SvenskaFans Awards: Säsongens super-sub
Edin Dzeko, Citys superbosnier.

SvenskaFans Awards: Säsongens super-sub

Inspirerat av NBA-utmärkelsen "Sixth man" röstar Premier League-redaktionerna varje säsong fram en spelare som är en utmärkt avbytare och som kommer in och kan förändra en matchbild. Den här säsongen föll valet på en kille som vill vara allt annat än en super-sub.

"He was the third striker at the beginning of the season and when the team needed him, in crucial moments, he made the difference. He has 16 goals. Sixteen for the third striker is something spectacular. He's not just a goalscorer. He assists, he plays."

/Jose Mourinho hyllar Edin Dzeko.

Med 25 procent av rösterna väljs Edin Dzeko till super-sub av SvenskaFans Premier League-redaktioner. Vi snackar med Richard Lantto om jätten från Bosnien som hade sin bästa säsong någonsin i City.

Magkänslan efter den här säsongen är att Edin Dzeko levde mer i skuggan av sina lagkamrater Aguero och Negredo. Men med facit i hand startade han fler matcher än förra året och gjorde dessutom fler mål i både ligan och cuperna. Hur skulle du summera hans säsong?
-  Edin Dzeko har alltid haft ett bra målsnitt och blev kanske lite orättvist behandlad av Mancini. Tänker främst på början av guldsäsongen 11/12 då han gjorde mål på det mesta. Däremot var Pellegrini väldigt tidig med att säga att Dzeko var ordinarie och en stor målskytt som skulle få mycket speltid. Skulle nog påstå att efter den givne Kun Agüero så var Dzeko andre anfallare när säsongen började. Sen kanske inte vi supportrar trodde att det skulle bli så då han med all rätt har fått lite kritik till och från. Främst att han haft lite dålig teknik och inte jobbat tillräckligt. Tekniken sitter bättre om han är i form och har självförtroende (vilket Pellegrini gav) och det har blivit lite bättre arbetsfrekvens på bosniern. 

Säsongen som helhet är nog hans bästa i City  även om han tappade platsen ett tag till Alvaro Negredo. Skador på Kun och Negredo gav dock nya möjligheter som togs på bästa sätt.

Det roliga i att Edin Dzeko får denna titel är att han ofta fått höra det själv från engelsk media och han gillar verkligen inte att bli kallad en super-sub, han vill vara en starter och hans statistik blir ju bara bättre och bättre. Finns det en rädsla hos dig för att han ska byta liga efter fyra säsonger hos er?
- Jag insåg det märkliga i det själv när jag också nominerade han till Super Sub. Säsongen då han kanske tog klivet från Sub till startspelare på allvar så blir han naturligtvis årets inhoppare. För Dzeko är det viktigt att acceptera alla titlar och inte gräva ned sig. Skulle han inte vara startspelare jämnt så måste han vara beredd på att komma in och förändra matchbilden. Fungerar inte det så kanske han måste söka sig vidare så att han alltid är nummer ett. I City kan han aldrig bli nummer ett så länge Kun är kvar men jag tror att han lärt sig leva med det och därmed skriver på ett nytt kontrakt snart. Blir det ingen förlängning av avtalet som går ut om ett år så kan det mycket väl bli en försäljning till Italien eller Spanien.


Negredo och Jovetic, Citys grymma anfallare från Balkan.

Ni har en imponerande anfallsuppsättning i Aguero, Negredo, Dzeko och Jovetic. Hur upplever du att Pellegrini hanterar denna förmån och hur skulle du själv vilja använda kvartetten framöver?
- Den gångna säsongen hade vi mycket skador på alla förutom Dzeko. Detta förklarar delvis att han fått mycket speltid vilket han mår bra av. Nästa säsong har vi förhoppningsvis mindre skador och då blir det en konstart att rotera så att alla mår bra fysiskt och psykiskt. Vi utgår i från två forwards, även om vi ibland spelat med en, men det hade varit perfekt att ha en ung lovande hungrig spelare som fjärdeanfallare och därmed sälja någon av de övriga fyra. Tyvärr verkar det inte hända då Guidetti är på väg att förlora sina möjligheter till en karriär i City. En bra försäsong eller långtidsskada på de övriga kan dock ändra på det. Tills dess utgår jag ifrån att alla är kvar och och då måste en spelare som Jovetic få mer speltid samtidigt som Kun som vanligt kommer vara given om han är frisk. Kan bli intressant och riktigt bra om det klaffar.


Richard Lantto tror på ett fint VM för Pablo Zabaleta.

Fotbolls-VM är mindre än två veckor bort och det finns otaliga City-spelare på plats i Brasilien. Vilka spelare följer du extra noga under sommaren?
- Kommer främst följa Spanien och Argentina. Tyvärr så kom varken Negredo eller Navas med i Spaniens trupp men magikern Silva kan tillsammans med resten av laget trolla. Finns också många intressanta spelare för ett framtida City där. Lite samma sak med Argentina som är en outsider om de får till försvaret. Tror att Pablo Zabaleta kommer att göra en grym turnering och Kun tillsammans med Messi kan bli magiskt.

Belgien blir också väldigt intressanta ur både ett Cityperspektiv och som det spännande lag det är. Kapten Kompany har fått med sig trupperna under kvalet och det kan räcka långt i Brasilien. Sen kommer jag förmodligen följa Milner och Hart i England för även om jag har en hatkärlek till landet och landslaget så är det alltid intressant.

Avslutningsvis: silly season är all over us just nu, med rykten som bland annat placerar Benatia från Roma hos er. Vilket rykte tycker du känns mest spännande när det gäller City just nu?
- Det har mest ryktats om spelare ut. Dzeko, Negredo, Navas, Milner, Kolarov, Richards och Yaya Toure skall alla tydligen gå någonstans. City behöver inte sälja men ett stort bud kan förändra saker och ting. Samtidigt får City bara spendera ca 49 miljoner pund netto efter uppgörelsen med UEFA men varken jag eller klubben ser ett behov av att värva mer (förutsatt att ingen säljs). Det mesta verkar läggas på en mittback men glöm att City betalar PSG priser. Det finns enligt ordföranden en lista och en plan. Mittback och mittmittfältare (Fernando?) är högsta prioritet samt en rutinerad back-up till Joe Hart i mål. Dessutom blir väl Sagna klar på free-transfer från Arsenal men jag föredrar hellre att vi ger Richards en sista chans att konkurrera med Zabaleta.

Alltså inget jättespännande som de senaste åren men å andra sidan är vi redan bäst av alla. #Champions2014

Runner-up
Demba Ba & Gerard Deulofeu, 3 röster
 


Tidigare vinnare

2013: Adam Le Fondre
2012: Alex Oxlade-Chamberlain
2011: Javier Hernandez
2010: Carlos Tevez
2009: Federico Macheda
2008: Nicklas Bendtner
2007: Gabriel Agbonlahor

Henrik Örtenvik2014-06-02 08:00:00
Author

Fler artiklar om England