Lagbanner
Vale Park, 2021-01-30 16:00

Port Vale - Southend

Inför Port Vale - Southend United

Port Vale kommer till lördagens hemmamatch mot Southend med två tunga förluster i bagaget, 1-3 hemma mot Walsall förra helgen och 2-0 borta mot Scunthorpe i tisdags. Under båda dessa matcher har laget misslyckats med att komma upp i nivå och den seger som laget mäktade med i Danny Pughs första match som agerande huvudtränare ser mer och mer ut som en direkt reaktion på att det inte längre var John Askey som stod vid sidlinjen än något annat.

Den senaste veckan har varit en tuff sådan för Port Vale med två svaga insatser. Hemmamatchen mot Walsall förra lördagen präglades främst av två misstag av målvakten Scott Brown, som för första gången i en Valetröja såg aningen skakig ut. I tisdags åkte laget till Scunthorpe för att ta sig an ett av de lagen som ligger i närheten av Vale i tabellen, Scunthorpe United, och insatsen i den matchen var inte mycket bättre. Det känns för tillfället som om laget inte överhuvudtaget kan förmå sig att spela på sin högsta nivå och det ser knappt ut som om de ens vill vara på planen. Tom Conlon har sedan Askey fick foten burit kaptensbindeln och har varit en av de få spelare som ser ut som att de verkligen försöker. Något som enligt mig är väldigt talande för hur omotiverade och svaga de senaste insatserna har varit från Vale är att inte ens Nathan Smith har sett så stabil ut som han brukar utan att även han har klantat till det ett antal gånger, bland annat vid Scunthorpes första mål i tisdags.

Southend United
Motståndet Southend United huserar för närvarande allra längst ned i den haltande tabellen, med 20 inspelade poäng på de 25 spelade matcherna. Formen har det senaste inte sett mer övertygande ut än vad den gjort någon gång tidigare på säsongen och under de senaste sex matcherna har laget endast lyckats skrapa ihop fyra ynka poäng. Dessa poäng kom från en 1-0-seger mot 21:a-placerade Barrow och ett 0-0-kryss mot hopplösa Grimsby Town. Något mer positiva nyheter för the Shrimpers är att försvararen Timothee Dieng återigen kommer att vara tillgänglig för spel. Dieng var avstängd mot Bradford senast efter att ha dragit på sig två gula kort matchen före det och har, så länge han har varit tillgänglig, varit gjuten i startelvan. Dessutom gjorde klubben klart med mittfältaren Nathan Ferguson från Crawley under fredagen och han kan mycket väl komma att debutera mot Vale.

Port Vale
Dags för hemmamatch igen och nu måste killarna börja skärpa sig. Det som började så lovande håller helt plötsligt på att avslutas med en strid för att undvika nedflyttning. Det faktum att agerande huvudtränare Danny Pugh satt hemma under isolering förra helgen efter att ha ådragit sig covid-19 hjälpte naturligtvis inte insatsen men laget ska ändå kunna prestera bättre. Det är många spelare som inte går att känna igen för tillfället, däribland målvakten Scott Brown, som inte alls verkar agera med samma självklarhet och självförtroende som tidigare. Inte heller publikfavoriten från förra året, Jake Taylor, har lyckats komma igång sedan han återvände till Vale Park tidigare i januari. Nyförvärvet Kurtis Guthrie fick sin första start förra helgen och han ser ut att kunna skapa problem för motståndarna, men har inte riktigt fått till de under sina första framträdanden.

Startelvan
Senast ställde laget upp med en 4-4-2- uppställning och det är nog rätt formation att använda för att laget ska ta så många poäng som möjligt. Det är svårt att gissa sig till hur ledarstaben kommer att formulera startelvan imorgon lördag men hade det varit undertecknad som stått vid sidlinjen hade den sett ut såhär:
Brown
Fitzpatrick, Crookes, Smith, Gibbons
Worrall, Conlon, Taylor, Amoo
Rodney, Guthrie

Edvin Borg2021-01-29 16:50:00

Fler artiklar om Port Vale