Lagbanner
Krönika: Ett år på Svenska Fans eller charmen med att vara supporter till mindre bemedlade klubbar, samt vad fotbollsexperterna egentligen gör när de är i TV-rutan.
Port Vales hemmaarena Vale Park.

Krönika: Ett år på Svenska Fans eller charmen med att vara supporter till mindre bemedlade klubbar, samt vad fotbollsexperterna egentligen gör när de är i TV-rutan.

Det är drygt ett år sen som Port Vale uppstod från de insomnade redaktionerna här på Svenska Fans. Vi har i ett hundratal artiklar rapporterat om vad som har hänt i klubben, stort som smått. Det har varit alltifrån ett lag som hade var på gå upp i League One tills managern försvann, en manager som blev sparkad efter bara drygt tre månader i klubben när han hade gjort sig ovän med alla och starka supporterprotester som nu har blåst över.

Jag är inte ensam om att se charmen med att följa lag i de lägre divisionerna. Det är hela nio lag som har en redaktion i League Two här på Svenska Fans och det är faktiskt fler än i League One. Tycker också att det verkar som om de olika redaktionerna har sporrat varandra till en tätare bevakning under det senaste året också.

I League Two drömmer vi inte om Europaspel utan möjligtvis Wembley i en playoff final eller en final i Football League Trophy. Här är det inte frågan om vilka utländska värvningar som våra klubbar kan göra utan det det handlar mest om vilka spelare som står utan kontrakt och som kan gå gratis som Bosman-fall. Vi drömmer kanske om att någon rik person får upp ögonen för vår klubb och satsar pengar i hopp om spel i The Championship eller Premier League (vilket Blackpool och Swansea lyckats med). En mer realistisk dröm är att vi gör bra ifrån oss i FA cupen och överlever de två första omgångarna för att så småningom få möta ett Premier League lag i den tredje ronden.

Vi supportrar i Sverige får försöka hålla tillgodo med från England införskaffade DVD:s för att kunna se lagets matcher. Vi vet ju också slutresultat när vi ser matcherna och det är väl inte helt idealiskt, men vi älskar trots det våra klubbar. Annars kan vi dock sitta fastklistrade vid radion, men det är ju inte riktigt samma sak.

Port Vales supportar har alltid hoppas på att Robbie Williams skulle satsa en del av sin förmögenhet i klubben vilket han gjort men inte så mycket pengar som supportrar hade hoppats på. Redan i slutet av 90-talet svarade Robbie på frågan om han skulle köpa Port Vale ”-I’m mad, but I am not that mad !”.

Det är istället det amerikanska företaget Blue Sky International som Port Vales supportar får ställa sina förhoppningar till. De har sagt att de kommer att satsa 8 miljoner pund över en längre tidsperiod i klubben. Bara en bråkdel av dessa pengar köper man aktier för. De två första projekten som man satt igång med är att göra klart Lorne Street End som stått halvfärdig i många, många år vilket också konferenslokalerna Robbie Williams Suite har gjort. Men de ska nu byggas klart.

Vi är nu ett gäng Port Vale – supportrar som kommer att resa över till Stoke för att se matchen Port Vale-Swindon den 5 november. Vi väntar alla faktiskt på att få se Port Vale vinna en match live så det blir något att se framemot. En guidad tur av arenan har klubben ställt i utsikte för oss också. Jag kommer själv att resa redan på torsdagen för att under en extra dag kolla in Stoke i allmänhet och Burslem i synnerhet. Redaktionen kommer att återkomma med en rapport från resan.

Och så lovade vi att avslöja vad fotbollsexperterna egentligen gör när de är i TV-rutan. Ifjol vinter så hade jag hade addat en känd fotbollsexpert på Facebook. En kväll satt jag och såg honom kommentera en fotbollsmatch i halvtidspausen medan jag satt och surfade på internet/facebook. Och helt plötsligt hade han bekräftat min vänskapsförfrågan samtidigt som han diskuterade fotbollsmatchen i halvtidspausen med sin PC framför dig. Facebook var tydligen mer intressant än att diskutera själva matchen. Jag vill dock inte avslöja hans namn, men han är annars en av mina favoriter i TV-rutan.

Tomas Silfver2011-11-01 16:45:00
Author

Fler artiklar om Port Vale