SvenskaFans Awards: Säsongens flopp
Manchester United började om på nytt med David Moyes, och gör nu så igen med Louis Van Gaal. Bättre lycka nästa gång?

SvenskaFans Awards: Säsongens flopp

Säsongens minst smickrande utmärkelse går till en klubb som bytte kapten på skutan och sen gick allt åt skogen.

Med 40 procent av rösterna blir Manchster United säsongens flopp. Vi snackar med Gustaf Granqvist om säsongen där allting gick snett.

Er misslyckade säsong har ältats om och om igen här på SvenskaFans. Men när egentligen började du känna att den här säsongen skulle gå käpprätt åt pipsvängen?
- Det beror väl på vad man betraktar som ”käpprätt åt pipsvängen”. Spontant insåg man väl där under slutet av november och början av december att det här inte skulle bli någon fantastisk resa direkt. Samtidigt tog vi 4 raka segrar efter det, även om det var mot blekt motstånd. Så egentligen var nog inte förrän torsken med 3-0 mot Liverpool som jag insåg att det inte ens skulle bli Europa och då fick det väl vara nog nånstans.


David Moyes tid i Manchester United blev kortvarig och plågsam för fansen.

Såhär i efterhand var det väl inget genidrag av Moyes att rensa ut bland Sir Alex backroom staff. På detta följde en rätt blek silly season, även om ni ju satt på mästarlaget. Om Moyes hade rensat ut för mycket bland spelarna, så hade det (lex Tottenham) säkert inte funkat och då hade han fått kritik för det. Var Moyes dödsdömd från första början, eller ser du något han kunde ha gjort som kanske hade styrt skutan åt något annat håll?
-
Han var dödsdömd så till vida att han gjorde det svårare för sig än vad han hade behövt. Istället för att försöka göra en så smidig övergång som möjligt och behålla de flesta människorna runtomkring, så klev han in med helt nytt folk och vände upp och ner på allt vad rutiner hette. Det var som att han väntat på den här chansen så länge och när den väl kom så gav han sig fan på att han skulle bevisa hur kapabel han var till att klara av det. Sen gick det åt det berömda! Han gjorde ett tappert försök i och med integreringen av Giggs i ledarstaben men frågan är hur mycket han hade att säga till om. 


Från en av de bästa, till konsekvent dålig efter tränarbytet.

Många spelare underpresterade rejält. Några som du speciellt vill ge en känga?
- Ska man vara rent krass så är det väl egentligen bara tre spelare som kommer undan med ett godkänt eller mer. De Gea, Rooney och Januzaj har alla levererat vad man kan förvänta sig eller mer därtill. Sen är det väl svårt att klaga på en sån som Fletcher med hans historik, inte heller van Persie kan få för mycket kritik med tanke på hur många skador han har haft.
Den som jag är mest besviken på så här i efterhand är Michael Carrick, åtminstone om man ser till förväntningar och resultat. Förra året var han utan tvekan en av ligans bästa innermittfältare, i år var han mer eller mindre konsekvent dålig. Visst, man kan skylla på att han inte hade någon ”vettig” spelare bredvid sig, men det hade han å andra sidan inte förra året heller. Ferdinand, Carrick och Rafael stod för säsongens ”ras” och det är väl kanske de som jag närmast vill kritisera i brist på förväntningar på många andra.

In kommer Louis Van Gaal och ska få ordning på klubben. Vilka tror du ligger närmast att visas dörren för att få in pengar till nytt blod?
- Jag tror att det kommer handla en hel del om vilka kontrakt vissa spelare sitter på och vad man kan tänkas få ut för dom vid en försäljning. Nani lär väl vara ett alternativ trots sin märkliga säsong och ännu märkligare kontraktsförlängning i höstas. Hernandez kanske bråkar sig från klubben, Kagawa eller Mata kan få gå så man bara har en som tvingas spela på fel position vecka ut och vecka in. Cleverley, Welbeck, Young, Valencia är alla spelare som av olika anledningar kan försvinna där Welbeck är den sista man vill sälja. Övriga tre kvittar där Young är den som borde skeppas gratis. 


Inte välkommen, enligt Gustaf Granqvist.

Avslutningsvis: Koke, Kroos, Fabregas. Vilken silly-spelare gör att det vattnas mest i munnen?
-Skulle Fabregas köpas så fortsätter man bara att urholka allt vad klubblojalitet är värt nu för tiden, vilket jag aldrig kommer kunna uppmuntra. Koke känns mest upphetsande av dom tre, hur bra Kroos än må vara så känns Koke mer spännande. Men främst så vill jag ha en mittback som går in och agerar general från start och nummer ett på den listan är Hummels.
 


Tidigare vinnare
2013: Queens Park Rangers 
2012: Liverpool
2011: Fernando Torres
2010: Liverpool
2009: Newcastle
 

Henrik Örtenvik2014-06-03 08:00:00
Author

Fler artiklar om England