Tranmere - Port Vale
3 - 1

Tranmere Rovers 3-1 Port Vale

Port Vale åkte under lördagen till Birkenhead för att spela mot formtoppade Tranmere Rovers, en match som på förhand kändes oviss. Vale kom aldrig riktigt upp i nivå och det var tydligt från början vilket lag som låg i toppen och vilket som kämpar på den undre halvan.

Förra helgens starka insats mot Southend verkade som bortblåst under lördag eftermiddag och hyllningarna byttes mot högljudda klagomål. Inför matchen var känslan att den skulle kunna sluta på vilket sätt som helst. Planen var i ett oerhört dåligt skick och båda lagen hade problem med att få ordning på bollen. Detta gjorde att matchen inte fick något särskilt högt tempo utan det var mer av ett ställningskrig i början. Efter 13 minuter visade Vale återigen upp sin oförmåga att försvara sig mot fasta situationer när Tranmere fick en hörna. Efter att James Vaughans nick blev blockerad hamnade bollen till sist hos Paul Lewis som dunkade bollen i ribban från ungefär två meters avstånd.

Enbart fyra minuter senare kom ledningsmålet, efter en sublim passning från Tranmeres Jay Spearing, som skar igenom hela Port Vales lag och hittade Kaiyne Woolery i djupet efter att Adam Crookes helt tappat bort Tranmeremittfältaren. Väl fri med Brown gjorde inte Woolery något misstag och rullade enkelt in bollen under den utrusande målvakten och 1-0 var ett faktum.
Knappa kvarten senare var det dags igen, den här gången hade samma Woolery bollen ute på högerkanten, i höjd med straffområdet med två försvarare mot sig. Han fortsatte ned mot kortlinjen och två meter innan han nådde den slog han ett lågt inlägg mellan benen på Cristian Montano, som försökte blockera. Inne i straffområdet hittade bollen fram till James Vaughan som med sin första touch till synes enkelt vände bort Adam Crookes och pricksköt in 2-0 vid den bortre stolproten.

Vid det här laget såg matchen redan ut att vara avgjord och de få halvchanser Vale lyckades vaska fram var kändes aldrig riktigt farliga. Med det sagt lyckades ändå bortalaget reducera fyra minuter före halvtidsvilan. Det via Jake Taylor, som efter en del turliga studsar fick iväg ett skott utifrån straffområdet som letade sig mellan benen på en försvarare och under målvakten Scott Davies.
Målet gav en känsla av att det inte alls var kört redan efter den första halvleken utan att det faktiskt kunde gå att vända på matchen, men den känslan dog relativt omgående efter att den första halvleken startade. Vale var återigen underlägsna och lyckades inte komma till några som helst hotande möjligheter.

Med lite drygt en halvtimme kvar att spela fastställdes slutresultatet efter att James Vaughan volleysparkat in en retur och med det gjort sitt 16:e mål för säsongen. Efter 3-1-målet kändes det aldrig nära och resten av matchen kändes mest som en transportsträcka till den oundvikliga förlusten. Med kvarten kvar byttes nyförvärvet Will Swan, på lån från Nottingham Forest, in istället för Jake Taylor och Port Vale bytte till att spela 4-4-2 den sista kvarten. Swan såg visserligen tämligen intressant ut men han misslyckades tillsammans med sina lagkamrater att snygga till siffrorna.
Idag måndag har Vale kallat till en presskonferens och förhoppningsvis kan vi då få ytterligare information om hur det går med sökandet efter en ny tränare. Även om det känns som om klubben redan har gett upp den här säsongen och redan börjat sikta på nästa känns det viktigt att få in en tränare snarast, för att få lite stabilitet. Danny Pugh har gjort det bra givet förutsättningarna men nu har det gått över en månad sedan John Askey sparkades och truppen behöver en ledare som kan ta hela klubben framåt.

Det känns fortfarande inte som om man behöver ha panik över att laget kanske flyttas ner i år, men saker måste bli bättre. Precis lika tydligt som att Vale är bättre än de allra sämsta lagen i serien, är det att de inte heller håller måttet för tillfället när de stöter på bra lag. Potentialen finns i truppen, det var tydligt under den förra säsongen, och det gäller bara att någon kommer in och kan få fram de prestationerna ur spelarna igen.

Nästa gång Vale spelar fotboll är lördag den 13:e februari då Newport County kommer på besök. Det blir ytterligare ett tufft test mot ett topplag, även om de inte har lika bra form som Tranmere, men det kommer krävas att alla (möjligtvis förutom Scott Brown, som gjorde vad han kunde) spelar bättre än vad de gjorde senast och presterar på den nivå vi vet att de kan.