Lagbanner
Hjälte eller vildhjärna ?
Port Vales nye manager Bruno Ribeiro.

Hjälte eller vildhjärna ?

Ja, den rubriken kan man sätta på Port Vales ägare Norman Smurthwaite på sättet kan ha styrt klubben under de senaste månaderna. Han gick under redan under våren ut med att han skulle minska spelarbudgeten från 2,4 till 1,7 miljoner pund samtidigt som klubben hade chansen att nå en play off plats. Detta gjorde att många blev oroliga för klubbens framtid och att många spelare skulle söka sig en annan klubb.

Managern Robert Pope skrev på för ligakonkurrenten Northampton strax efter säsongens slut och sedan försvann en mängd kontraktslösa spelare under veckorna som kom. Klubbens ägare sa senare i en intervju att han ville att Page skulle säga upp sig då han inte var nöjd med hans insatser under säsongen som gått.

Och sen startar Smurfs revolution då han anställer den i England helt okände Bruno Ribeiro som manager. Ribeiro spelade mellan 1997 och 2001 för Leeds United och Sheffield United och lyckades hålla kvar Vittoria Setubal i den högsta divisionen i Portugal i år som tränare för att sedan inte förnya kontraktet med klubben.

Och sedan börjar nästa steg när Norman Smurthwaite börjare skriva kontrakt med ett stort antal utländska med varierade bakgrund och meriter.

Rigino Cecilia, 21 år från Curacao, Västindien, men kommer närmast från Holland    
Anthony de Freitas   22 år från Frankrike
Kiko  22 år från Portugal
Kjell Knops 28 år från Holland
Calvin Mc-Intosh 26 från Holland
Quentin Peireira 24 år från Frankrike
Carlos Pereira 30 år från Portugal
Paulo Tavares 30 år från Portugal
Christopher Mbamba  24 år från Sverige, men kommer närmast från Norge.

Vem är det frågar vän av ordning ? Han är född i Zimbwawe och kom som 17-åring till IFK Göteborgs ungdomsverksamhet, men lyckades aldrig slå sig in i a-laget. Efter en kortare låneperiod i Qviding flyttade han till Norge där han spelade för Ham-Kam.

Dessa 9 utländska spelare ska kompletteras med ytterligare någon engelsk spelare verkar det som. Är spelarna fågel eller fisk ? Är det genidrag att ta hit dessa utländska spelare som inte har någon vana av engelsk fotboll eller spela fotboll på vintern ? Ja, frågorna är många. Bara tiden kommer att ge oss svaret om det var någonting lyckat. Det lär bli en spännande säsong 2016/17 iallafall.
 

Tomas Silfver2016-07-10 08:00:00
Author

Fler artiklar om Port Vale