SvenskaFans Awards: Säsongens flopp & säsongens floppförvärv
Mario Balotellis hår var det enda som stack ut den här säsongen från italienarens sida.

SvenskaFans Awards: Säsongens flopp & säsongens floppförvärv

De två minst smickrande utmärkelserna som Premier League-redaktionerna röstat fram faller på en och samma person som hyllades som ett kap av tränaren, men som blev ett praktfiasko i storklubben och nu försöker reas bort.

Med 40 procent av rösterna blir Mario Balotelli utsedd till säsongens sämsta nyförvärv. Balotelli får även utmärkelsen säsongens flopp. Vi snackar med Per Bengtsson om italienarens mindre lyckade säsong i Liverpool.

16 miljoner pund i transferavgift. Nästan 5 miljoner pund i löner. Ett ligamål. Hur ska man gradera detta fiasko egentligen? Finns det några historiska paralleller att dra?
- Finns det något lägre betyg än F? Det skulle nog behövas för att kunna betygsätta Balotellis insatser för klubben. Det ska väl ändå sägas att det började lovande borta mot Tottenham där han fungerade bra ihop med Daniel Sturridge men försatte tre starka chanser och när Sturridge försvann tillsammans med lagets form gick även Balotelli under jorden och klarade inte av att axla ansvaret som ensam forward. Efter säsongen kom det rapporter om att han missat mängder med träningssessioner och hans måltorka är i paritet med El Hadji Dioufs när han ”välsignade” klubben med sin närvaro.


Mario Balotelli togs emot med stort tålamod och stora förhoppningar.

Hur har han annars uppfört sig och hur har han tagits emot av fansen?
- En liten storm uppstod när han snodde en straff från Jordan Henderson men som många andra frågade man sig istället varför Henderson stod före honom på listan. Sedan har det också blivit en och en annan social medie-storm av varierande storlek där ”toppen” nåddes när han la ut en bild på Super Mario med bildtexten att han ”jumps like a black man and grabs coins like a jew”. Initialt togs han emot väl av fansen och även om förtroendet för honom har gått upp och ner måste jag säga att det visats väldigt stort tålamod för italienaren. Istället har mycket frustration riktats mot Brendan Rodgers som ibland tokvägrat att ge Balotelli chansen när inget har fungerat och när han väl fått spela har det oftast varit som ensam anfallare vilket han inte har behärskat. Men jag tror inte det är många fans som kommer gråta mängder om han försvinner under sommarens transferfönster.

När Balotelli blev klar så sa hans agent, Mino Raiola,att Balotelli behöver en klubb där han inte behöver vara ledaren. En klubb där han kan bli beskyddad och få bli den målskytt han är. Men Liverpool 2014/15 blev aldrig den miljön för Balotelli. Jag förstår att det inte är lätt att komma till en klubb som tappat sin bästa målskytt, fått sin nästbästa långtidsskadad och dessutom köpt in nya spelare för över en miljard. Tror du han hade lyckats bättre i förra årets upplaga, ett mer harmoniskt Liverpool?
- För att återvända till ett tidigare svar, El Hadji Diouf hade fungerat i Liverpool anno 13/14. Nu besitter inte Balotelli vissa nyckelegenskaper som gjorde att Suarez & Sturridge fungerade men som resten av laget tickade hade Balotelli fått anstränga sig för att det inte skulle gå bra. Nu blev han istället fel man på fel plats vid fel tid.

Vad händer med Mario Balotelli nu? Rykten florerar och placerar honom både i Turkiet och tillbaka i Milano, samtidigt som ni köpt in Danny Ings och Roberto Firmino.
- Är det något lag som hostar upp i närheten av £10M tror jag vi kan vinka adjö till Balotelli. Med Origi som kommer in som en för framtiden, Ings som ersättare för Borini och Sturridge som givet förstaval finns det inte riktigt någon plats för Balotelli och framförallt inte den Balotelli vi såg förra säsongen. Det är därför ingen överraskning att tidningarna med bra koll på Liverpool rapporterar om att Rodgers vill ha in en etablerad anfallare som är på samma nivå som Sturridge och om det blir en Bacca eller Benteke återstår att se.

Avslutningsvis: vilken anfallsduo hoppas du se i första omgången av Premier League 2015/16?
- Nu talar det senaste om att Sturridge kan göra comeback redan i augusti men att han är klar för premiären tror jag inte. En drömvärvning hade varit Lacazette från Lyon men det är nog lite för långt ifrån verkligheten för att jag ska våga hoppas. Anfallarna som förekommer i tidningarna är logiska och jag kan se de komma till klubben och väljer Rodgers att köra på en anfallsduo sätter jag en slant på Ings och Benteke tillsammans på Britannia Stadium.

Runner-up
Årets flopp: Newcastle, 4 röster.

Årets floppförvärv: Radamel Falcao, 6 röster
 



Tidigare vinnare: Säsongens floppförvärv
2013/2014: Erik Lamela
2012/2013: Christoper Samba
2011/2012: Jordan Henderson
2010/2011: Fernando Torres
2009/2010: Alberto Quilani
2008/2009: Robbie Keane

Tidigare vinnare: Säsongens flopp
2013/2014: Manchester United
2012/2013: Queens Park Rangers
2011/2012: Liverpool
2010/2011: Fernando Torres
2009/2010: Liverpool

2008/2009: Newcastle

Henrik Örtenvik2015-06-28 09:00:00
Author

Fler artiklar om England