.

Mittfält

Trion Shaun Williams, Ryan Tunnicliffe och Joe Morrell håller mycket hög klass för League 1. Vi såg hur de dominerade klart mot Wigan i en halvlek och absolut ingen Pompey-supporter saknade Tom Naylor. Problemet är att det blir för baktungt och väldigt beroende av Tunnicliffes djupledslöpningar. Kanske blir det bättre när Morrell hittar fysisk form igen efter EM-spel och en släng av Covid. Vi får se hur det ser ut när han återvänder efter den här landslagssamlingen. Annars är Miguel Azeez ett mycket intressant lån. En offensivt duktig innermittfältare som kan dribbla och skjuta.

Hittills har Cowleys använt sig av en triangel med spetsen nedåt (Williams bakom Tunnicliffe och Reeco Hackett-Fairchild eller Gassan Ahadme) och en med spetsen uppåt (Williams och Tunnicliffe bakom Ahadme samt Williams och Morrell bakom Tunnicliffe). Eftersom det saknas en riktigt bra tia lutar det mer åt 4-1-4-1 där den offensiva fyran måste springa mer och fortare än i andra halvlek mot Wigan.

Anfall

Vi räknar in Ronan Curtis och Marcus Harness här då det ser mer ut som 4-3-3 än 4-2-3-1. Båda spelarna har ryktats locka till sig Championship-klubbars intresse utan att några konkreta bud har kommit. Frågan är om det är just därför som Curtis inte levererat ännu. Normalt sett är detta två bra spelare som kanske presterar lite för sällan. Michael Jacobs är annars en bra ersättare på vänsterkanten medan Hackett-Fairchild är lite för vänsterfotad för att kunna vara ett pålitligt alternativ just nu. Jayden Reid hade varit en stark utmanare på högerkanten om inte hans korsband hade gått av sju minuters spel efter att han skrev på för klubben.

Central har vi problematiken som lyfts fram ovan. Ahadme och Hirst kan göra saker på egen hand medan Harrison och Marquis är de som egentligen har mest närvaro i spelet. I matcher där de fyra offensiva mittfältarna har för långt avstånd till Marquis försvinner dock mycket av det offensiva hotet. Marquis gör hyfsat med mål med tanke på den mängd chanser han får så han är ändå bra att ha på planen.

Sammanfattande kommentar

Försvaret är starkt och mittfältet kommer att kontrollera många matcher. Positivt är att både startelva och bänk ser starka ut och att det finns alternativ att jobba med. Dock finns frågetecken för målproduktionen och det är inte osannolikt att Portsmouth kommer att vara mycket Doncaster denna säsong. Det som talar för en bra säsong är att det finns alternativ och att Cowleys gör byten och roterar så att så få spelare som möjligt är ringrostiga. Det är ändå tydligt att Marquis är lite för given i relation till vad han presterar och frågan är om Cowleys kommer att peta honom för att ge Hirst chansen från start?

Klara in

Liam Vincent (B/DM/M, V - Bromley)
Clark Robertson (B, C/V - fri transfer)
Shaun Williams (B/DM, C - fri transfer)
Ryan Tunnicliffe (M, C - fri transfer)
Gavin Bazunu (MV - Manchester City - lån)
Kieron Freeman (B, H/V - fri transfer)
Gassan Ahadme (OM/A, C - Norwich - lån)
Jayden Reid (OM/A, H/C/V - fri transfer)
Connor Ogilvie (B, C/V - fri transfer)
George Hirst (A, C - Leicester - lån)
Joe Morrell (M, C - Luton)
Louis Thompson (M, C - fri transfer)
Miguel Azeez (DM/M/OM, C - Arsenal - lån)
Mahlon Romeo (B, H - Millwall - lån)

Klara ut

Charlie Daniels (B, V - ej nytt kontrakt)
Rasmus Nicolaisen (B, C - Midtjylland - utgånget lån)
Harvey Rew (B, C/V- ej nytt kontrakt)
Joe Hancott (B, V - ej nytt kontrakt)
Bryn Morris (M, C - ej nytt kontrakt)
Andy Cannon (B/M/OM, H/C/V - ej nytt kontrakt)
Eoin Teggart (OM/A, C - ej nytt kontrakt)
Jordy Hiwula (A, C - ej nytt kontrakt)
Duncan Turnbull (MV - ej nytt kontrakt)
Harvey White (DM, C/V - Tottenham - utgånget lån)
George Byers (OM, C - Swansea - utgånget lån)
Tom Naylor (B/DM, H/C)
Jack Whatmough (B, C)
Ben Close (DM, C)
Ryan Williams (OM, H/V)
Craig MacGillivray (MV)
James Bolton (B, H - Plymouth)
Callum Johnson (B/DM, H/C - Fleetwood - lån)
Haji Mnoga (B, H/C - Bromley - lån)

Truppen

Alex Bass (MV - 2023)
Gavin Bazunu (MV - lån)
Mahlon Romeo (B, H - lån)
Callum Johnson (B/DM, H/C - 2022 + 1 - utlånad)
Haji Mnoga (B, H/C - 2024 - utlånad)
Kieron Freeman (B/DM, H/C/V - 2023 + 1)
Paul Downing (B, C - 2022)
Sean Raggett (B, C - 2022)
Clark Robertson (B, C/V - 2023)
Connor Ogilvie (B, C/V - 2023 + 1)
Lee Brown (B, V - 2022)
Liam Vincent (B/DM/M, V - 2024)
Shaun Williams (B/DM, C - 2022)
Miguel Azeez (DM/M/OM, C - lån)
Ryan Tunnicliffe (M, C - 2023 + 1)
Joe Morrell (M, C - 2024 + 1)
Louis Thompson (M, C - 2022 + 1)
Marcus Harness (OM, H/C/V - 2022 + 1)
Michael Jacobs (OM, H/C/V - 2022 + 1)
Reeco Hackett-Fairchild (OM/A, H/C/V - 2022)
Ronan Curtis (OM/A, C/V - 2023)
Gassan Ahadme (OM/A, C - lån)
Jayden Reid (OM/A, H/C/V - 2022 + 1)
Ellis Harrison (A, C - 2022)
John Marquis (A, C - 2022 + 1)
George Hirst (A, C - lån)

Uppdaterad: 1/9.

David Gunnarsson Lorentzen2021-09-01 09:39:00
Author

Fler artiklar om Portsmouth