Salford City FC - Port Vale
1 - 0

Salford City 1-0 Port Vale

Under tisdagskvällen gästade Port Vale Salford på Peninsula Stadium i en match där båda lagen var i stort behov av tre poäng. Vale ville ta med sig samtliga poäng hem till Burslem för att slippa bli indragen i bottenstriden och Salford var tvungna att börja vinna igen för att hänga med de andra lagen i uppflyttningsracet.

Jag har länge skrivit om hur jag tror att Vale är för bra för att åka ur, mycket på grund av spelarmaterialet som finns till Darrell Clarkes befogande, men efter 1-0 mot Salford borta har jag nu till sist ändrat mig. Trots att laget spelar bra defensivt, mycket bättre än tidigare till och med, så räcker inte det i nuläget. Lagen runtomkring plockar poäng medan Vale inte gör det och om det inte kommer en seger snart är risken för att klubben degraderas från ligasystemet alldeles väldigt riktig. De kommande matcherna är inte de lättaste och laget kommer att behöva producera en skräll för att kunna få med sig något.

Matchen började på ett liknande sätt som de senaste matcherna tenderat till att göra. Port Vale spelar inte dåligt och är på intet sätt sämre än Salford. Visserligen är det hemmalaget som har mer av bollen men de skapar inte särskilt många fler chanser än vad Vale gör, mycket på grund av Vales numera relativt stabila defensiv. Under matchens första kvart utövades ett ställningskrig ute på planen och det första läget man skulle kunna kalla en chans kom efter 16 minuters spel då Nathan Smith sköt utanför efter att en frispark slagen av Tom Conlon hade ramlat ned framför fötterna på honom.

Sju minuter senare kom nästa chans av viss dignitet, även denna föll till Vale och kom till som resultat av den höga pressen Clarkes mannar utövade under den första halvleken. En felpass av Salfords kapten Tom Clarke hamnade hos Devante Rodney som efter att ha avancerat med bollen fram till straffområdet avlossade ett skott med sin svagare vänsterfot, vilket blockerades av försvararen Di’Shon Bernard och studsade ut till en hörna.

Hemmalagets första riktiga chans kom efter en halvtimme då en nick från den ständigt målfarlige Ian Henderson tvingade Scott Brown att göra en kvalificerad räddning där han visade prov på både reaktion och greppsäkerhet.

När den första halvleken började lida mot sitt slut fick Vale genom Devante Rodney en utmärkt chans att göra matchens första mål men efter ett misslyckat försök till en skottfint hamnade bollen hos Salfords målvakt som snabbt kastade igång en kontring. Denna kontring gick snabbt utmed vänsterkanten men även om hela Port Vales backlinje fanns i straffområdet för att hålla koll på Ian Henderson så var det ändå Salfordanfallaren som till synes tämligen enkelt kunde sätta sin panna mot bollen och styra den dit han ville, vilket naturligtvis var in i mål. Tack vare svagt försvarsspel och brist på fokus sent i halvleken gick the Valiants alltså in med 1-0 snarare än ett mer gynnsamt 0-1.

Den andra halvleken var inte mycket att hurra över som Valesupporter och de flesta chanserna föll Salfords väg. Den bästa av dem var nog när Ashley Hunter på egen hand tog sig an motståndarförsvaret och efter att ha dribblat av Conlon avfyrade ett skott från straffområdeslinjen som smet strax utanför Browns högra stolpe. Vales farligaste chans i den andra halvleken kom så sent som i den 88:e spelminuten då Alex Hurst tråcklade fram bollen till vikarierande högerbacken Nathan Smith som såg sitt namn bland stjärnorna och sköt på ett tillslag. Skottet var dåligt placerat från början och innerskruven från Smiths högerfot gjorde inte att bollen rörde sig närmare mål utan snarare tvärtom, ett misslyckat avslut helt enkelt.

Som nämnt ovan var den defensiva insatsen inte fy skam men offensivt finns verkligen inte skärpan för tillfället. Nu går det inte att undkomma det faktum att vi befinner oss i en nedflyttningsstrid men jag tror fortfarande att kvaliteten för att ta sig ur densamma finns i truppen. Det handlar bara om att Clarke ska hitta den formation och de spelare som kan göra det. Naturligtvis hjälper det inte att spelare skadar sig till höger och vänster men oavsett vad måste det snart komma en seger, även om det förefaller osannolikt att den skulle komma nu på lördag då Vale återigen möter serieledarna, som den här veckan heter Chletenham Town.