Denisov-gate: Detta har hänt

Sporttidningarna och nyhetssajterna i Ryssland domineras givetvis av Igor Denisov & Zenit för tillfället. För er som inte hängt med i vad som hände under helgen så kommer här en längre sammanfattning.

Fredag:
Enligt uppgifter som kommit ut i media så tog hela historian sin början här. Igor Denisov hade redan i Maj försökt omförhandla sitt kontrakt och få en löneförhöjning. Zenit var dock inte intresserade utan erbjöd bara Denisov en förlängning av kontraktet som går ut 2015. 
I fredags så sökte Denisov upp representanter för klubben och krävde ett möte Gazproms VD, Alexej Miller, för att öka på sin nuvarande lön. Denisov fick till svars att ett sådant möte inte är aktuellt nu, men att klubben lovar att återkomma i ärendet. Det fick tydligen mittfältaren att tröttna och i ett möte med Luciano Spalletti, kvällen innan match, så förklarade han att han inte kände sig motiverad nog att spela lördagens match med Krylija Sovetov. Det här samtalet ska ha ägt rum på spelarhotellet i Samara där matchen spelades, så Denisov hade ändå motivation nog att följa med på den långa flygresan. 

Lördag: 
Matchdagen. En timme innan avspark så saknades Denisovs namn i startelvan, men Alexander Kerzjakov fanns med. Ett tecken på att han och klubbens relation fortfarande var ok. Spalletti ska enligt vissa uppgifter ha hållit ett nytt samtal med Denisov på lördagen, men när Denisov återigen skyllde sina dåliga prestationer mot Terek & Malaga på att han inte vara i balans p.g.a. de uteblivna förhandlingarna och sa att han inte ville spela matchen mot Krylija, så lämnades han utanför matchtruppen. 
Enligt obekräftade uppgifter ska Denisov i halvtid ha tagit sig in i omklädningsrummet för att prata med sina närmaste lagkompisar (Anjukov, Kerzjakov & Bystrov) vilket inte alls ska ha uppskattats utav ledarstaben som skickade ut mittfältaren. När detta ska ha skett så ska Alexander Kerzjakov ha tagit Denisov i försvar med konsekvensen att Spalletti valde att byta ut honom. I andra halvlek kom Zenit ut och gjorde en riktigt bra insats och hämtade upp 0-2 till 2-2 och skapade flera chanser att avgöra matchen. 

Senare under kvällen så publicerade Zenit ett uttalande på sin hemsida där man förklarade att man valt att skicka ner Igor Denisov och Alexander Kerzjakov i reservlaget tills vidare p.g.a. dåligt uppförande. I Denisovs fall var man tydliga med att det handlade om kontraktet, medans det i Kerzjakovs fall handlade om uppförandet i samband med lördagens match. 
Spalletti pratade också om situationen efter matchen mot Krylija, men nämnde inga namn. 
"Vi har spelare som anser sig ha rätten att vara upprörda över en viss situation. De måste förstå att det inte är rättvist mot resten av laget". 

Söndag:
Igor Denisov ger en lång intervju med ryska Sport-Express där han förklara sin syn på det hela. Han berättar att det inte handlar om pengarna i sig, utan att han tycker att de ryska spelarna inte uppskattas utav sin egen klubb när de betalar ut tre gånger så hög lön till Hulk. 
Denisov har fel i det han säger då Hulks lön inte ens är dubbelt så hög som Denisovs. Denisov är lagets tredje bäst betalda spelare (Efter Hulk och Kerzjakov) och han påpekar också i intervjun att han tycker att hans lön är rimlig, men att den inte borde vara så mycket mindre än Hulks. 
Alexander Kerzjakov har fortfarande hållit tyst om situationen men precis som Denisov så dök han upp på reservlagets träning i söndags. 

Zenit gör inga nya uttalanden men enligt källor nära klubben så står hela klubbledningen bakom Spallettis beslut att skicka ner de båda i b-laget och om Spalletti anser att spelarna ska säljas så har han klubbens fulla stöd att göra så. 

Måndag:
Zenit laddar för tisdagens cupmatch mot Baltika Kaliningrad utan vare sig Denisov eller Kerzjakov. Den senare dök dock upp på A-lagets träningsanläggning under dagen, men vägrade svara på frågor eller skriva autografer åt de fans som var på plats. Den stora delen av supporterskaran står bakom klubben i den här såpan och anser att både Denisov och Kerzjakov uppfört sig felaktigt. 

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2012-09-24 14:56:32
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare