SvenskaFans Awards: Årets super-sub
Årets super-sub, Alex Oxlade-Chamberlain

SvenskaFans Awards: Årets super-sub

Inspirerat av NBA-utmärkelsen "Sixth man" röstar Premier League-redaktionerna varje år fram en spelare som är en utmärkt avbytare och som kommer in och kan förändra en matchbild. Den här säsongen var omröstningen väldigt jämn med flera olika kandidater.

"Wayne Rooney showed all those years ago that if you're good enough, you're old enough. Oxlade-Chamberlain showed tonight that he's good enough for this level. He's still got a lot of learning to do. But playing with experienced players he'll get there."

/Steven Gerrard hyllar sin landslagskollega

Alex Oxlade-Chamberlain blev utsedd till årets super-sub av Premier League-redaktionerna. Vi snackar med Hans Larson om den unge talangens säsong och framtid.

Alex Oxlade-Chamberlain blev utsedd till årets super-sub. Varför är han det i dina ögon?
- Att kalla ”Oxen” för just ”super-sub” är väl lite överdrivet, för det är inte speciellt många gånger han har kommit in och helt vänt på en match. Men nog har han en sällsynt förmåga att vilja gå framåt, och jag antar att det är därför han blir tilldelad priset. Han är helt enkelt en frisk fläkt som har en förmåga att tillföra energi.

Blev du förvånad när "Ox" blev uttagen till EM och sedan fick starta mot Frankrike?
- Att han blev uttagen till truppen var inte speciellt förvånande. Hodgson verkar ha insett att en generationsväxling är nödvändig i landslaget, vilket gör att spelare som Chamberlain, Welbeck, Wilshere, Jones och alla andra matchats in allt mer.

Att Chamberlain fick starta mot Frankrike var mer förvånande. Men Downing var väl det enda alternativet av spelarna på bänken, och han känns kanske inte jättespännande med sin poängsnåla säsong bakom sig. Med slitvargar som Parker, Gerrard och Milner i övrigt på mittfältet var det ett på förhand ett ganska klokt drag av Hodgson att våga prova den något mer irrationelle Chamberlain på kanten. Jag missade tyvärr första halvlek, men har förstått att han gjorde en tämligen kass match, precis som många andra.

Robin Van Persie har sagt att Oxlade-Chamberlain är Arsenals framtid. Är det så känslan är bland fansen också?
- Nu när Wilshere har varit skadad hela säsongen har Chamberlain blivit lite av den nya gullegrisen bland fansen, i och med att han är så ung och helt ny i truppen. Men att framtiden hänger helt och hållet på honom är inte fallet. Det finns löjligt mycket ungdomlig potential i A-truppen. Wilshere, Szczesny, Frimpong, Coquelin och Jenkinson till exempel. Skillnaden är väl dock att Chamberlain är den enda av 90-talisterna som är riktigt lovande på grund av sina offensiva förmågor. Och det känns väldigt bra, nu när till exempel Vela och Bendtner inte verkar bli riktigt så bra som vi hoppades.

För de som inte följer Arsenal varje vecka, beskriv denne talang som spelare och person.
- En oerhört snabb och rivig ytter, fotbollsfostrad i Southampton, precis som Walcott. Oxlade-Chamberlain har en väldigt välutvecklad teknik, en fin passningsfot och dessutom ett oväntat tungt skott som han trivsamt ofta vågar avlossa. Hans kanske viktigaste förmåga i Arsenal i nuläget är dock att han väldigt ofta vågar gå rakt på mål och utmana sin försvarare, vilket gör att smeknamnet "Oxen" passar ganska bra.

Som person vet vi väl inte riktigt ännu, men av det man har sett i intervjuer och på planen är han en tämligen ödmjuk ung kille, som respekterar sin roll i laget och gör sitt bästa när han väl får chansen. I övrigt kan nämnas att han är lite småspexig. Det finns bland annat en lite lustig video på tuben där han sjunger i sin bil: http://www.youtube.com/watch?v=CBDvS3Xtn5g

Avslutningsvis: vad skulle du vilja se att han utvecklar i spelet till nästa säsong?
- Det finns naturligtvis många saker som han måste utveckla för att bli så bra som många tror att han kan bli, för än så länge är han inte lika mogen i sitt spel som exempelvis Wilshere är. Det är nog, trots allt, klokt av Wenger att skynda långsamt med denna 18-åring. Framförallt hoppas jag att Chamberlain blir mer jämn i sina insatser framgent. Den senaste säsongen gjorde han några matcher, bland annat i ligacupen mot City, där han var rent suverän, för att i nästa tillställning visa att han ännu inte är färdig som spelare. Hans samverkan med övriga spelare är redan bra, men jag vill att ”Oxen” blir ännu bättre på att läsa av spelet, hitta bra positioner och förstå i vilken roll han passar bäst. Individuellt har han egentligen nästan alla pusselbitar som behövs och hittills har vi inte sett några konkreta svagheter hos honom, mer än att han behöver bli betydligt jämnare i sitt spel.

Henrik Örtenvik2012-06-15 13:30:00
Author

Fler artiklar om England