Allt handlar om Dzjuba
Dzjuba firas efter 2-1 målet

I vad som antagligen var den längsta söndagen i Artem Dzjubas liv fick han om inte sista ordet så i alla fall ett viktigt ord i sagan. Zenit besegrade Krasnodar på hemmaplan med 3-1 i en match där den andra halvleken var den bästa på länge. Men det mesta handlade naturligtvis om Dzjubas mindre smickrande film som läckt ut under helgen.

De allra flesta kan nog känna igen ångesten i att bläddra igenom mobilen en söndagmorgon, men för Artem Dzjuba blev helgen något extremt. Någonstans mellan lördagskvällen och söndagsmorgonen så kablades en mindre smickrande film på Artem Dzjuba ut i ryska medier och i sociala medier. Vill man desperat se den här filmen är den inte svår att söka upp, men jag känner inget behov av att länka vidare till den. Vi nöjer oss med att Artem Dzjuba borde vara medveten om sin position i samhället och att man inte spelar in och skickar den typen av filmer om man är Artem Dzjuba i Ryssland...

Och om söndagen började illa för Dzjuba så skulle det bli värre när hans chefer fick nys om vad som hänt. Först dumpades han från landslagets kommande samling då förbundskapten Stanislav Tjertjesov ansåg att "Dzjuba behöver tid att tänka igenom vad som har hänt" och när han kom till Zenits samling inför matchen mot Krasnodar fick han beskedet av Sergej Semak att han inte skulle bära kaptensbindeln. In i det sista var det osäkert ifall han ens skulle komma till spel men när lagen tågade in på Gazprom Arena inför c:a 24000 åskådare så var Dzjuba med och lagom till spelarpresentationen så fick han motta burop från delar av hemmapubliken.
Mottagandet för Dzjuba kan tyckas vara hårt med tanke på vad han egentligen gjorde. Men idrottsmän i Ryssland i allmänhet, och högavlönade fotbollsspelare i synnerhet, anses vara förebilder och ska bete sig som sådana. Därför var det egentligen ganska självklart att Dzjuba varken skulle spela med landslaget eller bära kaptensbindeln. Buropen från klacksektionen på Gazprom Arena handlar till viss del av vad som hände under helgen, men framförallt så är det fortfarande en spänd relation mellan Dzjuba och delar av hemmafansen då Dzjuba är en Spartak Moskvaprodukt och i vissa läger har man fortfarande svårt att acceptera honom som en Zenitspelare.

Om dagen börjat illa för Dzjuba så var det bara en försmak av vad som skulle hända på planen under den första timmen. Förutom att han blev utbuad under matchen så fick han se sitt lag ha stora problem med att skapa någonting offensivt i den första halvleken. Krasnodar gjorde inte mycket heller men fick en extremt billig straff efter en dryg kvart. De ryska domarna har haft en fullständigt katastrofal säsong hittills och införandet av VAR har egentligen bara gjort dem sämre. Den här gången hittade domaren Vladimir Moskalev en hands på Wendell i straffområdet trots att inga reprisbilder kunde bekräfta det. Straff blev det och Marcus Berg gav gästerna ledningen.
Zenit hade inte mycket framåt men även de skulle få en straff till skänks. Den här gången efter att bollen träffade armen på mittbacken Kaio och efter en lång titt på repriserna valde domaren återigen att dömma straff. Den här var inte lika absurd som den Krasnodar fick men det hade varit svårt att klara ifall han friat då åtminstone jag hade svårt att se en tydlig hands.
Artem Dzjuba stegade upp för att skjuta men bjöd på en av karriärens sämsta straffar då han i princip rullade bollen i famnen på Safonov i Krasnodars mål. En passande avslutning på en helvetesdag för Dzjuba.

I andra halvlek skulle det inte bli mycket bättre till en början. Dzjuba brände ytterligare ett jätteläge, han sköt när han borde ha passat och han fick konstant höra alla möjliga tillrop från läktarplats. Samtidigt spelade Zenit bra mycket bättre och i den 64:e minuten skulle man få utdelning. Wendell och Ozdojev jobbade fram bollen till Daler Kuzjajev som placerade in 1-1 från straffområdesgränsen. Hemmalaget fortsatte sen att trycka på och släppte inte till mycket bakåt och ledningsmålet hängde verkligen i luften. Och i den 79:e minuten skulle det också komma, Ozdojev igen skickade in bollen från vänster till Artem Dzjuba som satte 2-1 från nära håll. Från kortsidan bakom målet var det knappt någon som jublade utan istället turades fansen och Dzjuba om att skicka diverse gester mot varandra. På långsidorna var stämningen bättre och där kunde Dzjuba fira ihop med fans och lagkamrater. Vad målet betydde för Dzjuba behöver ingen analysera, en dag fylld av frustration förbyttes åtminstone i några sekunder till en enorm lättnad för anfallaren. Målet blev också avgörande Krasnodar var aldrig nära att kvittera. Istället kunde Aleksej Sutormin öka på till 3-1 i matchens sista sekunder och efter vad som varit en lång dag kunde Zenit säkra tre poäng och befästa andraplatsen bakom CSKA.

Själva matchen var helt klart ett steg framåt för Zenit. Efter en trög period så var andra halvlek den bästa man har gjort på riktigt länge och det var vad som behövdes inför landslagsuppehållet. Skador och ett pressat spelschema har onekligen tagit ut sin rätt på truppen och efter Dzjubas mindre lyckade helg hade pressen varit enorm på laget ifall man hade förlorat här.