Lagbanner
Reserapport: Luciafotboll i England
Svensk gänget på The New Inn !

Reserapport: Luciafotboll i England

Luciahelgen var den helg vi hade bokat in för årets supporter resa till England. Denna gång var vi 5 personer som gjorde resan till Burslem och Vale Park. Peter, hans sambo Tini och dottern Thea hade rest redan på onsdag för att bland annat få göra lite sightseeing i London innan matchen. Morgan hade rest till England på torsdagen för att se en konsert och undertecknad reste på fredagskvällen.

Jag mellanlandade på Kastrup på vägen till Manchester på fredagen, men där blev vi försenade på vägen till Manchester.  Var framme strax före midnatt på hotellet i Stoke-on-Trent. När man kommer in i hotellobbyn dånar ABBA:s musik ut ur bankettsalen där de har en stor julfest. Tyvärr hade min favoritrestaurang Portofino, ett stenkast från hotellet, stängt redan kl 22:00 så det blev inget besök där. Bodde som vanligt på Quality Inn i centrala Stoke som är ett billigt och bra hotell.

Lördag morgon innebär engelsk frukost på hotellet och sedan tar jag en promenad i Stokes centrum och köper lokaltidningen där de har en stort uppslagen artikel om att det är en svensk  vikinga invasion på Vale Park för att se matchen.  Man hade gjort klart att vi skulle mötas upp på puben Bulls Head kl 12 matchdagen. 

Coventry-game/story-25701912-detail/story.html">www.stokesentinel.co.uk/Port-Vale-Swedish-Valiants-town-Coventry-game/story-25701912-detail/story.html

Jag var på puben strax innan kl 12 och hamnar i samspråk med en Vale supporter som rest upp från Portsmouth för att se matchen. Han har aldrig bott i Stoke eller har någon anknytning till Burslem, men han har ännu valt Port Vale som sitt favoritlag och följt laget i vått och torrt i många år trots att han bott i olika delar av England och Europa.

Så småningom dyker Morgan upp på Bulls Head som bor på närbelägna St Georges Hotel och sist kommer Peter, Tini och Thea som bor hos bekanta i Burslem. Det var två år sen vi sist sågs och det blir en hel snack om allsvenskan, dagens match och minnen från tidigare resor. Tyvärr verkar engelsmännen vara blyga av sig och ingen kommer upp för att pratat med oss.

Dagens motståndare är Coventry, ett lag som under många år spelade i den högsta divisionen och man vann också FA-cupen på 1980-talet, men man har nu halkat ner i tredje divsionen. När lagen möttes i seriesammanhang förra säsongen var det första gången på drygt 50 år som man var i samma serie.

Strax efter kl 14 börjar vi gå mot Hamil Road och Vale Park. Vi gör ett besök i klubbens nya klubbshop som ligger utefter vägen mot Hamil Road och som är betydligt större än den gamla. Det gick snabbt att köpa en biljett till Railway Paddock, men det tog betydligt mer tid att ta sig in på arenan då man bara hade två luckor öppna för alla som skulle in på Railway Paddock där huvuddelen av fansen brukar sitta. Klubben ber senare om ursäkt för det inträffade och lovar bättring till nästa hemmamatch.

Port Vale spelar bra under de första 20 minuterna av matchen och det var ett antal misstänkta situationer som skulle ha lett till straffspark för hemmalaget, men varje gång som hemmaspelarna vädjade om straff så vinkade domarna  avvärjande att det inte är straff.

Så småningom tog gästerna Coventry över matchen och kunde vinna ganska rättvist med 2-0 även om gästernas sista mål kom på övertid i den andra halvleken när Port Vale försökte få till en kvittering. De andra åskådarna sa att detta var ett utav lagets sämsta insatser den här säsongen och det kom mot ett av seriens sämsta lag.

Under lördagskvällen besöktes ett antal pubar i Burslem. The New Inn, The Post Office Vault, Bulls Head var några av pubarna som besöktes för att diskutera dagens match och komma i snack med Burslem bor. Vi träffade också på vår gamle vän Sean Phillips som är bland de vänligaste och hjälpsammaste människor jag träffat.

På The New Inn var det en välgörenhets auktion till förmån för Gavin Yorke, alias Boomer, som drabbades av en stroke tidigare i höstas. Boomer var klubbens maskot under många år klubbens populära maskot som varit ett kul inslag på matcherna och Boomer och hans far har ställt upp på ett antal tillställningar genom åren och varit till stor glädje för barnen och andra som bor i närheten av Burslem.

Det skulle dröja närmare 5 månader innan han skulle kunna få komma igång med sin talträning vid NHS (den skattefinansierade delen av sjukvårdssystemet) som lider av att vara ständigt underfinansierade och man samlade därför in pengar för att han skulle få komma igång med talträningen så fort som möjligt. Gavin Yorke gifte sig i somras och slutade att arbeta som Boomer tidigare i höstas för att ha tid över för sin familj, men det ville sig inte bättre än att han blev sjuk. Alla som träffat Boomer säger att han är den vänligaste person som man kan tänka sig. Det var ett antal föremål som hade skänkts av olika personer och företag och inbringade hela £ 1.700 (ca 22.000 kr)  för Gavin Yorkes rehabilitering. Får ända säga att vi har det ganska bra i Sveriges trots allt.

Jag drog mig själv hemåt till hotellet vid midnatt och vi bestämde oss för att göra en ny supporterresa nästa säsong också.

Söndagen reste jag upp till Manchester för att se lite av staden innan jag reste hem på tisdagen, men tyvärr blev det inte mycket av det. Blev magsjuk på natten så måndagen blev att vila i sängen innan det var dags att resa hem på tisdagen. Det var en toppen resa som måste göras om och till nästa år hoppas vi att det är fler supportrar från Skandinavien som följer med på resan !
 

Tomas Silfver2015-12-08 19:00:00
Author

Fler artiklar om Port Vale