Lagbanner
September månad med blandade resultat
Unge lovande mittbacken Nathan Smith har startat säsongen bra och varit ett utropstecken.

September månad med blandade resultat

September månad har bjudit på blandade resultat för Port Vale, men tack vare bra resultat på hemmaplan ligger man på en playoff plats. Tyvärr kom första poängförlusten på hemmaplan igår mot Coventry. Det stora pluset är lånet Alex Jones från Birmingham City som ligger i toppen på skytteligan. Minuset är att Port Vale verkar vara ett helt annat lag då mittfältsmotorn Anthony Grant saknas i laget som igår.

Perioden började med en svår bortamatch mot topplaget Bury på en tungsprungen plan sedan regnet öst ner i timmar innan avspark. Och inte var det bättre av att Anthony Grant saknades på grund av skada. Port Vale kom att förlora med 4-1 och frågan började ställas om Port Vale var verkligen så beroende av Grant eller om de många utländska importerna är beroende av fina gräsmattor för att göra bra ifrån sig ?

Nåväl, det blev lite bättre då man klarade 2-2 i den svåra bortamatchen mot Peterborough United på ABAX Stadium. Det satt långt inne då kvitteringen kom på övertiden.

Många trodde att den första bortasegern skulle komma borta mot Bristol Rovers  förra helgen sedan man lyckats vinna alla sina matcher på hemma plan.  Trots att man tog ledningen med 1-0 lyckades man ändå förlora med 1-2.

Den senaste veckan har inneburit en fin 3-1 seger mot Millwall i tisdags och säsongens första poängförlust på hemmaplan kom igår lördag när man förlorade mot Coventry med 0-2 till hemmapublikens stora missnöje. Till saken hörde att Coventry inte hade vunnit en enda match under säsongen och deras manager Tony Mowbray hade dessutom avgått några dagar innan matchen. Matchen spelades på en regntung plan och mittfältsmotorn
Anthony Grant saknades igen.

Hur ska man nu sammanfatta september månad resultat ?

Det har gått över all förväntan då Port Vale ligger på en sjätte plats och en playoff plats då drygt en femtedel av säsongen är spelad. När man tänker att Bruno Rebeiro är ny som manager i engelsk fotboll och att man har 18 nya spelare i truppen (de flesta spelar i England för första gången i sina liv) så är resultat fantastiskt, speciellt med tanke på att Port Vale är spelbolagens favorit för att åka ner i League Two. Man har lyckats få nyförvärven att smälta in bra i laget och lånet Alex Jones har varit ett utropstecken. Man har honom på lån fram till årsskiftet, men hoppas att man får behålla honom säsongen ut.

Ett annat utropstecken är den unge mittbacken Nathan Smith (20 år) som tillsammans med Remie Streete utgår ett bra och lovande mittbackapar i League One. Smith var utlånad förra säsongen till Torquay i The Conference där han utsågs till Årets Spelare. Väl tillbaka i moderklubben denna säsong så har han förutom att vara en bra mittback även ett antal viktiga mål framåt också. Han har dessutom förlängt sitt kontrakt med klubben och riskerar inte heller att försvinna  under de kommande säsongerna utan att Port Vale får ordentligt betalt för honom. Han är utan tvekan en spelare som i framtiden hör hemma längre upp i seriesystemet !  

Till det negativa hör att man verkar vara ett helt annat lag då mittfältsmotorn Anthony Grant saknas i laget. Laget kan inte vara helt beroende av honom utan man måste lära sig spela bra även utan honom i laguppställningen.  Innan säsongen bad han om att bli uppsatt på transferlistan, men några riktiga anbud kom inte in då han är under kontrakt med klubben. Det är dock möjligt att han försvinner när hans kontrakt går ut under sommaren 2017. Grant var också Årets spelare säsongen som gick.

Managern Bruno Rebeiro har också introducerat en mer teknisk fotboll där man ska spela upp bollen genom mittfältet till den här säsongen och inte så mycket sparka och spring som är vanligare i de lägre divisionerna i England. Det innebär att man har spelat betydligt sämre på regntunga planer där man inte kan spela en sån teknisk fotboll. Hur det kommer att gå och spela fotboll i vinter blir intressant, speciellt som många nya spelare inte är van vid att spela under liknande förhållanden som den engelska vintern innebär.

Sammantaget så har säsongen hittills gått över all förväntan och det blir spännande att se vad de kommande månaderna har i sitt sköte.
Närmast väntar Mansfield i Football League Trophy på tisdag och sedan är det den TV sända matchen mot MK Dons på söndag den 9 oktober.
 

Tomas Silfver2016-10-02 12:00:00
Author

Fler artiklar om Port Vale