SvenskaFans Awards: Säsongens nyförvärv
Nice to Michu!

SvenskaFans Awards: Säsongens nyförvärv

En säsong då Premier League gjort bekantskaper med namn som Christian Benteke och Jan Verthongen och United snappat upp en skyttekung från Arsenal är det ändå en spanjor som drar hem flest röster.

"Michu affects you not just in terms of his goals, but it's also his workrate on and off the ball. He goes for it 100 per cent - he is not afraid of anything. When you see a player like that, it motivates you even more. It’s great to see the passion he has.  This season he has been a leader when he was playing as the lone striker. He showed the whole team that we will go for it. He drags everyone into the game. His finishing, his runs into the box, his tackling - it's fantastic. Everything about his game really motivates us individually."

/Angel Rangel hyllar sin lagkamrat

Med 45 % av rösterna (9/20) är Michu säsongens nyförvärv enligt Premier League-redaktionerna på SvenskaFans.com. Vi snackar med Anders PerssonSwansearedaktionen om Michu och Swanseas framtid.

Ni tippades som nummer 16 av Premier League-redaktionerna, men det där tuffa andra året i Premier League blev ju rätt angenämt, eller hur? Spanjoren Michu, som ni plockade hem för en spottstyver, har en gigantisk stor del i detta med sina 18 ligamål. Hur gick det till när ni värvade honom?
- Ja, man kan inte vara missnöjd när man tar sin första stora titel under den säsong som är lagets 100-årsjubileum och dessutom spelar sig till en fin ligaplacering. Michu ryktades ju till många klubbar innan förra säsongen och Rayo Vallecano behövde pengarna. Kanske var det att det var hans första säsong i toppdivisionen som gjorde att många andra klubbar inte vågade ta chansen. Laudrup hade dock koll på killen och tog chansen, men samtidigt var det också så att Michu aktivt valde Swansea och Laudrup (trots andra erbjudanden) på grund av vårt spelsätt.
 
För många Premier League-entusiaster var nog Michu bara ett namn och en nationalitet, inget mer. Men Pelle Nilsson på er redaktion förväntade sig att Michu skulle "göra fina saker" hos er. Han var alltså välscoutad hos er fans?
- Vi visste ju om vad han hade gjort förra säsongen och vi visste att Laudrup gillade Michu. Dessa två saker kombinerat med hans fysiska förutsättningar gjorde ju att man förväntade sig en del. Dock tror jag ingen förväntade sig 18 ligamål och 4 cupmål, så om Pelle trodde på fina saker så blev det snarare utsökta saker!
 
Vad är det som har gjort att han smält in så fint i ert spel?
- Framförallt kanske att han är spelskicklig och inte heller är en helt renodlad forward. Michu är ju egentligen en offensiv mittfältare som flyttades upp av Laudrup. Även om vi fått ett rakare spel med Laudrup där det kommer en del inlägg från kanterna så krävs det att en anfallare i Swansea också kan vara med att bygga upp spelet, vilket Michu är bra på.
 
Tack vare sin kraftiga fysik var det nog också lättare för Michu att komma in i engelska spelsättet, redan från första matchen kändes det som att han hade anpassat sig till det lite hårdare och intensivare spelet i ligan.
 
Efter en sån fin säsong går givetvis rykten om att han skulle vilja lämna för en större klubb. Hur är din magkänsla i den frågan?
- Det känns ändå ganska säkert med Michu, han verkar trivas bra och har blivit den stora stjärnan i laget. Skulle han gå till en större klubb finns risken att det blir mera bänknötning och han kommer bli en i mängden av stjärnor. Samtidigt måste man vara realist och inse att om Arsenal eller en liknande klubb kommer med ett erbjudande så kommer det vara svårt för Michu att tacka nej.
 
Man ska emellertid kommas ihåg att få spelare som lämnat Swansea de senaste åren har lyckats särskilt bra i sin nya klubb. Tvärtom har det blivit betydligt sämre för majoriteten. Så om Michu tänker på det så är det nog bäst att stanna!
 
Avslutningsvis: Trots att ni tappade Joe Allen, Scott Sinclair, Danny Graham och Gylfi Sigurdsson så lyckades ni nå en finfin niondeplacering. Hur ser planerna ut inför sommaren? Några spännande namn som ryktas in?
- Just nu är det mest rykten om Laudrup ska lämna klubben eller inte, trots att både klubben och Laudrup själv säger att han ska stanna.I sommar så planerar klubben att bygga ut arenan, samtidigt har man också gått ut med att man ska värva ett antal bra spelare och att transferbudgeten är stor. Problemet är att klubben är i mittenskikten i ligan där det kan vara svårt att få in de riktigt stora stjärnorna. Dock kan klubben locka med Europa League-spel så de flesta fansen hoppas nog på en ganska rolig sommar.
 
Konkret handlar det dels om att köpa De Guzman som man hade på lån denna säsong och dels att köpa in en riktigt bra anfallare. Just anfallare har Swansea haft svårt med de senaste åren. Graham gjorde en hyfsad säsong 11/12, men denna säsong var han inte särskilt bra innan han såldes i januarifönstret. Sen behövs det en del förstärkningar här och där, beroende på vilka spelare som lämnar klubben. Redan nu har man fått in Jose Canas på free transfer, vilket känns som en uppgradering i det defensiva mittfältet.  
 


Runner-up
Christian Benteke, 6 röster
 
Tidigare vinnare
2011/2012: Papiss Cissé
2010/2011: Javier Hernandez
2009/2010: Thomas Vermaelen
2008/2009: Mark Schwarzer
2007/2008: Fernando Torres
 

Henrik Örtenvik2013-06-18 13:00:00
Author

Fler artiklar om England